İki Kedinin Zorlukları – Evde Tek Kedi mi İki Kedi mi Beslemeliyim?

Evinde kedi besleyenlerin zaman içerisinde kendisine en fazla sorduğu soru budur. Acaba evde kedim tek başına sıkılıyor mu, iki kedinin zorlukları nelerdir, evde tek kedi mi iki kedi mi beslemek daha doğru gibi.

İkinci kediyi alacaksam cinsiyeti ne olmalı, evde kardeş kedileri büyütmek, iki erkek veya iki dişi kedi anlaşabilir mi, bu ve benzeri konular insanın kafasını kurcalamaktadır. Yıllardır evimde ve sokakta onlarca kediyi besleyen biri olarak size cevap vermeye çalışacağım.

Öncelikle evde kedi beslemenin zorlukları konusunu bildiğinizi varsayıyorum. Zira konumuz evde iki kedinin zorlukları. Eğer yeni kedi sahiplendiyseniz ya da karar aşamasındaysanız evde kedi beslemenin zorlukları yazımı muhakkak okumanızı tavsiye ederim.

Evde İki Kedinin Zorlukları

Öncelikle tek kedide oluşan zorlukları biliyorsunuz zaten. Bunların bir kısmı ikinci kediyi aldığınızda azalacak, bir kısmı da çoğalacaktır. Biz öncelikle çoğalacak kısımla, kışla başlayalım daha sonra yaz olsun.

Ayrıca isterseniz konuyla alakalı videomu da kanalımdan izleyebilirsiniz. En aşağıya da ekledim.

1. Olarak Tabi ki Bütçe

İlk olarak iyi hesaba katmanız gereken şey maddi imkandır. Şunu iyi bilmek gerekir evde beslediğiniz bir kediye harcadığınız para tam iki katına çıkmasa da (çünkü bazı şeyler ortak kullanılıyor) yaptığım hesaplamalara göre 1.8 katına çıkıyor.

Basit hesapla bir kedi için aylık harcadığınız para 100 TL ise bu 100*1.8=180 TL gibi bir rakama çıkıyor. Bunu iyi hesaplamak gerekir.

Bu masrafların ne olduğunu kedi bakımı masrafları yazımdan okuyabilirsiniz. Eğer bütçe mevzusu sıkıntı değilse geçelim 2. kısma.

İki Kedinin Zorlukları
İki Kedinin Zorlukları – Bunlar benim yavrularım

2. İş Yükü

Bu kısımda iş yükü olarak aslında en fazla tuvalet temizliği olayı vardır. Yani tuvalet temizliğini daha sık yapmanız gerekecektir. Mesela ben büyük tuvalet aldığımda iki günde bir temizlik yapıyordum şu anda 3 kedim var iki tuvalet ve her gün temizliyorum.

Vaktiniz varsa bu da sorun olmayacaktır.

3. Eşyalara Zarar

Bu zaten aslında tek kedide de olan bir şey. Özellikle kediler tırmalarlar, saksıların içindeki toprakları eşeleyip dağıtırlar vs. vs. Bununla ilgili kedi tırmalama tahtası ya da tırmaladıkları yerlere halat sararak, saksıya ince çakıllar koyarak bir nebze de olsa önlem almış olursunuz.

Tüllere bir şey yapamazsınız baştan söyleyeyim, o tüller yırtılacak. Her kedinin karakteri aynı olmuyor tabi ki. Tek kedideki sıkıntıların aynısı hatta bu iki katına çıkmaz bir birlerini oyalayacakları için belki de yaramazlık azalacaktır.

Bir de 10 aylık olduktan sonra bu kısım azalıyor. Bu konuyu çokta sıkıntı yapacağınızı düşünmüyorum.

Kedi malzemeleri fiyat karşılaştırması; HEPSİBURADA , N11

4. Cinsiyet Sorunları

Bu kısım biraz ayrıntılı ve teferruatlı. İkinci kediyi alacağım ama cinsiyeti ne olmalı aynı mı olmalı farklı mı?

Konuyu biraz açmak lazım.

Evde İki Erkek Kedi Anlaşabilir mi?

Eğer kısırlaştırmayacaksanız ve kediler evden dışarı da çıkmıyorsa iki erkek kedi anlaşamaz. Çiftleşme dönemleri hiç bitmez erkek kedilerin ve bu dönemde çiftleşmezlerse agresif olurlar ve sağa sola koku bırakmaya başlarlar.

Ama kısır iki erkek kedi birbiriyle anlaşır. Hatta erkek kediler kendilerini dişilere göre daha çok sevdirirler bu da bir gerçektir. Ama daha yaramaz ve biraz daha pistirler, her şeyin içine girerler.

Evde İki Dişi Kedi Anlaşabilir mi?

İki dişi kedi kısır veya değil çok sorun olmadan anlaşırlar. Dişilerin kızgınlık dönemi sürekli olmaz bazen aylarca hiç kızana girmeyebilirler.

Ama eğer kısırlaştırmayıp çiftleştirmezseniz de belli süre sonra kist oluşabilir. Ayrıca dişi kedilerin de bazıları çiftleşmeyince koku bırakabilir.

Peki İkinci Kediyi alırken nelere dikkat etmeliyim, cinsiyeti ne olmalı?

