Hint Bülbülü (Zebra İspinoz) Yuvalığı Nasıl Olmalı?
Hint bülbülü zebra ispinoz yuvalığı nasıl olmalı? Yuvalık olarak ne kullanılmalı? hangi malzemeler konulmalı hangileri kullanılmamalı? Yazının sonuna doğru bu bilgilerle ilgili youtube videomu bulabilirsiniz.
Hint bülbülü (Zebra İspinoz) yuvalığı (yuvası) nasıl olmalı?:
Hint bülbülü yuvalığı seçilirken geniş olan yuvalıklar tercih edilmelidir.
Hint bülbülü besleyenlerin genel olarak en fazla tercih ettiği yuvalıklar hasır yuvalıklardır. Eğer ki bu hasır yuvalıklardan alacaksanız kesinlikle en geniş ve derin olanlarından tercih ediniz. Ama muhabbet kuşları için kullanılan resimde de görülen klasik tahta yuvalıklar da hasır yuvalıklara göre birçok açıdan avantajlı olduğu için kullanılabilir.
Dışarıdan müdahale etmek gerektiğinde tahta yuvalıkların arka kısmından daha rahat müdahale edilebilir. Ayrıca yuvalığımız üstteyse yavru düşme riski bu yuvalıklarda daha az olur.
Bu tahta yuvalıkların tek dezavantajı hasır yuvalıklara göre hint bülbülümüzün bunlara alışması daha uzun sürer ve içine yuva malzemesi çok fazla koymaları gerekebilir. Fakat yavrular doğduğunda daha geniş ve rahat bir bakma alanı oluşacaktır.
Normalde çok meraklı olan zebra ispinozları bu yuvalığın içerisine uzun süre sanırım karanlık olduğundan girmezler.
Özellikle hasır ve dar yuvalıklarda zaman içerisinde yavrular dışkıladığında ayaklarına ve vücutlarına yapışıp hastalık kapma riskleri yüksek oluyor. İçerisi dar olduğundan dışarıdan müdahale oldukça zor olur.
Hint bülbülleri yuvalığı nasıl örer, hangi malzemeler verilmelidir?
Hint bülbülü yuvalığı malzemesi olarak öncelikle tabanı için peçete selpak gibi yumuşak malzemeler vermelisiniz. Daha sonra kahverengi keten lifleri yani kendir veya Hindistan cevizi lifi gibi malzemeler verilebilir.
Petshoplarda 5 TL gibi bir rakama satılan yuva kıllarını da verebilirsiniz. Onları ihtiyaç halinde kendileri çıkartarak yuvalarına taşırlar. Bunları illaki belli bir sıralamayla vermenize gerek yoktur.
Kafesin tabanına veya sağına soluna iliştirdiğinizde genellikle erkek hint bülbülü onu alarak yuvalığın içerisine rastgele atacaktır. Siz böyle yuva mı olur diye bakarken daha sonra onun düzenlemiş olduğunu göreceksiniz. Hatta öyle bir düzen ki duvarları sanki duvar kağıdı gibi peçeteyle kaplamış dışarıdan içerinin seyredilmemesini sağlamış olacak. Hint bülbülleri mahremiyetlerine önem veren dışarıdan sürekli izlenmekten hoşlanmayan kuşlardır.
Yalnız önemli bir not kafesin içerisine aşırı derecede malzeme koymayınız. Zira erkek zebra ispinoz farketmeden yuvalığı aşırı derecede doldurup içerinin kullanımını zorlaştırabilir. Sizin attığınız her peçeteyi içine sıkıştırabilir yuvalığın. Ayrıca yumuşak otlar kurumuş çimen ve kendi tüylerini de yuvalığın içine koyarlar. Hatta eksik malzeme olduğunda erkek dişisinin tüylerini yolarak yuvalığa koyar.
Unutmayın hint bülbülleri iyi bir yuvalık üretim için en önemli basamaktır. Üretim için hint bülbülü üretimi linkine tıklayınız.
Yuvalık için hangi malzemeler verilmemelidir?
Yuvalıkta pamuk, ip, iplik ve gazete kesinlikle kullanılmamalıdır. Pamuk ip iplik gibi malzemelere yavruların hatta ebeveynlerin ayakları dolanarak ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Gazete üzerindeki boyalar da kuşlara özellikle yavrulara zarar verecektir.
Hint bülbüllerim yuvalığa girmiyor
Hint bülbüllerim yuvalığa girmiyor ısrarla alakasız yerlere yuva yapmaya çalışıyorlar ise acele etmeyin ve sabırlı olun derim. Aynı durum benim de başıma geldi. Tüneğin üzerine mama kabının içine hatta koyduğum kalamar kemiğinin üzerine yuva yapmaya çalıştılar. Belli zaman sonra olmayacağını görünce yuvalığın içine malzeme taşımaya başladılar.
Zebra İspinozu yuvalığımı kafesin neresine koyayım?
Kafesin mümkün olduğunca en üst kısmına takmaya çalışın. Doğaları gereği kuşlar yüksek yerlerde kendilerini daha rahat hissederler ve yumurtlamaları ve yavru bakımları daha kolay olur.
Konuyla ilgili Videomu da izlemenizi tavsiye ederim. Aklınıza takılan soruları yorum kısmına ekleyebilirsiniz.
Hint bülbülleriyle ilgili ilginizi çekebilecek diğer linklere aşağıdan veya arama butonundan ya da hint bülbülleri kategorimden ulaşabilirsiniz.
Benim kuşlarımın beş yumurtası da boş çıktı. Nerede hata ettik acaba ? Yuva kafes içinde durmaya devam etmeli mi, kuşlar çiftleştikten sonra mı konmalı ? Sonuçta bu kuşlar çiftleşmeden de yumurtlayabiliyor ve yine bana hüsran olabilir. Ne önerirsiniz ?
Boş olmasına birçok etken neden olabilir. Örneğin ilk yumurtalarıysa boş olabilir. Bir de fazlaca müdahale edilen stresli bir yerdeyse erkek döllememiş olabilir. Yuvalık kafes içerisinde dursun tekrar yumurtlayacaktır. Birkaç sefer daha sabırla bekleyin. Eğer halen olmuyorsa dişi veya erkekte kısırlıkta olabilir. Veya kafesin yerine daha sakin bir yere koyarsınız. Ama dediğim gibi ilkse şuan müdahale etmeyin.
Merhabalar benim 2 kafeste toplam 6 hintbulbulum var . Bir kafesimde dişi erkek kuş ve dişi erkek yavrular bulunuyor. Ayirmam gerekiyor mu kafeslerini? Bir de yuvalık hep kafeste bulunduruyorum çikartmam gerekli mi.
Yuvalığın içerisindeki malzemeleri 2-3 ayda bir çıkarmanız ve yeni malzeme atmanız iyi olur temizlik açısından. Yavrular da yaklaşık 1 aylık olduğunda ayırırsanız iyi olur yoksa baba hint bülbülü tekrar eşleşme içgüdüsüne gireceği için yavrulara zarar vermeye başlayabilir. Aynı kafesin içerisinde birden fazla dişi ve erkek eğer kafes küçükse birbirleriyle aşırı kavgalara neden olur.