nocomments

Kedilerin Kızgınlık Dönemi Hakkında Tüm Bilgiler

Dişi ve erkek kedilerin kızgınlık dönemi belirtileri, kaç gün sürdüğü, hamile kediler tekrar kızgınlığa girer mi gibi aklınıza gelebilecek bir çok sorunun cevabı ile alakalı bilgileri bu yazımda bulabilirsiniz.

Evinde kedi besleyen ve kısırlaştırmayan herkesin belki de en çok korktuğu dönemlerden biridir kedilerin kızgınlık dönemi. Bu bazen kedilerde kızışma ya da kedim kızana girdi gibi ifadelerle belirtilebilir, hepsi anlam olarak aynı ifadelerdir.

Erkek kediler 6 ayını, dişi kediler 8 ayını doldurduktan sonra cinsel olgunluğa erişmeleriyle birlikte artık kızgınlık dönemine girebilirler. Bu onların doğasında olması gereken bir şeydir. Her kedi karakterine göre bu dönemde farklı davranışlar sergileyebilir.

Evde kedi beslemenin zorluklarından bir tanesi de bu kızgınlık dönemi ile alakalı haklı korkulardır. Ben de aynı yollardan geçen, şu anda evinde bir erkek iki dişi kedisi olan biri olarak size tecrübelerim dahilinde bilgileri aktarmaya çalışacağım.

Evimizde beslediğimiz canlıların mümkün olduğunca doğasıyla oynamamak için kısırlaştırma işlemi yaptırmadım, içim el vermedi ama tek kediyle başlayan macera 3 kediye çıktı. Neyse lafı fazla uzatmayayım.

kedilerin kızgınlık dönemi
Dişi ve Erkek Kedilerin Kızgınlık Dönemi

Erkek kedilerin kızgınlık dönemi nasıl geçer?

Erkek kedi kızgınlık belirtileri

6 ay geçtikten sonra böyle gırtlaktan bağırmaları, miyavlamalarının artması ve evde garip kokular hissetmeye başlarsanız kediniz adam olmaya ilk adımını atmış demektir. Erkeğin cinsel organını çıkarması bunun alameti değildir ek bilgi olarak.

Erkek kedilerin bir çoğu bu dönemde çiftleşmedikleri taktirde ağır bir koku püskürtürler. Bu aslında onların dişiye ben burdayım işaretidir.

Eğer çiftleşemezlerse daha da ileri giderek sağa sola işeyebilirler. Yalnız her kedide aynı durum olacak diye bir şey yok. Örneğin bazen sadece miyavlamayı arttırarak kum kabına ihtiyacını gören kediler de oluyor.

Bu nedenle eğer ki aklınızda kısırlaştırma varsa acele etmemenizde fayda vardır. Bu şekilde erkek kedisi 5 yaşını geçmiş olan tanıdığım kişiler var.

Tabi bunların haricinde koku bırakmayıp kendine zarar verebilen erkek kediler de mevcut. Örneğin stresten yüzünü yırtan ve kanatan kediler olabiliyor.

Kedi malzemeleri fiyat karşılaştırması; TRENDYOL N11

Peki tüm bu durumlarda erkek kedimin kızgınlık dönemini geçirmesi için neler yapmalıyım?

En kötü senaryo kedim her yere işiyor, idrarını ya da spermini püskürtüyor olduğunu varsayalım. Ayrıca kısırlaştırma olayını konuşmak istemiyorum. Veterinerlere danışmanız en iyisi.

Bu dönemde kedinizin enerjisini atacak oyunlar yapmanız gerekecek. Gözüne tutmadan lazerin peşinde koşturtabilirsiniz. Tokalarla oynamayı severler ama tabi yaş ilerledikçe bunları da çok sallamayacaklardır.

Erkek kedilerde bu dönemde çiftleştirmediğiniz sürece ne yaparsanız yapın sınırlı kalacaktır. Tek şansınız koku bırakmayan bir kediye denk gelmeniz olur.

Buraya yazsam ki bu dönemlerde sokağa salın kediler rahatlıkla yollarını bulurlar. O zaman da çok kişi diyecek ki sokaktaki kedinin suçu ne? Aslına bakarsanız evde kedi besleyen insanların çoğu sokaktaki kedileri de bu sayede besliyor.

Ben 9 senedir evimde ve sokakta kedi besliyorum. Evime kedi gelmeden önce hiç mama almazdım dikkatimi de çekmezdi ama şimdi sokaktaki canlara da alıyorum.

Yani bu dönemde erkek kedi için en sağlıklısı çiftleşmesidir. Hormonal olarak da çiftleşmediklerinde zarar görürler.

Tabi şunu da unutmamak gerekir sokağa saldığınız kedinizin diğer erkek kedilerden sopa yiyip yaralanma ihtimali de vardır.

Bir de hormonlarıyla alakalı ilaçlar var ben hiç kullanmadım. Konu sağlık olunca veterinere başvurmanız doğru olur.

Erkek kedilerin kızgınlık dönemi kaç gün sürer?

Aslında erkek kediler genel olarak sürekli çiftleşmeye hazır olurlar. Ama mesela bir dişi kediyle 3 gün kadar çiftleşirse bu ona yaklaşık 2-3 hafta yetebilir. Ama hiç çiftleşmezse ayda 8-10 gün sizi uğraştırır.

