nocomments

Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı? Akvaryum Kurma Maliyeti Nedir?

Uzun süre japon balığı besleyen biri olarak size bu yazımda japon balığı akvaryumu nasıl olmalı, suyu nasıl olmalı, akvaryum kurma maliyeti nedir gibi soruların cevabını tecrübelerim dahilinde aktarmaya çalışacağım.

Yazının içeriğinde japon balığı akvaryum şartları, Japon balığı akvaryumu su sıcaklığı derecesi, filtrasyon seçimi gibi konularda da bilgilendirme yapacağım. Ayrıca konuyla ilgili bilgileri görsel olarak youtube kanalımdaki videodan da izleyebilirsiniz. Yazının sonuna da koydum.

Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Hemen hemen akvaryumda balık beslemeye başlayan herkes ilk olarak japon balığıyla başlar. Ama maalesef ki genelde bilmeden fanusta japon balığı besleyerek başlar.

En başta belirtmek gerekir ki japon balığı fanusta beslenmez. Eğer ki böyle bir şey yapıyorsanız bir an önce güzel bir akvaryum alınız.

Japon Balığı kesinlikle fanusta beslenmemeli

Japon Balığı Akvaryumu En az Kaç Litre Olmalıdır?

En az 40 litre olmalıdır. Bunu da şöyle düşünün 20 litreye 1 japon balığı gibi. Yani 40 litreye de 2 japon balığı koyabilirsiniz. Daha fazla koyarsanız kavgalar dövüşler akvaryumda eksik olmaz buna emin olun.

Ondan sonra sorular başlar. Japon balığımın kuyruğu yenmiş niye, sabah kalktığımda bir japon balığımın süzgeci yoktu zor nefes alıyordu gibi.

İşte bu tarz şeylerin bir çoğunun sebebi uygun olmayan yetersiz hacimde japon balığı beslemektir. Zaman içinde bu tarz akvaryumlarda amonyak patlaması da olur.

Peki 40 veya 50 litrelik bir akvaryumun maliyeti ne kadardır? Fiyatı ne tutar?

Kaliteden kaliteye değişir. Ama tavsiyem daha önceki yazılarımda da belirttim bütçeden kısmayacağınız tek şey akvaryum olsun.

Akvaryum sağlam olmazsa aldığınız canlar da ölür, eve hasarı da büyük olur yani canınız çok sıkılır. O yüzden bir kere alın en az 10 sene kullanın.

50 litrelik sağlam bir akvaryumun fiyatı şu anda yaklaşık olarak 180 TL dir. Bu rakamlarda ufak tefek farklılıklar olabilir. Ayrıca bu fiyatın altına satanlar sağlam değildir anlamı çıkmasın. Bazen direk üretici olur geri bildirimleri çok iyidir, cam kalınlığı falan uygun oldu mu gerisi sıkıntı değil.

İsterseniz bildiğiniz güvendiğiniz şekilde 2. ellerini çok daha uyguna temin edebilirsiniz.

Japon Balığı Akvaryumunda Dişi Erkek Oranı Nasıl Ayarlanmalı?

Erkekler çiftleşme döneminde dişiyi sıkıştırırlar sürekli kovalarlar. Bu nedenle erkek sayısını dişi sayısından fazla tutmamak gerekir.

1 erkek 2 dişi veya 3 dişi şeklinde besleyebilirsiniz. Cinsiyet belirleme ve japon balıkları için daha ayrıntılı bilgileri bu sayfamdan da okuyabilirsiniz.

Japon Balığı Akvaryumu Dizaynı Nasıl Olmalı?

Bu sorunun cevabını verebilmek için japon balığı akvaryumu suyu nasıl olmalı sorusunun cevabını bilmek gerekir. Japon balıkları orta derecede su değerlerinde yaşarlar.

