Plati Balığı Bakımı, Akvaryum Şartları, Üretimi, Başlıca Türleri, Fiyatları
Canlı doğuranlar familyasından olan tropikal plati balığı bakımı, akvaryum şartları, üretimi, türleri ve ortalama 2020 fiyatları ile ilgili bilgileri bu yazımda sizlerle paylaşacağım.
Bir çok farklı türü bulunması sayesinde sadece plati balığıyla bile oldukça güzel, rengarenk, hareketli, güzel bir akvaryum oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda dayanıklı bir tür olması nedeniyle uygun hacim ve akvaryum şartlarında uzun bir süre aynı plati balığını büyütmenin ve beslemenin zevkine varabilirsiniz.
PLATİ BALIĞI BAKIMI NASIL OLMALIDIR?
Eğer plati balığınızın sağlıklı ve uzun yaşamasını istiyorsanız onun yaşam habitatına uygun bir akvaryum kurmalısınız. Eğer bu şekilde güzel bir akvaryum kurarsanız kolay üreyen balıklardan olan plati balığından sürekli yavru da alabilirsiniz.
Plati Balıkları Akvaryum Şartları
Plati Balığı En Az Akvaryum Hacmi ne olmalıdır?
Eğer balıkların huzurlu bir alanda yaşamasını istiyorsanız onları hacmine uygun bir akvaryumda beslemek birinci şarttır. 6-7 cm uzunluğa kadar büyüyebilen plati balıkları için en az akvaryum hacmi kum hariç 40 litre civarında olmalıdır bu da ortalama 50 litre bir akvaryuma tekabül eder.
Peki bu güzel sevimli ve bir o kadar da meraklı balıkların akvaryum ölçüsünde dikkat edilmesi gereken diğer husus nedir? Küp akvaryumları oldum olası çok sevmişimdir. Plati balığı için 40 cm küp akvaryum çok güzel olacaktır.
Plati Balığı Akvaryum Dizaynı Nasıl Olmalıdır?
Plati balıkları için en güzeli bitkili bir akvaryum kurmaktır. Basit şartlarda (low tech) yaşayan bitkilerle çok güzel bir akvaryum kurabilirsiniz. Tabana bitki kumu, üzerine elodea, tilki kuyruğu, zeytin, bacopa monnieri, gül, anubias, wendti brown gibi bitkileri ekleyerek seyrine doyum olmayan çok güzel bir akvaryum yapabiliriz.
Plati balıkları lepistes balıkları gibi orta dereceli su değerlerinde yaşadıkları için aşırıya kaçmadan dengeli şekilde kaya ve kökler de kullanılarak dekorasyon yapılabilir.
Plati Balıkları Kaç Derece Suda Yaşar?
Diğer canlı doğuran türleri gibi 22-28 derece arasındaki su değerlerinde yaşayabilirler ama en ideal sıcaklık 24 derecedir.
Plati Balıkları Dişi Erkek Oranı Nasıl Olmalı?
Plati balıkları erkekleri sürekli çiftleşme eğilimindedir ve dişiler sık sık hamile kalmaktadır. Eğer akvaryumda dişi sayısını düşük erkek sayısını yüksek tutarsanız dişiler çabuk yıpranır ve ölürler.
Bu nedenle erkek sayısı az, dişi sayısı çok olmalıdır. En ideali 1 erkek 3 dişi şeklinde beslenmeleridir. 1 erkek 4 dişi de olabilir.
Plati Balıkları İçin Yem Tavsiyesi
Diğer canlı doğuran türleri gibi ağırlıklı olarak pul yemlerle beslenmeleri iyi olacaktır. Omnivor olan bu türlere için benim de kullandığım yemler; tetra pro algae, tetra min, sera o-nip, tropical spirutabin, java novo tab gibi yemleri kullanabilirsiniz.
Plati Balıkları Hangi Balıklarla Uyumlu Yaşar?
