nocomments

KEDİ EĞİTİMİ NASIL VERİLİR? KEDİLERE TUVALET EĞİTİMİ

Bu yazıda kedi eğitimi nasıl verilir, evde kediye nasıl eğitim verilir, kedilere tuvalet eğitimi nasıl verilir, kedi mama yeme disiplini nasıl olmalı ve kedimize evde davranış eğitimi nasıl verilir konularından bahsedeceğim. Kedi eğitimiyle ilgili en önemli hususlardan birisi kedinin yavruyken sahiplenilmesi veya yeni doğmuş olmasıdır.

Yavruyken yani yaklaşık anne sütünden yeni kesilmiş 2-3 aylık bir kedinin eğitilmesi daha kolaydır. Tekir kedi eğitimi, sarman kedi eğitimi veya cins kedi eğitimi birbirinden farklı değildir. İlk olarak en önemli hususlardan birisi tuvalet eğitimidir.

Yavru Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Kedinin tuvalet eğitimi için en başta tabi ki bir tepsi şeklinde tuvalet alın ve içini kumla doldurun.

Daha sonra kedinizi gözlemleyerek yaklaşık 3-4 saatte bir tuvaletinin gelebileceğini düşünerek nazikçe kum kabının üzerine bırakın. Bu eğitimi genellikle anne kediler de yavrularına yapabilirler.

Benim büyüttüğüm kedilerimi de bu linkten görebilirsiniz.

Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir
Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir – Yavru Kedi Eğitimleri

En başta tuvaletini kedimizin rahat ulaşabileceği yakınlara koyun. İç güdüsel olarak kedimiz kumu koklayarak tuvaletini buralara yapacaktır ve üstünü örtmeye başlayacaktır.

Kedilere tuvalet eğitimi alışma sürecinde zaman zaman yavru kediniz kumu yemeye çalışabilir. Merak etmeyin kısa sürede yenmeyeceğini anlayarak tükürür.

Artık zamanla siz götürmeseniz bile kediniz kendisi koku alma yeteneği sayesinde tuvaletini bularak ihtiyacını gidermeye başlayacaktır.

İlk başlarda zaman zaman kazalar oluşabilir. Dışarıya veya saksı diplerine de kediniz tuvaletini yapabilir. Eğer saksı dibine yapması alışkanlık haline gelirse saksıları uzaklaştırma imkânınız varsa uzaklaştırın.

Kedinizin kakasını veya çişini yaptığı yerden alarak kumuna sürmenizde ve yaptığı diğer yerleri güzelce temizlemenizde fayda vardır. Kumu kendi tuvaleti kokarsa daha çabuk alışır.

Eğer her şeye rağmen kuma yapmıyorsa kumu değiştirin. Kokusuz kum kullanmanızı tavsiye ederim. Bütün bunlara rağmen halen başka yerlere tuvaletini yapıyorsa bir veterinere başvurmanızda fayda vardır.

Kedi malzemeleri fiyat karşılaştırması; TRENDYOL N11

Yavru kedi kaç günlükken tuvalet eğitimi başlar?

Kediniz 20-25 günlük olana kadar anne kedi yalayarak yavrularının tuvaletlerini temizler. Artık 30-33 günlük olduklarında onlara tuvalet eğitimi vermeye başlar.

Siz de yukarıda yazdığım gibi burada anne kediye zaman zaman yardımcı olabilirsiniz. Tuvaletlerini doğru yere yapma alışkanlığını 2-3 günde edinirler.

Kediler büyük tuvaletlerini kakalarını yapmaya 35 günlük olduklarında başlarlar. Hep sıvı beslendikleri için bu vakte kadar genelde büyük tuvalet yapmazlar.

Yavru kedilerimin alışma sürecini youtube kanalımdaki bu videodan da izleyebilirsiniz.

Ya da kuru mama yemeye başladıklarında her an büyük tuvaletlerini görebilirsiniz diyebiliriz.

Eğer kediniz yetişkin bir kediyse ve saksı dibi gibi başka yerlere tuvaletini yapıp koku bırakıyorsa kızgınlık dönemine girmiş olabilir ve dikkat çekmek istiyordur. Bu durumda eş bulmanız gerekecektir.

Kedinizin tuvaletinin nasıl olması gerektiğini kedi bakım ürünleri sayfamdan okuyabilirsiniz.

Kedilere tuvalet eğitimi ile ilgili yazacaklarım bu kadar. Diğer eğitimleriyle ilgili yazımızı takip edebilirsiniz.

Kedinin Mama Yeme Disiplini:

Evde yaşayan kedilerin en büyük sıkıntılarından birisi de zamanla daha az hareket etmelerinden ve yemeğe rahatça ulaşmalarından kaynaklı obez olmalarıdır.

Özellikle 3 ayı geçmiş kedilerimizde bir yemek yeme disiplini oluşturmamızda fayda vardır. Peki bu nasıl olur?

Öncelikle yem kapları sürekli dolu halde önlerinde olmaması gerekir. Tamam bazı kediler homidi gırtlak yemeyebilirler ama yine de önlem almakta fayda vardır.

kedi yemek eğitimi
Kedinin önüne yemesi gerektiği kadar mama koyunuz.

Sabah bir porsiyon yemeği koyun ve yemesi bittikten sonra ulaşamayacağı bir yere yemeği kaldırın aynı şekilde öğlen ve akşam da yapın. Böylece yemeği düzene girmiş olur ve aşırı kilo almasının önüne geçmiş olursunuz.

Eğer bunu yapmaya zamanınız ve imkanınız yoksa bütçeniz elveriyorsa otomatik mama kabı alabilirsiniz. Zamanı geldiğinde mamalar otomatik açılıp zaman dolduğunda kendiliğinden kapananlardan.

Kedimizin Diğer Eğitimleri – Evde Davranış Eğitimleri:

Nedir bunlar mesela yemek masasına fırlamaları ve yiyeceğiniz yemekleri yalamaları. Ya da masanın üzerine oturarak orayı tüyle doldurmaları.

Tüm bunları engellemenin bir yolu var mıdır? Açıkçası tam bir yolu vardır demek biraz zor. Ama nasıl ki çocuklarımıza bazı kurallar koyuyorsak kedimize de kısmen belli kurallar koyup tam olmasa da belli oranda uygulamasını sağlayabiliriz.

Örneğin yemek masasına çıktığı anda onu aşağıya incitmeden indirmeliyiz. Bu işlemi usanmadan sürekli yaptığımızda oraya çıkmanın kendisine yasak olduğunu zamanla anlayacaktır.

kedi eğitimi nasıl verilir
Kedinizin masa üzerine çıkmaması gerektiğini zamanla öğretebilirsiniz. Photo by Paul Hanaoka on Unsplash

Fakat kesinlikle vurarak canını yakarak bu işlemi yapmayın.

Bunun haricinde tırmalama tahtası haricinde tırmalamaması gereken bir yeri (bu mobilyalarınız, kanepeleriniz, sandalyeleriniz olabilir) zarar vererek tırmaladığında uzaktan şşşş gibi ya da kızgınlık ifade eden bir takım sözlerle yaptığının yanlışlığını belirtip tırmalama tahtasına götürünüz. Bu da kısmen faydalı olacaktır.

Peki neden kısmen diyorum siz varken bir daha yapmayacaktır. Fakat siz olmadığınızda yine çaktırmadan yapmaya devam edebilir ?.

Tırmalamayla ilgili yine kedi bakım ürünleri kısmında bahsettiğim gibi kedinin tırnaklarını kediler için üretilmiş tırnak makasıyla kesmenizi öneririm tabi dışarıya çıkmıyorsa.

Tüm bu eğitimlere 2 aylıktan itibaren başlayınız. Tabi bu demek değildir ki yetişkin kedi eğitilemez. Eğer gelen kedi yine evden geliyorsa zaten belli noktada alışıktır önemli olan evde sizin de kediniz varsa çabuk alışır.

Fakat evinizde kediniz yoksa ve 5-6 aylıktan büyük başkasına ait bir kediyi sahiplendiyseniz diğer sahiplerine alıştığı için size alışması uzun sürecektir.

Eğer kediniz sokaktan geliyorsa ve yetişkinse eve alıp bakayım eğitim vereyim demeyin bence çünkü ona eğitim vermek neredeyse imkansızdır. En güzeli evinizde besleyin yine sokağa salın.

Kedi Ayaklarıma Neden Saldırıyor?

Evet kedilerin en dayanamadıkları şeylerden biri açıkta duran ayaklardır. Bunu çoğu zaman oyun olsun diye yaparlar. Bazen de eğer sizi farketmedilerse av gibi görürler. Bu tip davranışların önüne geçebilmenin en kolay yolu kedimizle enerjisini bitirebilecek oyunlar oynamaktır.

Fakat üzerinde yine sıkı sıkıya durarak söylemeliyim ki kedinize eğitimler verirken kesinlikle canını yakmadan bu eğitimleri veriniz.

Kedilerle ilgili bilgileri diğer linklerimi de inceleyerek edinebilirsiniz. Soru ve görüşleriniz için yorumlar kısmını kullanabilirsiniz.

Yorum Yazınız