nocomments

Kiwi Otomatik Kedi Tuvaleti – 1 Aylık Kullanım Yorumum

Evinde kedi besleyenlerin en büyük problemlerinden birisi şüphesiz tuvalet temizliğidir. 3 kedisi olan biri olarak bu sorunu çözebilmek için kendi kendini temizleyen kiwi otomatik kedi tuvaleti aldım. Eğer siz de otomatik kedi tuvaleti araştıran birisiyseniz yazımı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim.

Kiwi marka otomatik kedi tuvaletinin diğer tuvaletlere kıyasla avantajları dezavantajları nelerdir, kum haznesi, eleği, boyutları, mobil kullanabilirliği, atık haznesi, kaç gün idare ettiği, almaya değer mi vs gibi aklınıza takılabilecek bütün konulardan bahsedeceğim. Eğer unuttuğum aklınıza takılan sorular varsa aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Ayrıca kullandıkça kiwi otomatik kedi tuvaleti hakkında yorumlarımı bu yazımda güncelleme yapacağım. Yazılarımı takip edenler bilirler daha öncesinde omega paw kedi tuvaleti kullanıyordum. Uzun araştırmalarım sonucunda kiwi otomatik kedi tuvaletini n11 sitesinden kendi verdiği kuponla vade farksız 6 ay taksitle 8300 TL gibi bir rakama satın aldım. (Buradan bakabilirsiniz) O dönemde en uygun fiyat n11 sitesindeydi. Yine de Trendyol, hepsiburada, a101 gibi sitelerden de indirim takip edip alabilirsiniz.

En kısa zamanda videosunu da youtube kanalımda paylaşacağım.

kiwi otomatik kedi tuvaleti yorum

Kiwi Otomatik Kedi Tuvaleti Kutusunda Nelerle Birlikte Geldi?

N11 satıcısından aldığım tuvaletin içerisinden tuvaletin kendisiyle birlikte 4 adet karbon filtre, elektrik kablosu, fişi, 2 destelik çöp poşeti ve kullanma kılavuzuyla birlikte 2 yıl garanti belgesi çıktı. Ayrıca firma kiwi otomatik kedi tuvaletinin kullanım ömrünü 5 yıl olarak yazmış.

Ürün gayet güzel bir şekilde kolilenmiş ve straforlarla koruma altına alınmıştı. Ayrıca koruma bantları da tuvaletin ayrışmasını engelleyecek şekilde üzerinde takılıydı. Kısacası paketleme ve kargolamada bir sorun yaşamadım. Ürünü horoz lojistik kapıya kadar getirdi.

Kiwi Kendi Kendini Temizleyen Otomatik Kedi Tuvaleti Kullanışlı mı?

Ürünün ölçüleri; 53x58x55 cm ve iç hacim 65 lt. Kum kabı 6 cm gibi derinlikte kum alıyor bu da orada ki ortamda yaklaşık 3-4 litreye tekabül ediyor. Biraz daha büyük olsaymış daha güzel olurmuş ama bu da en azından 3 kedi için yaklaşık 3 gün kum eklemeden idare ettirebiliyor, tek kedide bir hafta rahat edersiniz.

Kum kabının tabanında kauçuk gibi bir malzeme var. Zaman içerisinde bu malzemenin aşınması ve yırtılması gibi bir şey söz konusu olur mu açıkçası bilmiyorum ve bu beni endişelendirdi. Satın almadan önce bu ayrıntıyı fark etmemiştim. Benzer malzeme sanırım petkit puramaxta hatta birçok otomatik kedi tuvaleti modellerinde de mevcut. Bir tek airrobo da yok sanırım. Eğer bir deformasyon olursa buradan güncelleme yaparım.

Atık kum haznesi 8 litre bu da gayet yeterli bir büyüklük. Ben 3 kedide yaklaşık 5 günde bir poşetini  değiştiriyorum ve hiç koku problemi yaşamadım. Zaten çöp poşeti dolduğunda tuvalet kırmızı ışık yanarak uyarı veriyor. İsterseniz atık kabının büyüklüğüne uygun herhangi bir çöp poşeti de takabilirsiniz.

