İstihareye Nasıl Yatılır? İstihare Duası – Okunuşu ve Namazı
Dinimiz İslamiyet’te çok önemli kavramlardan biri de istiharedir. İstihareye nasıl yatılır, istihare namazı kılınışı ve istihare duasının Türkçe ve Arapça yazılışı ile birlikte anlamını da yazıda bulabilirsiniz.
Ayrıca istihare namazının hangi durumlarda kılınamayacağı, hangi zamanda kılınması ve görülen rüyaları nasıl yormak gerektiğiyle ilgili bilgiler de yazının en alt kısmında bulunmaktadır.
Görsel olarak da video üzerinden istihareye nasıl yatılır konusunu dinlemek isterseniz buradan girerek youtube üzerinden hızlı özet anlatımı dinleyebilirsiniz.
İstihareye Nasıl Yatılır?
Öncelikle istihare nedir kavramını açıklayacak olursak; bir durum hakkında bazen bir işe başlangıç, bazen bir evlilik adımı veyahut önemli meşru bir konu hakkında gerçekleşip gerçekleşmemesinin, dünya ve ahiret açısından hayır mı şer mi olacağını anlayabilmek adına bir işaret alabilme maksadıyla Allah’tan yardım dilemektir. Yapılan istişarelerden sonra istihareye yatılır.
Yatmadan önce güzelce abdest alınır, 2 rekât namaz kılınır ve ardından istihare duası yapılarak mümkünse dünya kelamı konuşmadan direk yatağa yatılarak uyunur.
İstihare Namazının Kılınışı
İstihare namazı 2 rekattır. Diğer nafile namazlarda olduğu şekliyle kılınır tek farkı birinci rekatta Kafirun suresi yani Kul ya eyyuhel kafirun, ikinci rekatta ise ihlas suresi yani kul huvallahu ehad suresi okunur ve iki rekatta selam verilerek istihare duası yapılır.
Ayrıntılı olarak 1.rekat;
- “Niyet ettim Allah rızası için istihare namazını kılmaya” şeklinde niyet ederiz.
- Allahu ekber diyerek namaza başladıktan sonra Euzu besmele çekerek Subhaneke duasını okuruz.
- Ardından Fatiha suresi ve Kafirun suresi okunarak rükû ve secdeler yapılarak 2. rekata kalkılır.
2.rekat;
- Besmele (Bismillahirrahmanirrahim) çekildikten sonra Fatiha suresi ve ihlas suresi okunur ve rüku ve secdeler yapıldıktan sonra oturulur.
- Oturduktan sonra tahiyyat (ettehiyyatu), Allahumme Salli ve Barik ve ardından Rabbena duaları okunarak Esselamu aleyküm ve rahmetullah diyerek sağa ve sola selam vererek namaz kılınmış olur.
İstihare Duasının Okunuşu – Arapça ve Türkçe Yazılışı
Namaz bittikten sonra istihare duası yapılır. Dilerseniz Arapçasından dilerseniz de Türkçe manasından duasını yapabilirsiniz. Arapçasının ve anlamının nasıl okunacağıyla alakalı buradan videomdan izleyebilirsiniz.
İstihareye nasıl yatılır konusunda Peygamber Efendimiz SAV. şöyle dua edilmesini tavsiye etmiştir:

eğer Arapçadan okumayı bilmiyorsanız Türkçe manasını okuyabilirsiniz. Direk Arapçasının Türkçe şekilde yazılmasını okumak manaların yanlış gitmesine sebebiyet verebilir. Yine de yukarıda harflerin tam olarak anlaşılabilmesi için buraya Türkçe okunuşunu da yazıyorum.
“Allâhümme innî estehîrüke bi-‘ılmike ve estakdirüke bi-kudretike ve es’elüke min fadlike’l-‘azîm. Fe-inneke takdiru ve lâ akdiru ve ta’lemü ve lâ a’lemü ve ente ‘allâmü’l-ğuyûb.
Allahümme in künte ta’lemu enne hâze’l-emre hayrun lî fî dînî ve me’âşî ve ‘âkıbeti emrî fe yessirhü lî. Sümme bârik lî fîh. Ve in künte ta’lemü enne hâze’l-emre şerrun lî fî dînî ve me’âşî ve ‘âkıbeti emrî, fa’srifhü ‘annî vasrifnî ‘anhü vakdir liye’l-hayra haysü kâne. Sümme ardınî bihî.”
İstihare Duasının Türkçe Manası
(Allah’ım! Senden, ilminle hakkımda hayırlı olanı bana bildirmeni, kudretinle bana güç vermeni istiyorum. Senin büyük fazlı kereminden ihsan etmeni istiyorum. Senin her şeye gücün yeter, ben ise acizim; Sen her şeyi bilensin, ben ise bilmem; çünkü Sen bütün gizli şeyleri en iyi bilensin. Allah’ım! Yapmayı düşündüğüm bu iş, benim dinim, hayatım, dünyam ve ahiretim bakımından hakkımda hayırlı olacaksa, bunu bana takdir eyle, onu bana kolaylaştır, uğurlu ve bereketli eyle! Eğer bu iş, benim dinim, yaşayışım, dünyam ve ahiretim bakımından kötü ise, onu benden, beni ondan uzaklaştır. Hayır, nerede ise, onu bana takdir et ve onunla beni hoşnut eyle!) (Buhârî, Teheccüd, 25; Da’avât: 48; Tirmizî, Salât, 237)
İlgili duayı Diyanet İşleri Başkanlığının web sitesinden veya buraya tıklayarak bulabilirsiniz.
Peki Hangi Durumlarda İstihare Yapılamaz?
İstihare gayri meşru istekler gibi haram olan işlerde yapılamaz. Örneğin yapılacak bir işte kazanılacak gelirin hara olduğu bilindiği halde bu iş benim için hayırlı olur mu şeklinde istihareye yatılmaz.
Aynı şekilde yapılması farz olan bir işte de yapmasının kendisine hayırlı olup olmayacağını öğrenmek için istihareye yatılmaz.
Hangi Zaman Dilimlerinde İstihareye Yatılır?
Namazın kılınabileceği kerahat vakti olmayan her zaman diliminde istihareye yatılabilir. Kandillerde ve özel dini gecelerde de istihareye yatabilirsiniz.
İstihareye nasıl yatılır konusundaki bilmeniz gereken hususlar bu şekilde. Dini konularla ilgili diğer hususlar için dini kategorisindeki yazılarımı takip etmenizi tavsiye ederim.