nocomments

Dişi Kediler Hakkında 14 Bilgi

Aynı zamanda erkek kedilerle farklarını da oluşturan dişi kediler hakkında 14 bilgiyi yazıda bulabilirsiniz. Scottish british kedilerde de bu özellikler değişmez.  Ayrıca yazı içeriğinde; dişi kedilerin kısırlaştırılması, vücut yapılarının özellikleri, kızgınlık dönemleri, ne zaman hamile kalabilirler ve süperfekondasyon özelliklerini de bulabilirsiniz.

Evinizde veya bahçenizde beslediğiniz dişi bir kediniz varsa bu bilgileri öğrenmeniz işinize yarayacaktır. Erkek kediler hakkındaki bilgileri diğer yazımdan okuyabilirsiniz. Dişi kediler hakkında 14 bilgi listemize başlayalım. Dilerseniz video olarak da izleyebilirsiniz.

1- Üç Renkli Kedilerin çoğunluğu dişidir.

Genel olarak kaplumbağa kabuğu rengindeki kediler ve calico kedilerin siyah, beyaz ve turuncu içeren belirgin şekilde işaretlenmiş desenlere sahip üç renkli bir kürkü vardır. Bu kedilerin çoğunluğu dişidir.

Bunun nedeni, yalnızca dişi X kromozomunun kürk rengi hakkında bilgi taşımasıdır. Erkeklerde sadece bir X kromozomu bulunurken, dişilerde iki X kromozomu vardır. Bu, renkli desenlerinin neredeyse her zaman dişi kediler için ayrıldığı anlamına gelir.

2- Dişi kediler genç yaşta hamile kalabilir

Dişi kediler kısırlaştırılmazlarsa dört aylıkken ergenliğe girer girmez hamile kalabilirler. Ve sadece 10 yıl içinde bir dişi kedi yaklaşık 49.000 yavru kedi üretebilir ve özellikle 1 yaşından önce hamile kalan dişi kedilerin çoğunluğu fiziki gelişimlerini tam olarak tamamlayamadıkları için doğum öncesi veya sırasında ölürler.

3- Süperfekondasyon

Bir yavru kedi birden fazla babaya sahip olabilir. Kedilerin bir batında bir ila on iki yavru kedisi olabilir ve tek bir doğumda yavru kedilerin birden fazla babası olabilir.

Kedilerin aynı anda doğan yavruların birden fazla babası olma özelliği süperfekondasyon olarak bilinir.

4- Dişi kediler daha uzun yaşar

İnsanlarda olduğu gibi dişi kediler de erkek muadillerine göre daha uzun yaşama eğilimindedir. Ortalama olarak, dişi kedilerin yaşam süresi, erkek kedilerden bir veya iki yıl daha fazladır.

Erkek kedilerin ortalama yaşam süresi 14 iken dişi kedilerin ortalama ömürleri 16dır.

5- Dişi kediler koloniler oluşturur

Vahşi doğada dişi kediler, aslan sürülerine gevşek bir şekilde benzeyen kolonilerde yaşar. Kolonilerde dişi kediler yavrularını büyütmede birbirlerine yardım ederler ve koloniyi davetsiz misafirlerden korurlar. Kraliçe kediler birbirlerinin yavrularını emzirecek, temizleyecek ve koruyacaktır.

Ancak yetişkin erkek kediler koloniler halinde yaşamazlar. Yiyecek ve dişiler için rekabet etmekten kaçınmak için kendi başlarına kalırlar. Bu nedenle aynı evde kısır değilse birden fazla erkek kedi besleyemezsiniz fakat dişi kedi besleyebilirsiniz.

6- Kızgınlıkta davranışları değişir.

Dişi kediler genellikle şubat ile ekim ayları arasında kızgınlık dönemine girdikleri bir gerçektir. Bu aşamalar sırasında dişi bir kedi stres ve kaygı yaşayacaktır. Sık sık miyavlarlar ve erkekleri bulmak için kaçma veya kilometrelerce dolaşma olasılıkları daha yüksektir.

