HAMİLE KEDİ BESLENMESİ

Aslında Hamile kedi beslenmesi bakımı konusunu kediler ne yer bölümünde de işleyebilirdik fakat bu konunun içerisinde kedinin hamilelik dönemiyle ilgili diğer hususlara da değineceğiz. Kedi hamilelik dönemi konusunda aklınıza gelen tüm soruların cevabını evinde bir çok kez kedileri doğum yapan biri olarak vermeye çalışacağım.

Bu bölümde hamile kedi beslenmesi ve bakımı, kediler yılda kaç kez doğurur, kediler kaç ay hamile kalır, kediler çiftleştikten kaç gün sonra hamile kalır, yalancı gebelik, kedi doğumu nasıl olur, kediler kaç yaşında hamile kalır, kedi hamilelik testi, kediler hangi ayda çiftleşir, hamile kedi davranışları, kediler ilk doğumda kaç tane doğurur, kediler regl olur mu, kedi yavrusunu neden yer gibi konuları işleyeceğiz.

Ayrıca bu konuyla ilgili olması açısından kedilerde hamilelik belirtileri yazımı da okumanızı tavsiye ederim.

hamile kedi beslenmesi
Hamile Kedi Beslenmesi. Resim fabian saragoza tarafından Pixabay‘a yüklendi

Hamile Kedi Beslenmesi ve Bakımı:

Kedinizin hamile olduğunu ilk 3 hafta anlamanız çok zordur. Bu dönemde hareketlerinde, yemesinde içmesinde ve fiziksel olarak herhangi bir yerinde değişiklik olmaz. 3. haftadan sonra hafif hafif göğüslerinde pembeleşme ve biraz daha belirginleşme ortaya çıkmaya başlar.

Ve artık 3. haftadan sonra yemek ihtiyaçları da artmaya başlar. Normale göre daha fazla yemek tüketmeye başlarlar. Bu dönemde daha fazla enerji verecek besinlerle beslenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla genellikle yavrular için kullanılan mamalardan veya hamile kediler için özel üretilmiş hamile kedi mamalarından vermekte fayda vardır. Hamile kedi beslenmesi konusunda dikkat etmeniz gereken konuların başında kuru mama konusunda yapacağınız değişiklik yer almaktadır.

2. olarak kedinizin bu dönemde daha güçlü olabilmesi için tek başına kuru mamalara bağlı kalmayalım.

Tabi ki en önemli diğer husus su tüketimini bol bol yapması için yanında sürekli taze su bulunmalıdır. Kedi bakım ürünleri sayfamdaki su kabı nasıl olmalı kısmını okuyarak kedinizin su içmesini nasıl arttırabileceğinizle ilgili kısmı okumanızı tavsiye ederim.

Ayrıca bu dönemde kedinize malt hair ve multivitamin desteği de vermenizi tavsiye ederim. Bunları da haftada en az 2 kere verebilirsiniz.

anne kedi

Kedinizin doğuma çok az süre kaldığı son iki üç gün mama yemesi azalacaktır. Bu doğal bir durumdur.

Kedimizin çiftleştikten sonra hamilelik doğum süresi normal şartlarda 62-65 gün arasıdır. Bu bir iki gün önce ve sonrası şeklinde değişebilmektedir.

Kedi malzemeleri fiyat karşılaştırması; EVİNEMAMA N11

Kedilerde hamilelik belirtileri nelerdir?

Kediniz kızışma döneminde çiftleşme bittiğinde ters dönerek sağa sola kendini atar spermi yayar. Bu çiftleşmenin gerçekleştiği anlamına gelir. Fakat her çiftleşmede kedimiz gebe kalmış anlamına gelmez. Bu nedenle genelde çiftleşmenin 5 gün devam etmesi kedinin hamile kalması için önerilir.

Dişi kedinin kızışması çiftleşmeden sonra 4-5 gün daha devam edebilir. Eğer kedimiz hamile kaldıysa bu kızışma döneminden sonra bir daha doğum yapıp yavrular doğduktan 1,5 ay sonrasına kadar tekrar kızışmaya girmez.

Kedi hamile kalmadıysa 15-20 gün sonra ortam şartları müsaitse tekrar kızana girebilir. Kedinin hamilelik belirtilerinden biri de iştahının artması ve hamilelikten yaklaşık on gün sonra daha fazla yorgun durarak uyku süresinin artmasıdır.

Ayrıca hamilelikten yirmi gün sonra göğüslerinin büyüyerek ucunun pembe şekilde belli olması da diğer belirtilerdendir. Artık karnına hafifçe bastırdığınızda yavru olduğunu hissedebilirsiniz. Yine de zarar vermemek adına veterinere götürerek kontrol ettirmenizde fayda var.

Eğer kediniz uysalsa veterinerde ultrasona sokarak kaç adet yavru olduğunu öğrenebilirsiniz. Bunu öğrenmenizdeki en büyük faydalardan biri doğum esnasında içinde yavru kalıp kalmadığını da öğrenmiş olursunuz.

Bazen doğum bittiği zannedildikten sonra kedinin içinde ölmüş yavru kedi kalabiliyor ve bu da 1,5 ay içerisinde kedimizi zehirleyerek öldürebiliyor.

