nocomments

Bitkili Akvaryum Balıkları Önerileri

Otçul olarak beslenmeyen ya da bitkileri dibinden söküp atmayan balıklar için genel anlamda bitkili akvaryum balıkları diyebiliriz. Yani bitkili akvaryumda bitkilere zarar vermeden besleyebileceğiniz balıklardır.

Aslında bitkili akvaryum balıkları bir yazıya sığamayacak kadar fazladır ama ben burada en fazla bulabileceğiniz ve akvaryumlarda oldukça güzel, bitkili akvaryuma yakışacak balıklardan oluşan listedir.

Bitkili Akvaryum Balıkları

Yazı içeriğinde listedeki balıklar çok fazla olduğundan kategorize ederek vermeye çalışacağım. Bu yazıya uygunluğu açısından bakımı kolay akvaryum bitkileri yazımı okumanızı ve en dayanıklı akvaryum balıkları videomu izlemenizi tavsiye ederim.

Tropikal Canlı Türleri

Bitkili akvaryum balıkları deyince tabi ki ilk sıraya tropikal balıklarını koymamız uygun düşer. Hemen hemen her petshopta bulabileceğiniz bu balıkların en favorileri lepistes, endler, plati, moli, kılıçkuyruk, gurami, veliferadır.

Aynı zamanda bu balıklara canlı doğuranlar da denir.  Hepsi de bitkili akvaryumlara çok yakışırlar. Diğerlerine göre daha ufak hacimlerde bakılabilmesi ve kuyruklarına göre renkli renkli birçok çeşidi olması nedeniyle en çok lepistes balığı tercih edilir.

Lepistes akvaryumu için bitki olarak en çok benim tercihim tilki kuyruğu, moss, saz ve zeytin bitkileridir. Tabi tabanda bakımı biraz daha zor olan monte carlo da çok güzel duracaktır.

bitkili akvaryum balıkları
Bitkili Akvaryum Balıkları nelerdir kısmında ilk önerebileceğimiz tropikal türleridir

Cüce Cichlid Türleri

Pek çoğu bilmez ama cüce cichlid türleri bitkili akvaryumlara çok yakışan güzel balıklardır. Tek sıkıntısı diğerlerine göre bakımları biraz daha zor ve narin balıklardır.

Su değerleri ve akvaryum faydalı bakteri tutma olayı düzgün sekilde olursa özellikle çift şeklinde beslendiklerinde izlemesi, büyütmesi ve üretmesi oldukça güzeldir.

En çok bilinenleri ve diğerlerine göre daha rahat bulabileceğiniz türleri; ramirezi, apistogram türleri, afrika cikleti kribensis, kakadu ve pandurini diyebiliriz. Bir dönem ben de bu balıkları beslemiştim.

Akvaryumların Temizlik Görevlileri

Hemen her akvaryumda bulunan vazgeçilmez balıklardandır. Aynı zamanda bitkilerdeki yosunları severler bu yüzden yosun yiyiciler olarak da adlandırılırlar.

Başlıca vatoz, çöpçü ve sae balıklarını sayabiliriz. Özellikle çöpçü balıkları tip olarak diğerlerine göre benim favorilerimdendir. Yosundan ziyade artık yemlerle beslenir. Fakat temizlik anlamında en vazgeçilmezi yosun yemesi ve cam temizliği açısından vatoz diyebiliriz.

Beta Balığı

Labirentli balıklar grubundandır. Bitkili akvaryum balıkları olarak tek başına beslenildiğinde de akvaryumu güzellik açısından doldurabilir.

Kendi cinslerine karşı vahşi olan bu kavgacı balıklarla ilgili ayrıntılı bilgi için beta balığı bakımı yazımı okumanızı tavsiye ederim. Bitkili beta akvaryumunda bakımı kolay bitkilerle ve diğerlerine göre daha ufak hacimlerde şahane akvaryumlar elde edebilirsiniz.

Akvaryum balıkları ile ilgili fiyat karşılaştırması; TRENDYOL N11

Omurgasız Türleri

Belki tam olarak balık sayılmasa da bu canlılar bitkili akvaryumlara çok yakışıyor. Sadece omurgasız türleriyle güzel bitkili bir akvaryum kurabilirsiniz.

Özellikle karideslerin çok farklı çeşitleri mevcuttur. Halen de beslemekte olduğum karides türleriyle özellikle moss akvaryumları çok güzel gider.

Bunun haricinde elma salyangozu, diğer salyangoz türleri, kerevit gibi canlılarla da bitkili akvaryum kurabilirsiniz.

Melek Balıkları

Güney Amerikan balık familyasının incisi melek balığı bitkili akvaryumda yaşayan balıklar arasında herhalde en asil olanıdır. Eğer çift şeklinde besleyip üretme planınız da varsa melek balığı akvaryumuna geniş yapraklı anubias bitkisi çok güzel olur.

Renkli renkli birçok türü bulunan melek balıklarıyla alakalı ayrıntılı bilgiyi melek balığı bakımı yazımdan okuyabilirsiniz.

Tetra ve Danio Türleri

Özellikle ufak hacimli akvaryumlarda da bakılabilmesi ve rengarenk farklı türlerinin olması nedeniyle bitkili akvaryumlarda en çok tercih edilen balık çeşitlerindendir.

En sık neon ve kardinal tetra, ember tetra, gül ve kırmızı burun tetra balıkları favorilerdendir. Ayrıca rasbora balığını da bu gruba alarak bitkili akvaryum balığı olarak söyleyebiliriz. Bu gruptaki balıklar sürü balıkları olup en az altışarlı gruplar halinde beslenmeleri güzel olur.

Ayrıca son zamanlarda oldukça popüler olan transgenetik tetraları da bu gruba dahil edebiliriz. Pembe, sarı, yeşil farklı farklı renklerde laboratuar üretimi balıklar da olsa doğan yavrular ebeveynlere benzemektedir.

Aynı şekilde transgenetik tetralara benzeyen zebra danio türlerini de bitkili akvaryumda besleyebilirsiniz.


Bitkili akvaryum balıkları olarak sayabileceğimiz yüzlerce daha çeşit bulunmaktadır. Fakat en sık beslenen ve piyasadan da rahatlıkla bulabileceğiniz balıklar bunlar.

Bir de bitkili akvaryumda beslenmemesi gereken daha doğrusu bitkileri güzelce mideye indiren balıklar var. Bu apayrı bir konu olsa da özellikle Malawi cikletleri ve severum gibi balıklarla bitki akvaryumu maalesef olmuyor.

Varsa soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum kısmına yazabilirsiniz. Diğer yazılarımda görüşmek dileğiyle sağlıkla kalın!

Yorum Yazınız