Ürünün  kablo uzunluğu da 1 metre 30 cm kadardır bunu da ek bilgi olarak vereyim.

Peki kum israfı oluyor mu?

Yani atık kabına temiz kumu da karıştırıyor mu derseniz ben ciddi bir problemle karşılaşmadım. Eğer ki maximum seviyesinin üzerinde kum koymazsanız yok denecek kadar az bir israf var yani elle kürekle tek tek uğraşırken dahi çok daha fazlasını israf edersiniz. Bir de temizleme tuşlarına dikkat etmek lazım. Bazen yanlışlıkla komple kum temizlemeye basarsanız bütün kumu atık haznesine boşaltır. Zaten kediniz girip çıktıktan 8 dakika sonra (bunu programdan en fazla 10 dakika sonrası olarak değiştirebiliyorsunuz) sistem otomatik temizlik yapıyor. Yani manuel olarak bir şeye basmamanız daha iyi.

Kiwi otomatik kedi tuvaletinde hangi kumlar kullanılabilir?

Normal pelet kullanımına uygun değil, kumun topaklanması ve eleklerinden daha ince olması gerekir. Bu nedenle topaklaşan kedi peletlerinin ince olanları bu tuvaletin kullanımına uygun. Ben bigcat kedi kumunu topaklaşan ince olanlarıyla normal bentonit kedi kumunu karıştırarak kullandım ve bir sıkıntı yaşamadım.

Yine de kiwi otomatik kendi kendini temizleyen kedi tuvaleti için en iyisi ince taneli bentonit kedi kumu diyebilirim ama kalın bentonit kumla da kullanılabilir. Elekleri belki biraz daha dar ve ince olsa daha güzel olurmuş. Bazen küçük kaka parçaları kabın içerisinde kalabiliyor.

Kum Haznesi Kaç kg kedi için Uygundur?

En korktuğum durumlardan birisi buydu. İçi çok darsa acaba kedilerim giremez ya da kakasını kapatmaz diye endişelenmiştim. Bendeki en iri kedi 6 kg diğerleri yaklaşık 4 kg ağırlığında yetişkin kediler. Gayet güzel içerisine girerek tuvaletlerini yaptıktan sonra üzerini örtebiliyorlar.

Kedilerim nasıl alıştı?

Daha kum kabını kurarken zaten etrafında dolaşarak koklamaya başladılar. Kumu koyup henüz programı telefona kurmadan en büyük kedim hemen tuvaletini yaptı. Program olmadan da zaten kiwi kedi tuvaleti 8 dakika sonra temizleme işlemini yaptı.

Ben yine de ne olur ne olmaz bir sürprizle karşılaşmayayım, dışarıya tuvaletlerini yapmasınlar diye ilk 1 hafta diğer tuvaletlerini kaldırmadım. Ama zaten ilk gün hepsi alıştı ve şu anda 3 kedide bu tuvaleti tek başına kullanıyorum. Alıştırma konusunda bir sorun yaşamadım.

Güvenlik

Kiwi otomatik kedi tuvaletini güvenlik açısından değerlendirmek gerekirse, kediyi gördüğü anda tuvalette mavi ışık yanıp sönüyor ve eğer çalışıyorsa hemen duruyor. Kedi gittikten yaklaşık 30 saniye sonra tekrar çalışmaya başlıyor. Şuana kadar güvenlik açısından sensörleri gayet yeterli.

En sık karşılaşılan sorunlar ve tahmini çözümleri

Özellikle internette yorumları araştırdığımda en çok karşılaşılan problemlerden biri cihazın bazen durduğu ve bir daha çalışmamasıydı. Bunun en büyük nedenlerinden biri ürün fişe takılıyken kum eklemektir.

