KAHVALTIDA NE YESEM? – PRATİK VE HIZLICA
Herkesin özellikle de ev hanımlarının, bekarların ve öğrencilerin en fazla düşündükleri şeylerden biri de kahvaltıda ne yesem, pratik, lezzetli ve hızlıca ne yapsam gibi sorulardır. Ayrıca Ramazan ayında sahurda ne yesem diye düşünüyorsanız bu yiyecekleri yapabilirsiniz.
Buradaki kahvaltı tarifi önerileri 7’den 70’e erkek veya bayan ya da öğrencilerin rahatlıkla pratik ve hızlıca hazırlayabilecekleri yemek çeşitleridir. Siz de kahvaltıda bugün ne yesem ne yapsam pratik, kahvaltıya ne hazırlayayım diyorsanız yazımızı takip ediniz.
Pekala bir kahvaltıya 30-40 TL gibi rakamlar verene kadar çok daha ucuza ekonomik olarak evde ailenizi ve kendinizi doyurabilirsiniz.
1. En Kolayı Tost Yapmak
En kolayı en pratiği tabi ki tost yapmaktır. Herkesin evinde basit de olsa bir tost makinesi vardır. Gayet güzel bir şekilde tost ekmeğinin içerisine kaşar, sucuk, salça, yağ gibi malzemeler koyarak ve sürerek lezzetli bir tost yiyebilirsiniz.
Kahvaltıda ne yesem diye düşünenlere ilk tavsiyemiz tost yapmalarıdır.
2. Menemen Yemeği
Kahvaltının en vazgeçilmez yiyeceklerinden ve pratiklik bakımından sıraya soktuğumuzda 2. sırada menemen gelir.
İster soğanlı soğansız, biberli bibersiz, yumurtalı yumurtasız, sucuklu sucuksuz istediğiniz şekilde menemeni yapabilirsiniz.
Sayfayı çok boğmamak adına kahvaltıda ne yapsam pratik olarak diyorsanız ikinci sıradaki tavsiyemiz menemen tarifi.
3. Hazır Yufkadan Gözleme
En pratik ve kolay yapılabilecek yiyeceklerden biri de gözlemedir. Olması gereken bir tek evinizde yufka ve içine koyabileceğiniz malzeme.
Hazır yufkadan gözleme tarifi:
Ispanaktan, lor peynirinden, yumurtadan veya hiçbir şey koymadan sade bir şekilde hazır yufkadan gözleme yapabilirsiniz.
Yapacağınız şey çok basit öncelikle hazır yufkamızın içerisine lor peynirini serpiştirerek koyarız. Daha sonra yufkayı dörde katlarız üst üste.
Sonra az bir tereyağını tavada kızdırırız. Üzerine yufkayı koyarak orta ateşte yaklaşık beşer dakika her iki yönünü pişiririz. İstediğimiz şekilde keserek dilimlere ayırırız.
İsterseniz üzerine maydanoz pul biber gibi çeşniler ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!
4. Mıhlama (Kuymak)
En pratik kahvaltıda yenebilecek besleyici ve lezzetli diğer yiyecek mıhlamadır. Kısa sürede doyurucu yemek hazırlamak isterseniz size dördüncü önerimiz mıhlama (kuymak) tarifi.
Karadenizlilerin biraz daha aşina olduğu mıhlama ya da diğer adıyla kuymak kahvaltılarda oldukça besleyici bir yiyecektir. En pratik haliyle mıhlama yapılışı bu yazımızda bulabilirsiniz.
Mıhlama ve kuymak arasındaki fark yöresel olarak farklı isimlerde söylenmesinden kaynaklanmaktadır. Örneğin Rize’de kuymak denirken Trabzon çevresinde mıhlama denmektedir. Konuşma dilinde de daha çok muhlama şeklinde söylenir. En pratik şekilde mıhlama yapılışı için yazımı takip ediniz.
Mıhlamayı öğrenci veya bekar bile olsanız malzemeniz varsa rahatlıkla yapabilirsiniz. Bizim bu tarifimizde en pratik haliyle profesyonel olmayan şeklini bulacaksınız. Mıhlama yapılışı yaklaşık 20-25 dakika gibi kısa sürede biter.
Mıhlama (Kuymak) Yapılışı İçin Gerekli Malzemeler (4 Kişilik)
- 3 yemek kaşığı Tereyağı
- 2 bardak su (isterseniz sütle de yapabilirsiniz)
- Yaklaşık 200 gr mıhlama peyniri (direk mıhlama peyniri olarak satılır)
- 4 yemek kaşığı mısır unu
Mıhlama – Kuymak Yapılışı Nasıldır?
Öncelikle tereyağı sahanda veya tavada güzelce eritilir. Daha sonra kaşık kaşık mısır unu ekleyerek kavurulur.
Kavurma işlemi bittikten sonra üzerine 2 bardak soğuk suyumuzu ekleyerek kaynatıyoruz. Ardından kestiğimiz mıhlama peynirini ekliyoruz.
Güzelce karıştırarak kısık ateşte yavaşça erimesini bekliyoruz. Erime işlemi bittikten sonra artık mıhlamamız hazır.
İçerisindeki peynirin donmaması için sıcak servis yapılarak yenmesi güzel olacaktır. Afiyet Olsun! Yaklaşık olarak 20 dakikada mıhlamayı yapabilirsiniz. Bugün Kahvaltıda ne yesem ne hazırlasam diye düşünenler için pratik, hızlı ve besleyici bir yemektir.