Kedilerde insanlardaki gibi hamilelik testi yapılacak bir cihaz yok açıkçası benim bildiğim kadarıyla. İlk zaman gözlemlerle anlaşılabilir daha sonrasında ultrasona sokulabilir.

Ayrıca gebelik döneminde kedimizin davranışları hormonlarıyla birlikte değişir. Kendini aşırı derecede sevdirmeye başlar ve uysallaşır. Sizden sürekli ilgi bekler. Bu durumda da kedimizin hamile olduğu anlaşılabilir.

Hamile kedi beslenmesi kısmından doğum sürecine geçelim.

Kedi doğumu nasıl olur?

Kediniz doğum yapmadan genellikle 2-3 saat önce sürekli sağa sola giderek kendine yer bulmaya çalışacaktır. Bu arada zaman zaman dilini dışarı çıkararak nefes alıp vermesinin hızlandığını görebilirsiniz.

Daha öncesinde kendisine karton ve üzerine çarşaf gibi bir şey koyarak yer hazırlayabilirsiniz. Fakat yine de kediniz burayı seçmeyip başka bir yere doğum yapabilir.

Doğum esnasında müdahale etmeyip uzaktan seyretmeniz daha iyi olacaktır. Eğer ilk doğumuysa acemi olduğundan yavruların zarını çıkartamazsa yavaşça bu işlemi siz yapabilirsiniz. Tabi ki nasıl yapıldığını internetteki videolardan izleyin.

Yavruların doğumu genellikle yarımşar saat arayla olur ve her doğumdan sonra anne kedi yalayarak zarlarını çıkarır ve plasentayı koparır.

Doğumdan sonra kediden kan gelmesi doğal mı?

Doğumdan sonra 5. güne kadar kedimizden azar azar doğum yerinden kan gelebilir. Aşırı kan gelmesi durumunda veterinere başvurmanız gerekir.

Kediler kaç yaşında hamile kalır?

Kedilerin cinsel olgunluğa erişme yaşı normal şartlarda dişilerde 8 ay ve erkeklerde 10 aydır. Fakat fiziksel olarak zarar görmemeleri açısından dişilerde 14 aydan önce çiftleşmeye sokmamak en iyisidir.

kedi tırmalama tahtası
Kediler bulundukları kabın şeklini alırlar :))

Özellikle 8 aylık kedinin hamile kaldığında doğum esnasında ölme riski fazladır. Veya vücudunda fiziksel olarak rahatsızlıklar oluşabilir.

Kediler hangi ayda çiftleşir?

Sokak kedileri havanın sıcaklamaya başladığı ilkbahar ve yaz aylarında ağırlıklı olarak çiftleşir. Fakat ev kedileri kışın da sıcak ortamda oldukları için kızışabilirler.

Kediler yılda kaç kere doğurur?

Yılda genel olarak 3 kere doğum yaparlar. Fakat sağlıkları açısından her doğumda 45 gün yavrulara da baktığını hesaplarsak yılda en fazla iki kere doğum yapmaları hatta 8 ayda bir yani 2 yılda 3 defa doğum yapmaları daha iyidir. Yılda üç kez doğum yapan dişi çok halsiz düşecek, hasta olma ve ölme riski yükselecektir.

hamile kedi beslenmesi
Kedilerimizin sağlığı açısından yılda iki kereden fazla hamile kalmamalarında fayda vardır.

Eğer bir tanesinde hamile kalmasına rağmen çocukları ölü doğar yani çocuklara bakmak zorunda kalmazsa ya da düşük yaparsa o zaman yılda üç kere doğum yapabilir. Fakat yine de çok tavsiye edilmemektedir.

Kediler ilk doğumda kaç yavru doğurur?

Böyle kesin bir bilimsel bilgi yoktur. Fakat genellikle istatistik olarak düşünürsek ilk seferde tek yavru doğuran daha fazladır.

Kediler Regl olur mu?

Kedilerde insanlardaki gibi kan gelerek regl olma durumu yoktur.

Kedi yavrusunu neden yer?

Kedi yavrusunu yer mi açıkçası enteresan bir konu. Başıma gelmeden önce böyle bir şeyi bilmiyordum. Kedimin ilk doğumunda anne kedi yavrusunu yedi. Tek yavru doğmuştu ve ölü doğdu. Bu nedenle yavrusunu yedi.

Doğada vahşi hayvanlar yerini bulmaması için anne kediler ölü doğan veya çok güçsüz hayatta kalamayacak derecede olan yavrularını yerlermiş. Maalesef benim için acı da olsa buna şahit olmuş oldum.

Bir de yalancı gebelik diye bir şey var. Bunda da kedinin bütün belirtileri hamile gibi fakat karnında yavru yok. Zaman zaman bu tip durumlarla da karşılaşılabiliyor.


Allah hakkıyla bakabilecek herkese sağlıklı kedi yavruları nasip etsin. Hamile kedi beslenmesi ve benzer diğer konularla ilgili yazım şimdilik bu kadar. Soru görüşleriniz için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz. Diğer sayfalarımdan kedilerle ilgili farklı konulara ulaşabilirsiniz.

2 Comments

  1. sida salici
    • Hobi Medya

Yorum Yazınız