Kumu eklediğiniz anda cihazın ağırlığı arttığı için içeride kedi var olarak algılayıp çalışmıyor. Bunu düzeltmek için ya manuel olarak cihazın üzerindeki temizleme tuşuna basmak gerekli ya da en kolayı fişi çekip tekrar takmaktır. Daha sonrasında cihaz çalışarak ağırlık güncellemesi ypmaktadır. Burada şöyle bir güvenlik açığı olabilir mi bilemiyorum. Kedi içindeyken elektrik gidip gelirse cihaz çalışma olasılığı olsa da kedi öyle bir durumda zaten içinden fırlar diye düşünüyorum.

Kum israfı çok oluyor şeklinde karşılaşılan problemin de en başında maksimum çizgisinin üzerinde kum konulması diyebiliriz. Aynısı benim de başıma geldi çünkü fazla kum koyayım az ekleme yaparım dedim. Fazlalık kumun çoğunu atık kutusuna boşalttı. Maksimum çizgisinin üzerine çok az çıkabilirsiniz fakat daha fazla çıktığınızda temiz kumunuzu atığa gönderiyor.

Eğer kırmızı ışık yanıp sönüyorsa biliniz ki cihaz çalışmaya devam edecektir fakat bir problem var demektir. Mobil uygulama yüklüyse zaten size sorunun ne olduğunu söyleyecektir. Bu bazen atık kutusunun dolu olması bazen de atık kutusunun üst kısmında yabancı bir cisim var uyarısı şeklinde gelebilir. Eğer ki kiwi otomatik kedi tuvaletinde yabancı cisim uyarısı varsa bilin ki atık kapağı bir pislikten dolayı kapanmamış olmasından kaynaklanır. Hemen atığın üstündeki kapağı açıp aşağı doğru pisliği basit bir şekilde ittirebilirsiniz veya bekleyin bir sonraki tuvalet dökülürken zaten o pislikte otomatik gidecektir.

Atık kutunuz doludur şeklinde uyarı alırsanız tuvaletiniz çalışmaya devam eder fakat atık kutusundaki poşeti çıkarıp yenisini biran önce takmanız iyi olur.

Temizlik Nasıl Yapılıyor?

Komple temizlik için “

” işaretine basarak kumu komple atık torbasına atarak elektrik aksamı haricindeki kısımları çıkararak alttaki kauçuk kısmı silerek temizleyebilirsiniz. Açıkçası komple temizlik kısmı biraz zor. Yıkama yapamıyorsunuz ve en mantıklısı ıslak mendille silmek oluyor.

Kiwi Kedi Tuvaleti Mobil Uygulaması

Uygulamada aslında çok fazla bir şey yok. Üründe kamera yok ve geçmişe yönelik sadece günde kaç defa çalıştığına dair veriyi depoluyor. Kedilerin kilosunu ölçüyor mu derseniz sadece kedi içindeyken ölçüyor ve kaç saniye kaldığını da içindeyken programı açarsanız görebiliyorsunuz.

Ayrıca program üzerinden çocuk kilidini açabiliyorsunuz. Elle manuel açmak için de cihazın üzerindeki temizleme tuşlarına aynı anda 3 saniye basmak gerekiyor, kapamak için de aynı işlemi yapmak gerekli.

Yine program üzerinde temiz ve temizle tuşları mevcut. İstediğiniz zaman basarak bu işlemleri de yapabiliyrosunuz.

Ayrıca programdan uyku modunu açabiliyorsunuz. Bunu açtığınızda 23.00-09.00 arası cihaz temizlik yapmıyor ve dolayısıyla ses de yapmıyor. Geceleyin sesi eğer yakındaysanız sizi rahatsız edebilir.

Son olarak programda kedi tuvalete girdikten kaç dakika sonra otomatik çalışmasını istiyorsanız seçebiliyorsunuz ama en fazla 10 dakika seçebiliyorsunuz. Onu da çeviri hatası olarak dakika değil saat olarak yazmışlar.