Yani yaklaşık olarak 6,5-7,5 ph değerleri arasında olması iyidir. Diyeceksiniz ki bu rakamlar nedir. Çoğu bu değerleri ölçmez ya da ölçemez. En güzeli aşırı kayalıklarla suyu sertleştirmemek veya köklerle yumuşatmamaktır.

İkisini de az miktarlarda dengeleyecek şekilde koyabilirsiniz. Ben japon balığı akvaryumlarımda gnays kaya ya da mangrov kökü kullanıyorum.

Japon Balığı akvaryumunda bitki olur mu?

Ah olsa çok güzel olacak ama japonlar gücü yettiği ve ağzına sığan her şeyi yerler. Sonuçta sazangillerdendirler. Sadece bazı sert yapraklı anubiasları yiyemezler ama onların da yeni çıkan filizlerini çıtır çıtır yedikleri için gelişimini durdururlar.

Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?
Japon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Japon balığı akvaryumunda kum seçimi

Japon balıkları ağızlarına kum alarak püskürtmeyi ve oynamayı çok severler. Bu nedenle fazla kalın olmayan hafif kumlar almak güzel olacaktır.

En güzeli ince taneli silis kum almaktır. Ama 0 numara almamanızı tavsiye ederim bazıları çok dağılıyor toz gibi oluyor. Silis kumların yaklaşık kilo fiyatı 2 TL gibi 20 TL ye rahatlıkla 8-10 kilo silis kum alabilirsiniz.

Japon Balığı akvaryumlarına ısıtıcı gerekir mi?

Japon balıkları geniş su sıcaklığı derecelerinde yaşayabilirler. 18-28 derece arasındaki su sıcaklıklarında yaşayabilirler.

Eğer evde sıcak ortamda besliyorsanız ve ısıda dalgalanma olmuyorsa ısıtıcı almanıza gerek olmayacaktır. Ben şahsen ısıtıcı koymadım japon balığı akvaryumuma ama ısısı genel olarak 22 derece civarında.

Akvaryum balıkları ile ilgili fiyat karşılaştırması; TRENDYOL N11

Japon Balığı Akvaryumu Filtrasyon Seçimi Nasıl Olmalı?

Japon balığı akvaryumu nasıl olmalı konusunda en önemli faktörlerden biri de filtrasyon seçiminin düzgün yapılmasıdır. Japon balıkları hızlı gelişmeye müsait ve bol bol beslenmeyi seven, dolayısıyla fazla dışkılayan, çabuk su değerlerinin bozulmasına neden olan balıklardır.

Dolayısıyla biyolojik filtrasyonu iyi ayarlamak gerekir. Bu yüzden ben 50 litre akvaryumumda pipo filtre kullanıyorum. Videodan da izleyebilirsiniz.

Bu hacimdeki bir akvaryum için ihtiyacınız olan pipo filtreyi 40 TL gibi bir rakama bulabilirsiniz. Ayrıca pipo filtreyi bağlamanız gereken hava motorunu da 40 TL ye alabilirsiniz.

Japon Balığı Akvaryumu Maliyeti Nedir? (50 Litre)

Yukarıdaki bütün malzemelere ek olarak basit bir ışık sistemini de 30 TL gibi bir rakama ekleyebilirsiniz. Hepsini toplayacak ve konuyu toparlayacak olursak Japon balığı için 50 litre bir akvaryum kurmak için en başta 300-350 TL gibi bir rakam harcamak gerekir.

Eğer ki iyi güvenilir bir yerden 2. el bulabilirseniz bu rakamı yarıya düşürebilirsiniz. Umarım yazdıklarım faydalı olmuştur.

Kanalımdaki bu videodan da görsel olarak izleyebilirsiniz.

Şimdilik konuyla alakalı yazacaklarım bu kadar. Siz de eklemek istediğiniz görüş, öneri ve sorularınız için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz.

Akvaryum balıkları kategorimden aradıklarınızı bulabilir veya site arama butonunu kullanabilirsiniz. Bir dahaki yazımda görüşmek üzere hoşçakalın!

Yorum Yazınız