5. Krep
Sabah kahvaltısında en güzel ve pratik yapılacak yemeklerden biri de kreptir. Krep yapmak için gerekli malzemeler; süt, un, yumurta ve tuzdur.
Kahvaltıda ne yesem diye düşünüyorsanız size beşinci tavsiyemiz; kolay krep yapımı
Kahvaltıda en pratik ve besleyici yapılacak yiyeceklerden biri de krep yapmaktır. Bu yazımızda kolay krep yapımı, en pratik tarifini sizinle paylaşacağız. Kahvaltıda ne yesem ne yapsam diyorsanız krep tarifi tam size göre.
Öğrenci ya da bekarsanız da kolaylıkla bu yiyeceği yapabilirsiniz. Krep aslında yabancı bir kelime olup kendi dilimizde cızlama, cizleme veya akıtma gibi isimlerle söylenebilir.
Kolay Krep Yapımı İçin Gerekli Malzemeler (4 Kişilik)
- 1,5 su bardağı un
- 3 adet yumurta
- 1 şeker kaşığı tereyağı veya sıvıyağ da olabilir.
- 2 su bardağı süt (veya yarım bardak su ve 1,5 bardak süt şeklinde olabilir)
- İsteğinize bağlı miktarda tuz (standartı 1 çay kaşığı kadar tuz)
Kolay Krep Hazırlanışı
Bir kap içerisinde topaklanmayacak şekilde resimdeki gibi un, yumurta, süt ve tuz güzelce karıştırılır.
Yapışmaz tava içerisine sıvı yağ veya tereyağımızı koyarız. Ben özel krep tavası kullanıyorum. İşimi oldukça kolaylaştırıyor.Daha sonra yaptığımız karışımı tavaya koyarak 5 dakika kadar ya da göz kararı hafif sertleşinceye kadar ısıttığımızda krepimiz (akıtmamız) hazır hale gelecektir.
Karışımımız bitene kadar tekrar yapabiliriz. Bu arada yağ az gelirse hafif hafif tekrar ekleyebiliriz. Afiyet Olsun!
En kolay, en pratik haliyle krep yapımını anlatmaya çalıştım. Kahvaltıda ne yesem pratik ne yapsam diyorsanız oldukça lezzetli ve besleyici bir yiyecek olan akıtmayı yaklaşık olarak yarım saat gibi bir süreçte hazırlayabilirsiniz.
6. Fırında Kaşarlı Sucuklu Ekmek
Aslında bu biraz da tosta benzese de lezzeti daha farklı olur. Yapılışı oldukça kolaydır.
Kare kesilmiş bir ekmeğin veya tost ekmeğinin üzerine sucuk ve kaşarı koyup tepsinin içinde fırına koyarız. Yaklaşık 5 dakika 150 derecede pişiririz ve artık hazır. Afiyet olsun! Kahvaltıda ne yapsam pratik olarak diyorsanız bu tarif tam size göre.
7. Patates Kızartması veya Fırında Patates
Her ne kadar biraz kalorili de olsa küçük büyük hemen hemen herkesin beğendiği bir lezzettir patates kızartması. 4 kişilik bir aile için dört veya beş patatesi kesip dilimleyerek tavada kızarmış yağın içerisinde 10 dakika kadar kızartarak hazır hale getirebilirsiniz.
Ya da tepsiye dilimleyerek ve yağını pul biberini ekleyerek fırında yaklaşık 45 dakika pişirebilirsiniz.
Kahvaltıda ne yesem diyorsanız size yedinci önerimiz patates kızartması veya fırında patatestir.
8. Yumurta Salatası
O kadar kahvaltı önerisi yapılır da içerisinde yumurtalı bir yiyecek olmaz mı? Tabi ki hem protein bakımından zengin olması hem de uzun süre tok tutması nedeniyle yumurta yemek oldukça önemlidir.
Bazımız pek yumurtanın tadından hoşlanmayız. Ama bir takım soslarla yumurta herkesin hoşlanacağı hale getirilebilir.
Bunda da limon, yeşil soğan gibi soslarla, kahvaltı için haşlanmış yumurtayla salata yapabilirsiniz. Ve oldukça doyurucu olacaktır.
9. Yumurtalı Ekmek Kızartması
Yumurtalı yiyeceklerden ikincisi ve kahvaltıda ne yesem diye düşünüyorsanız size dokuzuncu tavsiyemiz yumurtalı ekmek kızartmasıdır.
Hem evdeki bayat ekmekleri değerlendirirsiniz hem de lezzetli bir kahvaltı öğünü olur. Yumurtalı ekmek kızartması tarifinin ayrıntısını buradan ulaşabilirsiniz.
10. Tavada Patates Böreği
Diğerlerine göre biraz daha zor gibi görünse de tavada patates böreğini hazırlamak da kahvaltı için güzel bir tercih olacaktır.
11. Sade Kahvaltılık Çeşitleri
Bunları da yukarıda verdiğim pratik kahvaltıların yanına koymanızda besleyicilik açısından büyük fayda vardır.
Bunlar kahvaltıların vazgeçilmez klasikleri zeytin peynir çeşitleri, bal, kaymak, reçel ve pekmez çeşitleridir.
Özellikle organik yiyeceklerle bağışıklığımızı yüksek tutmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Yazacaklarım şimdilik bu kadar.
Diğer yemek tarifleri için yiyecekler kategorimize bakabilirsiniz. Soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki yorum kısmına yazabilirsiniz.