EVDE KEDİ BAKIMININ 5 ZORLUĞU
Evde kedi beslemeye başlamadan önce ne gibi sıkıntılarla karşılaşacağımızı muhakkak bilmeliyiz. En fazla karşılaştığımız evde kedi bakımının 5 zorluğu yazımda özetledim. 10 seneden uzun süredir evinde kedi besleyen ve şuanda da evimde 3 kedi ve haricinde yavru kedileri olan biri olarak evde kedi bakımı konusunda en fazla sıkıntı yaşayacağınız konular bunlardır.
Bunları bilmeden kedi beslemeye başladığınızda maalesef sonucu hüsranla bitmektedir. Oyuncak gibi eve alınan kediler 3-5 ay sonra sokağa salınmakta ve sokak şartlarında yaşamaya alışık olmadıklarından kısa sürede ölümle sonuçlanmaktadır.
Alacağımız yavru kedinin bize 15-20 sene bile arkadaşlık yapabileceğini unutmayalım. Daha önce de kedi bakımı zorluklarıyla alakalı bir yazı yazmıştım. Fakat onun içeriği baya ayrıntılı olduğundan burada kısaca bahsedeceğim.
En alt kısımda evde kedi bakımı zorluklarının haricinde olan bir takım yan sıkıntıları da belirttim. Evde kedi bakımının 5 zorluğu listeme birinci sıradan başlayabiliriz.
1- Bütçeniz – Maddi Durumunuz
Evde kedi beslemeye başlamadan önce bütçe durumunuzu muhakkak kontrol edin. Her canlıda olduğu gibi kedinin de aylık standart ve ekstra giderleri vardır.
Bunların hesabını iyi düşünüp kedi sahiplenin. Mama, kum, veteriner standart olmak üzere hesaba katmadığınız baştan aklınıza gelmeyen ekstra bir sürü giderleri de vardır.
Evde kedi bakımı konusunda en zor aşılması gereken engellerden biri bütçe konusudur. Bazen de öğrenci arkadaşlar kedi sahiplenmek istiyorlar fakat bütçe nedeniyle ailelerinden onay alamıyorlar.
Bu yüzden aylık kedi masrafı yazımı muhakkak okumanızı tavsiye ederim. Bütçe konusu kedi bakımındaki temel zorluklardan biridir.
2- Eşyalara Zarar
Bu da aslında birinci maddeyle ilintilidir yani ucu yine size masraf olarak dönecektir. Evde kedi beslemeye başlamadan önce kedinizin eşyalarınıza muhakkak zarar vereceğini bilin.
Her kedi tırmalar. İstediğiniz kadar kedi tırmalama tahtası alın özellikle yavruyken kediler sandalye, koltuk kenarı, tül gibi yerleri tırmalayacaktır. Bu konuda kaç kere sandalye kaplattım, kaç kere tül değiştirdim bilemiyorum.
Örneğin bilgisayarınızın klavyesiyle oynamayı da çok severler ve tuşları çıkarabilirler. Kediler sevimli oldukları kadar da meraklılardır. Bu meraklarından dolayı her yere girip çıkarlar. En zekisi siz bakarken yapmaz, gittiğiniz anda tıpkı çocuk gibi yaramazlığını yapar 🙂
Eşyalara zarar konusunu da iyi düşünün ve kedinizi o şekilde sahiplenmeniz gerektiğini unutmayın. En basitinden tuvalet kağıtlarınızı bile parçalayabilirler. Evde kedi bakımı zorlukları kısmında eşyalara zarar -ne yapabilir ki- diye düşünseniz de ciddi manada sıkıntılar oluşturabilirler.
Kedi malzemeleri fiyat karşılaştırması; EVİNEMAMA N11
3- Evde Kedi Bakımı Sağlık Açısından
Evde kedi bakımının zorluğu konusunda bu da en sık karşımıza gelen problemlerden biridir. Tüye alerjim varmış ya da çocuğumun alerjisi varmış o yüzden kedimi sahiplendirmek istiyorum diye çok fazla ilan görürsünüz.
Bu ilanlar yine iyisi. Bazen hiç söylemeden başkasına sahiplendirmeyi denemeden sokağa bırakanlar var.
En güzeli baştan doktorunuza danışın. Alerji testi yaptırın evde kedi bakıp bakamayacağınızı sorun. Kedi besleyenlerle görüşün. Hatta tanıdığınız kedi besleyenler varsa onların evine gidin, görün tecrübelerinden yararlanın.