Platiler oldukça barışçıl canlılardır. Diğer canlı doğuran ve tropikal türlerinin hepsiyle uyumlu şekilde yaşarlar. Yalnız kendilerinden küçük ve ağızlarına sığabilecek canlıları yemeye çalışırlar.
Karides, elma salyangozu gibi türlerin ufaklarını yemeye çalışırlar. Melek balığı ile uyumlu yaşasalar da melek balıkları avcı balık olması nedeniyle yavruları affetmezler.
Büyük cichlid türleriyle bakılmaları doğru değildir. Cüce cichlid türlerinin çoğuyla uyumludurlar.
Vatoz, çöpçü gibi barışçıl türlerle uyumlu şekilde yaşarlar.
PLATİ BALIĞI ÜRETİMİ
Plati balığı üretimi için dişi balığınızı ufak bir yavruluğa ayırmanızı kesinlikle tavsiye etmem. O şekilde kısa sürede strese girerek ölür. Hatta büyük bile olsa ayrı bir akvaryuma alırsanız bakteri çatışmasına kurban giderek ölebilir.
En güzeli eğer aşırı üretim yapma niyetiniz yoksa, mevcut akvaryumda güzel saklanma yerleri oluşturarak (bitkilerle, kayalarla, bu konularda en iyisi tilki kuyruğu, elodea, zeytin, moss gibi bitkiler) annenin doğumunu yapmasını sağlamak. Sağlam olan yavrular bitkilerin arasında saklanarak yaşamlarını sürdürürler.
İsterseniz kırtasiyeden alacağınız rafyayı da akvaryumda kullanabilirsiniz. Fakat diğer yöntem kadar sağlam olmaz. Belli zaman sonra suya salınım yapabilir. O yüzden uzun süre akvaryumda bırakmamak gerekir.
Eğer profesyonel olarak üretim yapmak istiyorsanız anneyi akvaryumdan alacağınız suyun olduğu ayrı bir akvaryuma doğuma yakın ayırın ve yavrular çıktıktan sonra anneyi geri alın. Anne yaklaşık 35 günde bir doğum yapar.
Çıkan yavrular diğer türlerin yavrularına nazaran daha büyük olurlar. Toz şeklinde yavru yemleriyle büyütebilirsiniz. Ama artemia mikrokurt gibi canlı yemlerle beslerseniz daha hızlı ve sağlıklı gelişimleri olacaktır.
Diğer canlı doğuran türlerine göre yavruları daha yavaş büyürler. Bir plati cinsel olgunluğa yaklaşık 5-6 ay gibi bir sürede erişir.
Akvaryum balıkları ile ilgili fiyat karşılaştırması; TRENDYOL N11
PLATİ BALIĞI TÜRLERİ
Oldukça renkli ve güzel türleri vardır. Bunlar balıkların birbirleriyle melezlenmesi sonucu olmuştur. Aslında daha doğru ifadeyle bunlar renk varyeteleri farklı olmalarına göre isimlendirilmiştir. Yani hepsi plati balığıdır sonuç olarak.
En bilinenleri ve ülkemizde de bulabileceğiniz plati balığı renk varyete türleri;
Blue red calico, kan kırmızı plati, karışık (kırçıllı) calico plati, günışığı plati, mavi ve yeşil plati, kırmızı altın plati, yıldızlı plati…
PLATİ BALIĞI FİYATLARI
Ortalama olarak plati balığı 2020 fiyatları damızlık türlerinde 20-25 TL civarında bulabilirsiniz. Biraz daha ufaklarını 10-15 TL gibi rakamlara da bulabilirsiniz.
Plati balıklarıyla alakalı yazacaklarım şimdilik bunlar. Umarım faydalı olmuştur.
Youtube kanalımdan da akvaryum balıkları ile ilgili videolarımı izleyerek bilgi alabilirsiniz. Diğer yazılarımda görüşmek dileğiyle!
İstek, görüş, öneri ve sorularınız için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz.