nocomments

Dişi Kedi mi, Erkek Kedi mi Almalıyım?

Evde kedi beslemeye başlamadan önce hepimizin aklından geçen sorudur dişi kedi mi erkek kedi mi almalıyım? Bu konu hakkında hızlı şekilde sizin için tecrübelerimle bir analiz yaptım. Hangisi daha sevecen, en belirgin farkları, fiziki yapıları, kısırlaştırırsak ne olur, kızgınlık dönemleri nasıl geçer gibi soruların cevapları ve yazının sonunda kedim dişi mi erkek mi nasıl anlarım sorusunun cevabını da verdim.

Yazımı okuduktan sonra umarım daha net bir şekilde dişi kedi ya da erkek kedi sahiplenme konusunda karar verebilirsiniz. Ayrıca dişi kedilerin özellikleri, erkek kedilerin özellikleri, Evde kedi bakımıyla alakalı yazılarımı da okumanızı tavsiye ederim.

Her ne kadar kedilerin karakterleri aynı insanda olduğu gibi bir birinden farklı olsa da cinsiyet anlamında da bir takım farklı özellikleri bulunmaktadır. Erkek kedi mi dişi kedi mi beslemesi daha zor, yaramazlıkları, çiftleşme dönemleri, kendilerini sevdirmeleri, uysallıkları konusunda cinsiyete göre de bazı değişiklikler bulunur.

Kedi dişi mi erkek mi alınmalı, o zaman çok uzatmadan kedilerin cinsiyetlerine göre farklılıklarıyla başlayalım.

Dişi Kedi mi Erkek Kedi mi Almalıyım?

Erkek ve dişi olarak sırasıyla analiz yapacak olursak, daha sonra yazdıklarımızı birleştiririz. Şunu da belirteyim ki yazdıklarım genel anlamda farklılıklardır. İstisnalar elbette olacaktır.

Dişi Kedi ve Erkek Kedilerin Özellikleri, Birbirinden Farkları

Bir kaç başlık altında toplayacak olursak;

1- Fiziki Yapı Olarak;

Yetişkin dişi kediler genel anlamda 3-4 kg aralığında olurlar. Bu erkek kedilerde 4-5 kg olur yani biraz daha fazladır. Yüz yapısı olarak, bana göre bu kendi düşüncem dişi kediler biraz daha sevimli yuvarlak hatlı olurlar, erkek kedilerin bakışları daha sert olabilir. Gerçi şu an evimde baktığım erkek kedim de gayet mülayim yumuşak bakışlı.

2- Hareketlilik olarak;

Erkek kediler dişilere nazaran daha tombul olsalar da genelde daha hareketli olurlar. Açıkçası yaramazlığı çok severler. Eğer hareketli kedilerden hoşlanıyorsanız erkek kedi tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Tabi kısırlaştırma yaparsanız hareket olayı azalır.

Dişi Kedi mi Erkek Kedi mi Almalıyım?
Dişi Kedi mi Erkek Kedi mi Almalıyım?

3- Kendini Sevdirme;

Yavruyken sevdirmeleri dişi erkek çok fark etmiyor ikisi de kendini sevdirir. Ama fazla mıncırırsanız ısırma, tırmalama muhakkak olur. Erkekler mıncırılma konusunda daha rahattırlar hoşlanırlar.

Yetişkin çağlarında dişi kediler insana pek bulaşmazlar kendi hallerinde olurlar. Hamilelik ve kızgınlık dönemi haricinde pek yanınıza yanaşmazlar. Erkek kediler daha sırnaşık ve daha çok sevdirirler kendilerini.

Kedi malzemeleri fiyat karşılaştırması; TRENDYOL N11

4- Kızışma (kızgınlık) Dönemleri olarak;

Dişi kedi mi erkek kedi mi almalıyım sorusunda zurnanın zırt dedikleri yer burası olsa gerek. Öncelikle kedileri kısırlaştırma konusunda çok fazla yorum yapmak istemiyorum.

Kimseye neden kısırlaştırmıyorsun ya da neden kısırlaştırıyorsun diyemem. İşin içerisinde sağlık yönünden de vicdani yönden de birçok durum var. Herkesin haklı sebepleri var.

Kedilerin kızgınlık dönemleri ile ilgili ayrıntılı yazı yazmıştım isterseniz oradan da okuyabilirsiniz. Ben burada erkek kedi mi dişi kedi mi sahiplenmek isteyeceğiniz konusunda ikisini de yaşayan biri olarak daha basit kısaca anlatayım.

Erkek kediler yüzde doksan oranında kızgınlık dönemlerinde çok kötü koku bırakırlar, sağa sola işaretleme yapabilirler, idrarımsı keskin bir koku oluşur evde ve çıkarmak sıkıntılıdır. Bazen yüzde 10 oranında bu işi kumlarına yaparlar o zaman gerçekten şanslısınız demektir.

Erkek kedinin bıraktığı bu koku yüzünden bazen koskoca bir koltuğu kaplatmak zorunda kalabilirsiniz. Çünkü süngerine öyle bir işler ki ne yaparsanız yapın çıkaramazsınız. Başıma geldiği için yazıyorum.

Ve daha sık kızışırlar çiftleşme istekleri daha yoğun olur. Hatta neredeyse bu istekleri hiç bitmez. Evde 1 erkeğe 4-5 dişi olsa belki ancak ateşini alır. Bu dönemde yapmanız gereken iki şey vardır. Ya sürekli çiftleşebilmesini sağlamak ya da kısırlaştırma.

Genel olarak erkek kedisini kısırlaştıran aileler daha mutlu olurlar. Kısırlaştırmayan ailelerde belli zaman sonra kedi düşmanlığı bile başlayabilir 🙂

Dişi kedilerin kızgınlık dönemleri daha hafiftir erkek kediye göre. Nadir olarak koku bırakırlar ve bazen 7-8 ay hiç kızana girmeyebilirler. En büyük sıkıntıları çığlık atmaları olur bu dönemde.

Yalnız şunu da söylemeden geçmeyeyim. Dişi kediyi kısırlaştırmayacaksanız da çiftleştirmeniz gerekir. Yoksa uzun süre çiftleşmeyen dişi kedinin zaman içerisinde rahminde kist oluşma ihtimali vardır.

Bir diğer hususta dişi kedilerin kısırlaştırma ameliyatları erkeklere göre daha zordur. Dişi kediler 10 gün gibi bir süreçte iyileşirken erkek kedilerin iyileşmesi 1-2 gün içerisinde olur.

Dişi kedimin kızgınlık dönemiyle alakalı çektiğim videomu buradan izlemenizi tavsiye ederim.

Dişi kedi mi erkek kedi mi almalıyım hususunda aslında en önemli karar aşaması sizin kısırlaştırma konusunda ne düşündüğünüzdür. Yukarıda yazdığım ilk üç madde kediden kediye değişebilen özelliklerdir.

Bu da Evdeki Diğer Dişi Kedim

Ama özellikle kızgınlık dönemi konusu iyi araştırılarak karar verilmelidir. Erkeklerin kızışma dönemi eğer çiftleşme imkanları yoksa gerçekten zor geçer. Ve bu dönem yüzünden eve alışan bir çok kedi kapı dışarı edilmektedir.

Dişi kedi mi erkek kedi mi almalıyım, sahiplenmeliyim konusunda şimdilik yazacaklarım bunlar. Tekrar etmekte fayda var yazdıklarım hep genel anlamda yaşadıklarım.

Benim evim zemin kat olduğu için kedilerim zaman zaman dışarı da çıkabiliyorlar. Bazen dışarıdan eve de misafir geliyor. O yüzden dişi erkek benim için farketmiyor ama her sene 8-10 tane yavru büyütmek zorunda kalabiliyorum 🙂

Özetle;

Naçizane düşüncem;

Eğer sevecen, çok hareketli olsun biraz da yaramaz olsun, bir de kısırlaştırırım derseniz ERKEK KEDİ,

Tam tersine, daha sakin, akıllı uslu olsun biraz da mudanasız olsun derseniz DİŞİ KEDİ,

tavsiye ederim.


Ek olarak şu bilgileri de vereyim;

Kedim Dişi mi Erkek mi Nasıl Anlaşılır?

Bu konu çoğu zaman sorulduğu için bu konuya ekleyim dedim. Aslında bunu belirlemek çok zor değil. Dışarıdan bakmayla hemen anlamak biraz zor olabilir.

Erkekler yürürken kuyruğunu kaldırdığında arkasında ponçikleri görebilirsiniz. Eğer kedi 3 renkliyse çok büyük ihtimalle dişidir. Onun haricinde en güzeli kucağınıza alarak kuyruğun altından bakmak olacaktır. Yavruyken özellikle siyah kedilerde anlamak biraz daha zor oluyor. O kısma üfleyerek bakmak gerekir.


Dişi kedi mi erkek kedi mi almalıyım, dişi erkek cinsiyet nasıl anlaşılır konusunda umarım yazı faydalı olmuştur. Evde kedi bakımı zorlukları yazımı ve diğer kedilerle alakalı yazılarımı okumanızı tavsiye ederim. Soru, görüş ve öneriler için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz. Sağlıkla kalın!

Yorum Yazınız