Kısacası erkek kedilerde kızgınlık dönemi gerçekten erkek kedi besleyenler için en büyük handikaplardan biridir. Bu nedenle kedi besleyip kısırlaştırma yapmayanlar ya dişileri evlerine misafir alıyorlar ya da tamamen sahipleniyorlar ve yahutta kediyi sokağa salıyorlar.

Tabi bir erkek kediye tek dişi de yetmez bilginiz olsun. Bu konunun ayrıntısını evde iki kedinin zorlukları yazımda daha ayrıntılı açıkladım.

Dişi Kedilerin Kızgınlık Dönemi Nasıl Geçer?

Dişi Kedi Kızgınlık Belirtileri

Aslında bu konuda kendi kedim kızgınlık dönemindeyken bir video çektim. Nasıl olduğunu dilerseniz buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Şunu da belirtmeliyim ki dişi kedi sahibiyseniz erkek kedilere göre kızgınlık konusunda daha şanslısınız demektir. Çünkü dişilerin kızgınlık dönemleri daha kolay geçer.

Genel olarak dişilerde sağa sola koku bırakıp işeme olayı olmaz. Yalnız nadir de olsa tersi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Dişi kediler bu dönemde iştahları azalır, gırtlaktan çıkan garip bir sesle müthiş şekilde bağırabilirler. En büyük sıkıntıyı bu dönemde komşularla ve uykunuzla yaşayabilirsiniz. Çünkü genel olarak gece bağırırlar. O sessiz sakin kızın içine bir anda bir şey kaçtığını düşünebilirsiniz.

Bu dönemde sürekli popolarını havaya kaldırırlar ve kendilerini hiç olmadığı kadar sevdirirler. Siz de fırsattan istifade bu dönemde onun boyun bölgesini sürekli sevin.

Bu şekilde onu rahatlatmış olursunuz. Yalnız aşağı kısımlarına doğru çok sevmeyin. Bu onların kızgınlığını daha da tetikler. Bir de kulak pamuğu ile kedinin poposuna deneme yapanlar var. Ben bunu da doğru bulmuyorum. Kedinize zarar vermeyin lütfen.

Bu dönem için verilen bazı hormonal ilaçların da kedi açısından yan etkileri mevcut.

Dişi Kediler bu dönemde kendini bol bol sevdirir.

Dişi kedimizin kızgınlık dönemini nasıl rahat atlatırız?

Bu dönemde bol bol onun başını okşayarak rahatlatmalıyız. Ayrıca enerjisini atabilecek başka işlerle meşgul edebiliriz oyun oynamak gibi.

Tabi bunlar geçici çözümler. Dişilerde kızgınlık dönemi daha kolay diye onu çiftleştirmesekte olur mu derseniz bu onların sağlıkları açısından iyi değildir.

Kısır olmayan dişi kedilerin sağlıkları için anneliği tatmaları gerekir. sürekli kızışan ama çiftleşmeyen dişi kedilerin yumurtalıklarında zamanla kist oluşabilir.

Dişi kedilerin kızgınlık dönemi kaç gün sürer?

Ortalama olarak en azı 5 gün sürmekle beraber 25 güne kadar çıkabiliyor. Bunun her günü kızan aynı şiddette olmayabiliyor. Kedinin kızgınlık dönemi 25 gün sürenler kedimin kızgınlık dönemi geçmiyor diye düşünebiliyorlar.

Dişi kediler kaç günde bir kızana girer?

Bu çok değişken olabilir. Dişi kediler bazen 10 günde bir kızışırken bazen de 3-4 ay hiç kızana girmeyebilirler. Hatta bazen de hiç belirti vermeden çiftleşebilirler.

Başıma geldi hatta en tehlikelisi bu şekilde oluyor. Fark etmiyorsunuz ve kediniz hamile kalabiliyor.

Hamile Kedi Kızgınlığa Girer mi?

Hamile kedi kızgınlığa girmez fakat en son kızgınlığı devam eder. Yani diyelim ki kızışmasının üçüncü gününde hamile kalsa da kızan bitene kadar kızgınlık alametleri sürer.

Hamile kedi tekrar çiftleşir mi?

Normalde çiftleşmez diyenler var fakat benim kedim hamile olduktan 15-20 gün sonra da çiftleştiğine şahit oldum.

Kediler Ne Zaman Kızgınlık Dönemine Girer?

Bu konuda havaların ısınması büyük etken olsa da bazen sokak kedileri bile aralık ayında kızgınlığa girebilirler. Ev kedileri daha stabil ortamda olduklarından kış yaz çok farketmez. Ama yine de genelleme yapacak olursak en fazla bahar aylarında kızgınlığa girerler diyebiliriz.

Dişi ve erkek kedilerin kızgınlık dönemi, kızışma ya da kızan dönemi nasıl geçer, bu dönemde neler yapmak gerekir, kedilerimizi nasıl rahatlatabiliriz, kedilerin kızgınlık dönemi kaç gün sürer, ne zaman kızgınlık dönemine girer gibi soruların cevabını bu yazımda size aktarmaya çalıştım.

Dişi kedimin kızışma dönemiyle ilgili youtube kanalımdan videosunu da izleyebilirsiniz. Soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz. Sağlıcakla kalın!

Yorum Yazınız