Kedileri kısırlaştırmazsanız ve dışarı da çıkma şansları yoksa;

İki erkek kedi aynı evde çok çok zor, iki dişi olabilir. Hatta dişi kediniz yavruladığında yanında bir tane dişi yavrusunu bırakabilirsiniz beraber büyürler, çok da güzel olur. Erkek yavruyu bırakırsanız anneyle çiftleşebilir ve çocukların sakat olma ihtimali vardır. Aynı şey kardeş farklı cins kediler için de geçerli.

Eğer kediniz yavruladıysa benim gün gün yavru kedi gelişimi sayfamdan bilgi alabilirsiniz.

Peki 1 erkek 1 dişi olursa sakınca var mıdır;

Erkek kedi sürekli çiftleşme eğiliminde olacaktır. Bu da erkek ve dişi arasında kavgalara neden olur. Hatta dişi yavru yaptığında çoğu zaman erkek kediyi yanaştırmaz. Çok sert saldırabilir bu kedinin karakterine göre de değişebilir.

Belki 1 erkek 2 dişi besleyebilirsiniz o konuda net bir şey diyemem.

Cinsiyetten kaynaklı iki kedinin zorlukları ile alakalı sıkıntılar bunlar. Bunu da aştıktan sonra geçelim iki kedi beslemenin güzelliklerine faydalarına.

Annemiz ve Yavruları. En aşağıya yavruların gelişiminin videolarını koydum kanalımdan.

Evde İki Kedi Beslemenin Faydaları

Yalnızlık Allah’a mahsustur derim ben. Her canlı kendine benzeyen cinslerle birlikte yaşamak ister. İki kedi beslemenin zorluklarının yanı sıra faydaları da oldukça fazladır. Sırayla yazacak olursak;

Canlarının Sıkıntısı Azalır

Bir yere gideceğiniz zaman iki kediyi evde bırakmak daha rahattır canlarının sıkılmaması açısından. Normalde tek kediyi evde yalnız bıraktığınızda döndüğünüzde size küser ama yanında arkadaş olunca eksikliğinizi unutur.

Bir de bilinenin aksine eğer size kendini sevdiren sırnaşık bir kediyse bundan bir şey kaybetmez yine sevdirir yani kendini yeni kedi olsa da. Hatta biraz da kıskandığı için daha çok sevdirebilir.

Enerjilerini Atarlar

Evde beslenen kedilerin en büyük sıkıntılarından birisi hareketsiz kalmalarıdır. Oynayacak zıplayacak hoplayacak bir arkadaşları olmadığı için aynı insanda olduğu gibi psikolojileri bozulur, içlerine kapanırlar ve sadece miskin miskin uyuyarak zaman geçirirler.

Bunun psikolojik sıkıntılarının yanı sıra sağlık açısından fiziksel bozuklukların da oluşmasına neden olacaktır. Obezite, diyabet gibi.

Her ne kadar ben de kedimle oynuyorum deseniz de onların birbirleriyle nasıl oynadıklarını gördüğünüzde beni daha iyi anlayacaksınız. Evin içerisinde fişek gibi bir sağa bir sola koşuşturmaları, birbirlerinin üzerinde altında yaptıkları sevimli ve komik hareketler hem onları hem de sizi mutlu edecek.

Hastalıklara Bağışıklık ve Sosyalleşme

İkinci kedi aynı zamanda kedinizin sosyalleşmesini ve hareketlenmesini de sağlayacak, hastalıklara karşı daha güçlü olmasını da sağlayacaktır. Ben evde birden fazla kedi beslemeye başladıktan sonra daha az hastalandıklarını gözlemledim.

Tabi bazen bu birisi hastalandığında diğerlerine de bulaştırma şeklinde terse dönebilir.

Temizlik

Temizlik konusunda biliyorsunuz kediler çok hassastır. Ama dilleri her yere uzanmadığı, kafaları her yere dönmediği için bazı yerleri eksik kalır.

Örneğin kulak ve göz. Buraları her ne kadar biz de temizlemeye çalışsak da onların birbirini yalaması gibi olmuyor. İki kedi olduğunda birbirlerinin kulak ve göz gibi ulaşamadıkları yerleri temizlerler.

Bu ve bunun gibi bir çok faydası vardır. Örneğin birbirleriyle sarılıp uyurlar, tabi ara ara kavgalar da olur ama ne yapalım o da fıtratta var. Bazen oynarken attıkları enerjiler sayesinde eşyalara hiç bulaşmazlar.

Birbirlerine yaptıkları oyunlar çok güzel görüntüler oluşturur vs.vs.

Evde iki kedinin zorlukları, faydaları konusunda şimdilik aktarabileceklerim, tecrübelerim bunlar. Umarım faydalı olmuştur.

Kedilerle ilgili videolarımı da youtube kanalımdan izleyebilirsiniz. Merak ettiğiniz konularla ilgili bilgileri site arama butonundan aratarak bulabilirsiniz.

İstek, öneri, soru ve görüşleriniz için aşağıdaki yorum kısmını kullanmanız beni mutlu edecektir. Bir daha ki yazımda görüşmek dileğiyle!

3 Comments

  1. emel kerim
    • Hobi Medya

Yorum Yazınız