Kedim Az Su İçiyor Ne Yapmalıyım?
Sağlık açısından kedilerin düzenli olarak su tüketmeleri hayati önem taşımaktadır. Kedim az su içiyor ya da su içmiyor diyorsanız bu 6 maddeyi uygulayarak kedinizin su içmesini arttırmanız gerekir.
Şunu da hemen belirtmek gerekir ki kediniz çok su içiyorsa bu da bir rahatsızlık belirtisi olabilir. Kedinin günlük tüketmesi gereken miktardan fazla su içmesi diyabet ön belirtisi olmakla birlikte kedinin bir veteriner hekime gösterilmesi gerekir.
Kedi ölümleri içerisinde en fazla görülen hastalıkların başında yeterli su içilmemesine bağlı böbrek rahatsızlıklarıdır. Kedim az su içiyor ne yapmalıyım ya da kedim su içmiyorsa hangi yollarla kedimin su içmesini arttırırım konusunda ki maddeleri sonuna kadar okuyalım.
Yazının başında belirtmek gerekir ki kediniz uzun süredir 2 gün veya daha fazla hiç su içmiyorsa ve halsizse muhakkak bir veteriner hekime götürün veya danışın çünkü bu bir hastalık belirtisi olabilir.
Kedilerin Günlük Su İhtiyacı Ne Kadardır?
Öncelikle bu konuyu belirtmek gerekir ki kedinizin az su içip içmediğine karar vermeniz bu yolla daha kolay olur. Bunu belirlemek için birkaç faktör söz konusudur. Kedinin günlük yediği ortalama mama miktarı ve kilosuna göre ihtiyaç duyduğu ve içmesi gereken su miktarı değişir.
Yetişkin bir erkek kedi günde ortalama 70-80 gram mama yer (bknz kedilerin günlük mama ihtiyacı) ve buna karşılık günde 250-300 ml su içer. Yani küçük bir pet şişe kadar su içmesi gerekir. Ayda yaklaşık 8-9 litre gibi bir rakama karşılık gelir.
Yetişkin bir dişi kedi de günde ortalama 60-70 gram mama yer ve bu da günlük 220-250 ml su içmesi demektir. Yani erkek kediler cüsselerinden dolayı biraz daha fazla su içseler de dişi kediler hamilelik dönemlerinde su içme miktarlarını hemen hemen 2 katına kadar çıkarabilirler.
Kediler her su içimlerinde de 8-10 ml kadar su içerler
Yavru kedilerin günlük su ihtiyaçlarını da kilolarına göre hesaplayabilirsiniz. Kg başına 50-60 ml olarak bu hesap yapılabilir. Örneğin 2 kg olan bir yavru kedinizin günlük su ihtiyacı 100-120 ml aralığındadır.
Aynı şekilde obez kediler de 7 kg olarak düşünürsek su içmeleri artacak ve günlük ortalama 400 ml gibi rakamlara çıkacaktır. Fakat bu obezite her türlü hastalıklara davetiye çıkaracaktır.
Kedim Az Su İçiyor
Kediler doğaları gereği sudan korkarlar ve yeteri kadar su içmeyebilirler. Yukarıdaki veriler ışığında kedim az su içiyor kanısına vardıysanız yapmamız gerekenleri maddeler halinde sıralayalım.
1- Banyo Yaptırmayın
Kedinizin az su içmesinin nedenlerinden biri ona banyo yaptırmanız olabilir. Kediler kendilerini dilleriyle temizlerler. Dilleri onlar için adeta bir dezenfektan gibi çalışır ve düzgün çalışması için yeterli su içmeleri gerekir.
Siz kediye banyo yaptırdığınızda artık kendini yalamamaya başlar, az su içmesine neden olursunuz ve böbrekleri yeteri kadar çalışmaz. Kedilerin hastalık gibi mecburi durumlar haricinde yıkanmaması gerekir.
2- Su Kaplarını Düzenli Temizleyin
Kirli kaptan kediler su içmeyi istemeyebilirler. Kaplarının içerisinde mama gibi suyu kirletecek şeylerin bulunmaması gerekir. Bu nedenle mama kabıyla su kabının ayrı yerlerde olmasını tavsiye ederiz. Su kaplarını temiz tutmak ve her gün sularını tazelemek gerekir.
3- Doğru Su Kabı Kullanın
Kedim az su içiyor ne yapmalıyım diyorsanız önemli kısımlardan biri de budur. Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de su kabı olarak plastik kaplar tercih edilmemeli bunun yerine cam veya çelik kapları su kabı olarak tercih etmeniz kedinizin su içmesini arttıracaktır.
4- Suyu Hareketlendirin!
Suyu hareketlendirin ama nasıl ve neden? Çünkü kediler doğada akarsu nehir dere gibi hareketli alanlardan su içerler ve öyle olmasından daha çok hoşlanırlar. Bu nedenle de kedim kabından su içmiyor musluktan su içiyor gibi bir durumla karşılaşabilirsiniz.
Bu durumda kedinizin su içmesini arttırmak için suyu hareketlendirmek ve aynı zamanda bu sayede arıtmak gerekir ki bu en ideal çözümlerden biridir. Bunun için ya internetten hazır kedi su sebilleri alabilirsiniz ya da kendiniz akvaryum gibi kaplar kullanarak daha ucuza basit bir sebil yapabilirsiniz.
Bunun yapımıyla ilgili benim yaptığım basit ve yapımı çok kolay su sebilini youtube kanalımdan buraya tıklayarak izleyebilirsiniz. Ben birkaç senedir bu şekilde kullanıyorum ve kedilerimin su içimi oldukça arttı diyebilirim. Aynı zamanda içerisinde suyun sürekli taze kalması da büyük avantaj oluyor.
5- Suyu Biraz Serinleştirin
Tüm maddeleri uyguladınız kedim halen az su içiyor veya hiç su içmiyor diyorsanız su kabını biraz serin yere koymayı deneyin. Çünkü kediler su sıcaklığı 18-20 derece gibi olan suları daha çok severler. Hoşaf suyu gibi sıcak olan sulardan içmeyi pek sevmezler.
6- Sevdiği Bir Yiyecekle Suyu Karıştırın
Biz buna kısaca yaş mama verin de diyebiliriz. Ben pek yaş mama kullanmıyorum onun yerine tavuk, ciğer, balık haşlama gibi kedilerin sevdiği yiyeceklerden yaptığımda ona da veriyorum. Burada bunları yerken yanına hafiften suyla karıştırarak da eğer ki kediniz su içmede zorluk çekiyorsa, içmiyorsa bu şekilde ikram ederek su içmesini arttırabiliriz.
Eğer kediniz hiç su içmiyorsa geçici çözüm olarak süt gibi içecekleri sulandırarak da ona içirebiliriz. Fakat kedinin hiç su içmemesinin altında hastalık gibi durumlar da olabilme ihtimaline karşılık veteriner hekime göstermeniz iyi olacaktır.
Kedinizin az su içmesinin nedenleri ve su içmesini arttırmanın yollarıyla ilgili evinde 3 kedi besleyen biri olarak tecrübelerim bu şekilde. Yazıyı faydalı bulduysanız sosyal mecralarda ya da forumlarda link belirterek paylaşmanız benim için en güzel teşekkür olacaktır. Hepiniz patili dostlarınızla sağlık mutluluk ve afiyet içerisinde kalın!