Aynı şekilde dişi kediniz de alışılmadık şekilde sevecen olabilir. Kokusunu yaymak için mobilyalara, kapılara ve özellikle ayak bileklerinize sürtünebilir.

Dişi bir kedi kızgınlık dönemindeyken, dikey yüzeylere bir koku izi bırakmak ve karşı cinse bunların müsait olduğunu bildirmek için konsantre bir idrar karışımı püskürtmesi daha olasıdır. Yani dişi kediler de erkekler gibi kızgınlık döneminde sağa sola koku bırakabilirler.

7- Dişi kedilerin sağ patili olma olasılığı daha yüksektir

İster inanın ister inanmayın, çoğu kedinin tıpkı insandaki sağak solak gibi baskın bir patisi vardır. Bir araştırma, dişi kedilerin %52’sinin sağ pati tercihi gösterdiğini, %27’sinin sol pati tercihi gösterdiğini ve %21’inin hiç tercih göstermediğini buldu.

8- Kısırlaştırılmış dişi kediler daha uzun yaşıyor

Araştırmalar, kısırlaştırılmış kedilerin sağlam dişilerden yüzde 39 daha uzun yaşadığını göstermektedir. Bunun nedeni, kısırlaştırmanın meme ve rahim kanseri gibi üreme hastalıklarını önlemesidir.

İşlem sırasında yumurtalıklar ve rahim alındığı için yumurtalık ve rahim kanseri geliştirme riskini ortadan kaldırır. Sterilizasyon ayrıca kötü huylu tümörler ve pyometra gibi yaşamı tehdit eden enfeksiyonlar geliştirme riskini de azaltır.

9- Dişi kediler daha soğuktur

Kediler konusunda uzman veterinerler arasında yapılan bir anket, dişileri erkek kedilerden daha az sevecen olarak sıraladı ve bazı araştırmalar, dişi kedilerin insanlara karşı daha soğuk ve korkak olduğu iddiasını destekliyor. Tabi kızgınlık dönemleri haricinde dişi kediler erkeklere göre daha soğuktur.

10- Dişi kedilerin tırmalama olasılığı daha düşüktür

Erkek kediler daha bölgeci oldukları için mobilyaları, kapıları ve halı gibi şeyleri tırmalamak için daha güçlü bir dürtüleri vardır ama dişi kedilerin tırmalama özellikleri daha azdır.

11- Daha Titiz Olmaları

Dişi kediler erkeklere göre daha temiz ve titizdirler. Belki de sevecen olmama nedenlerinden biri bu olabilir. Dikkat ederseniz dokunulduklarında o bölge kirlenmiş gibi uzun süre yalarlar.

Hatta bazı dişi kediler başka kedilerin kullandığı tuvalet ve mama kaplarını kullanmayacak kadar ileri gidebilirler.

12- Daha zayıftırlar – Bakışları Yumuşaktır

Dişi kediler erkeklere göre daha az yerler ve daha zayıftırlar. Ortalama olarak yetişkin bir dişi kedi 3,5 – 4,5 kg arası olur. Ayrıca dişi kedilerin yüz hatları erkeklere göre biraz daha sevimli ve yumuşak bakışlı olur. Erkek kediler daha sert bakışlıdır.

13- Dişi kedilerin evlat edinilmesi daha zordur

Hayvan barınağı verileri üzerinde yapılan çok sayıda araştırma, dişi kedilerin hayvan barınaklarında erkek kedilere göre daha uzun süre kaldıklarını göstermektedir. Ortalama olarak erkek kedigiller 6 ay, dişi kediler ise 8 ay barınaklarda kalmaktadır ve maalesef bu süreye kadar da kedilerin bir çoğu ölebilmektedir.

14- Yaşayan en yaşlı kedi dişiydi

Creme Puff, 38 yıl 3 günlükken ölen bir Amerikan kedisiydi. O şimdiye kadar kaydedilen en yaşlı kediydi.

Bu kedi de üç renkli dişi kedilerden biriydi.


Dişi kedilerin özellikleri ve bazı istatistiki bilgiler bu şekilde. Diğer yazılarda görüşmek dileğiyle sağlıkla kalın!

Yorum Yazınız