Kiwi Otomatik Kedi Tuvaleti Genel Yorumum

Genel olarak kiwi kedi tuvaletinin avantajları ve dezavantajlarını sıralayacak olursam;

Kiwi Kedi Tuvaletinin Eksileri

  • Kum haznesi biraz daha fazla olsa çok daha iyi olurdu. En azından 2 litre daha alması gerekirdi diye düşünüyorum. Bir yere gittiğinizde eğer benim gibi 3 kediniz varsa yedek tuvalet koymak gerekir.
  • Altındaki kauçuk kısmın zaman içerisinde deforme olma, yırtılma ihtimali çok yüksek. Böyle bir durumda ne yapılır açıkçası bilmiyorum.
  • Bu kauçuk kısmın yanlarından kedi çişi gibi sıvılar kum azaldığında akarak alta geçebilir ya da birleşim yerlerinden dışarıya sızabilir gibi gözüküyor. Temizlik zamanlarında o kauçuk ya da silikon kısmı sökmek zahmetli bir hal alır. (Bu çok ciddi bir problem olabilir) Henüz karşılaşmadım ama bu tarz şikayetler mevcut hatta bu yüzden biraz kumu fazla koymak da iyi olabilir ya da sürekli takip ederek kum eklemek gerekli.
  • Kum haznesinin bulunduğu alanın biraz üst kısmında tamburun birleşim yeri var eğer ki kediniz kuma değil de kenarlara fışkırtırsa ya da kum dönerken düzgün topaklaşma olmazsa o birleşim yerlerinden sızma oluşabilir.
  • Mobil uygulaması yeterli değil. En azından kumun kedi girip çıktıktan 20-30 dakika sonrası gibi programlanması gerekirdi. 10 dakika bence topaklanma açısından yetersiz. Ayrıca program içerisinde istediğiniz zamanda uyku modu açma kısmı da olabilirdi belki zaman içerisinde güncelleme yaparlar.
  • Kedi kilolarının depolanmaması ve kamera olmaması benim için problem olmasa da eksi olarak yazabiliriz.
  • Komple temizlik yaptıktan sonra hazneyi temizleyebilmek oldukça zahmetli. Zaten alttaki malzemeden dolayı yıkayamazsınız ancak ıslak mendille silerek temizlerisiniz.

Kiwi Kedi Tuvaletinin Artıları

  • Kürek derdinden dolayısıyla kum tozu ve kokusundan kurtuluyorsunuz.
  • Diğer otomatik kedi tuvaletlerine göre oldukça fiyat avantajı var, yarı fiyatına hatta daha aşağısına diyebiliriz.
  • Atık kısmı oldukça geniş 3 kedide bile atmadan sizi 5-6 gün idare edebiliyor. Dolduğunda kırmızı ışık yanarak size uyarı veriyor. Bu nedenle atık haznesindeki boşlukları çöp poşetiyle kapatmamanız gerekiyor.
  • Atık kısmı ayrı olarak var tamburla birlikte dönmüyor bence bu da diğer otomatik kedi tuvaletlerine göre güzel bir özellik. Çünkü birçoğunda atıkla tambur birlikte dönüyor.

Genel olarak sonuca bağlayacak olursak kiwi otomatik kedi tuvaletinin fiyatına göre gayet güzel bir performans ürünü olduğunu söyleyebiliriz. Yukarıda bahsettiğim eksi yönleri incelediğim birçok farklı marka otomatik kedi tuvaletlerinde de mevcut diyebilirim. Bu nedenle eğer ki otomatik kedi tuvaleti alacaksanız ve uygun fiyatlı bir ürün arıyorsanız şuanda piyasada ki en uygun tuvaletlerden birisidir diyebilirim. Zaman içerisinde oluşacak farklı durumları yazımda güncelleyeceğim. Biraz daha zaman geçinde videoyu da youtube kanalıma ekleyeceğim.

Yorum Yazınız