Ayrıca kedi tırmalaması sonucu rahatsızlıklar oluşabilir. Ufak çocuğunuz varsa ve yeteri kadar koruyup kollayamayacaksanız, üstüne tırmalama olaylarında çok hassassanız kedi sahiplenmeseniz daha iyi olur.
Bu kediler özellikle yavruyken kolları ayakları harita gibi yaparlar. Küçük çocuklar nasıl yaklaşacağını bilemediğinden yüzlerini de tırmalayabilirler. Ben evime sokaktan yavru kediyi ilk sahiplendiğimde kızım sanırım 5 yaşındaydı.
Ufak tefek tırmalama olayları yaşasakta (kolda, ayaklarda tırmalamalar gibi) ciddi manada bir sıkıntı oluşmadı.
4- Temizlik Açısından
Her kedi sfensk türleri hariç belli miktarlarda tüy döker. Bu tüy dökümünü azaltıcı birtakım tedbirler bulunsa da tamamen ortadan kaldırmak imkansızdır.
Tabi ki ister istemez buna bağlı olarak evde temizlik yapma periyotu artar. Evde3 kediyle nasıl temizlik yapıyorum videomdan izleyebilirsiniz. Elbiseleriniz de tabi ki bu tüylerden nasibini alacaktır. Elinizde yapışkan ruloyla gezmek zorunda kalacaksınız.
Tabi kediniz longhair yani uzun tüylü değilse ve tek kedide hele ki dişiyse çokta abartacak bir durum olmaz. Benim gözlemime göre erkek kediler daha çok tüy döküyor.
Temizlik açısından kedi bakmanın zorlukları konusunda diğer faktör kedi kumunun düzenli temizlenmesi gerektiğidir. Yoksa istenmeyen kokularla uğraşabilirsiniz. Kum kabının büyüklüğüne kedi sayınıza göre günde bir veya iki günde bir kürekle temizliğinin yapılması gerekir.
5- İş Yoğunluğu ve Tatil Programı
Evde kedi bakımının zorluklarından biri de iş yoğunluğunuzun fazla olmasıdır. Eğer yoğun bir iş temposunda çalışıyorsanız ve kediyi sizden başka bakabilecek kimse yoksa kedi sahiplenmeyin.
Sadece iş olarak da değil eğer uzun süreli tatillere ya da gezilere sık sık gidiyorsanız kedi bakımı sizin için çok zor olacaktır. Özellikle evde tek kediyse ve kediden anlayan mamasına suyuna tuvaletine bakabilecek bir komşunuz yoksa evde 3-4 günden fazla bırakmamanız gerekir.
Kısacası kedi besliyorsanız uzun süreli tatilleri unutmanız gerekir. Ben 10 senedir 5 günden uzun bir yere ailece gidemedim.
Gerçi gittiğiniz yer sabit kalacağınız bir yerse kedinizi de yanınızda götürebilirsiniz. Kediler sürekli yer değiştirmede ve uzun süreli yolculuklarda size çok sorun çıkarabilirler. Bu tarz uzun süreli yolculuklara çıkmadan önce bir veterinere danışmanızı tavsiye ederim.
Tabi yoğun iş temposunun diğer sıkıntısı kedinin kum temizliği su ve mama kaplarının genel kontrolü gibi işlerde aksamalara neden olabilmesindendir.
Evde kedi bakımının zorlukları kısmında 5 maddede genel çerçeve olarak özetleme yaptım. Bunların haricinde tabi ki spesifik farklı zorlukları da mevcut.
Örneğin kedi kısırlaştırılmadığında kızışma evresi oldukça zor geçmektedir. Bazen hiç anlamadığınız şekilde olmadık yerlere tuvaletlerini yaparlar. Arada bir kusabilirler gibi gibi…
Tabi bu zorluklara göğüs gererim derseniz kedi beslemek mükemmeldir. Hareketlerini izlemek bile rahatlatır. Şahsen bende şu anda 3 kedi var. Kedi beslemenin faydaları da oldukça fazla hele ki çocuklarda da faydaları çok. O ayrı bir konu. İsterseniz buradan faydalarını da okuyabilirsiniz.
Sizin de soru görüş ve önerileriniz varsa aşağıdaki yorum kısmına yazabilirsiniz. Diğer yazılarımda görşmek dileğiyle sağlıkla kalın!