nocomments

KEDİLİ EVDE TEMİZLİK ZOR MU? 10 MADDEDE NASIL TEMİZLİK YAPIYORUM?

Kedi besleyenler hep kedinin güzel taraflarından bahsederler, kimse perde arkasında kedili evde temizlik zor mu, neler yaşıyoruz kısmını anlatmaz. 3 kedisi olan biri olarak kedili evde nasıl temizlik yapıyoruz, kedi olan evde yerler neyle silinir, nelere dikkat etmeliyiz gibi konuları sizler için 10 maddede derledim.

Kedi bakımı zorlukları bahsinde en önemli sıkıntılardan biri de kedili evde temizlik konusudur. Özellikle kediyi yeni sahipleneceklerin haklı olarak korktuğu bir konudur.

Aşağıdaki maddelere dikkat ettiğiniz taktirde kedili evde temizlik konusunda koku, tüy gibi olumsuz durumları sıfırlayamasanız da önemli ölçüde bertaraf etmiş olacaksınız. Ayrıca kedi bakımında dikkat etmemiz gereken konular arasında önemli yer tutan kedi olan evde yerler neyle silinir, ben neyle siliyorum tüm bunlardan bahsedeceğim.

Kedili evde temizlik konusunda bunlar aynı zamanda benim evde yaptığım uygulamalardır. Bu maddelerden bazıları kirlenmeyi kaynağında azaltma, bazıları da temizlik yöntemlerini içeriyor. Hemen listeme geçebiliriz.

1- Kedinin Tüy Dökülmesini Azaltma

Ne güzel yazdım değil mi sanki çok basitmiş gibi. Ama azaltabilmek için birtakım yöntemler var. Bu yazımdan okuyabilir veya videomdan izleyebilirsiniz.

Ben özetlemem gerekirse kaliteli mama, su içmesini arttırma, düzenli tarama, vitamin takviyeleri kedinin tüy dökmesini azaltır. Bildiğiniz üzere temizlik açısından en zorlu aşama kedinin aşırı tüy dökmesidir.

Her kedi fazla tüy dökmeye de bilir. Özellikle shorthair kediler bu konuda iyidirler ama longhair kedilerde işiniz ikiye katlanacaktır.

2- Kedi Kumu Temizliği

Kedi kumu temizliğini düzenli olarak yapıyorum. Yoksa ne yaparsanız yapın koku olayını önlemeniz zor olur. Zaten kedinin sağlığı açısından da kumu düzenli olarak temizlemeniz gerekir.

Burada benim ölçüm eğer tek kedi besliyorsanız ve kum kabınız yaklaşık olarak 6-7 litre civarı kum alıyorsa, her gün bir kere temizlemeniz –ki bu en fazla 5 dakikanızı alır– ve ayda bir de tamamen boşaltarak kabı çamaşır suyuyla güzelce temizlemenizdir.

Eğer kedi kum kabı daha büyükse buradaki periyotu yükseltebilirsiniz. Birden fazla kediniz varsa pratik kedi tuvaletleri de kullanabilirsiniz. Örneğin bende omega paw diye kedi tuvaleti var inceleme yazımı buradan okuyabilirsiniz.

Konusu gelmişken şundan da hemen bahsedeyim. Kedi kumuna siz ekstradan parfüm sıkmayın. Kedinize de zararlı ayrıca bir işe de yaramaz hatta oradaki kokuyu daha kötü hale getirir. Bir de kapalı kum kabı kullanıyorsanız parfüm, deodorant gibi şeyler sıkmanız kediniz için daha da rahatsız edici bir durum oluşturabilir hatta kediniz kuma girmekten vazgeçebilir. Ayrıca kedi kumu tercih ederken aşırı, keskin kokulu kumlardan da kaçınmanızı tavsiye ederim.

3- Kum Önüne Paspas Koyma

Bu da temizlikte çok önemli faktör. Çünkü kediler tuvaletten çıkarken ayaklarına yapışan kumu dağıtabiliyorlar. Özellikle zıplayarak çıkıyorlarsa tam tuvalet kabının önüne çok dökülüyor.

Güzel bir paspas alıp kabın önüne koyun. Ben elekli paspas aldım resimdeki gibi oldukça işe yarıyor, kumu içinde topluyor size de tavsiye ederim. Buradan trendyol fiyatlarına da bakabilirsiniz.

Kedili evde temizlik konusunda tuvaletin önüne resimdeki gibi elekli paspas çok işe yarıyor

4- Evi Süpürme ve Silme İşlemi

Hangi önlemi alırsanız alın sfensk kedisi beslemiyorsanız kediniz illa ki tüy dökecektir. Aşırı hassas olmasanız bile iki günde bir ev süpürmek iyi oluyor. Yani ben öyle yapıyorum.

Bazıları aşırı hassas oluyorlar ve her gün ev süpürüyorlar. Eğer zaman probleminiz varsa artık iyice hayatımızın içine girmeye başlayan robot süpürgelerden alabilirsiniz.

Ben 3 sene önce xiamoi marka robot süpürge aldım. Gerçekten kedili evde temizlik hususunda elim ayağım oldu diyebilirim. Şunu da belirteyim 3 sene öncesine göre fiyatları şu anda daha iyi. Çünkü artık birçok marka hayatımıza girdi. Benim aldığım roborock modelin bir üstü çıkmış buradan fiyatlarına göz gezdirebilirsiniz.

Kedili evde temizlik te yer silme hususuna gelecek olursak viledayla haftada bir silme yeterli oluyor. Tabi kediler bazen kusabilir özellikle tüy yumağı kusabilirler. Ekstra temizlik gerekiyor öyle durumlarda.

Peki kedi olan evde yerler neyle silinir derseniz bazen sirkeli su bazen de yüzey temizleyicinin içerisine az miktarda sirke katarak silme işlemini yapıyoruz. Çamaşır suyu kullanmanızı sağlık açısından tavsiye etmem. Kedili evde en güzeli hem kedinizin hem de sizin sağlığınız açısından sirke kullanarak silin.

Elma sirkesi kullanabilirsiniz. Kediler onun kokusunu severler. Diğer sirkelerin kokusundan pek hoşlanmazlar. Dilerseniz kedilerin sevmediği kokular yazımdan onları kaçıran hoşlanmadıkları kokuların neler olduğunu da öğrenebilirsiniz.

Çamaşır suyunu mama kaplarında ve tuvalet kapları temizliğinde kullanabilirsiniz. Tabi kullandıktan sonra güzelce durulayınız.

Peki mama ve tuvalet kaplarını kaç günde bir temizliyorum?

Mama kaplarını haftada bir çamaşır suyuyla veya bulaşık deterjanıyla temizliyorum ve güzelce duruluyorum. Yoksa ağız akne gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Mümkün olduğunca çelik kap kullanmakta daha iyidir.

Yine tuvalet kaplarını da büyüklüğüne göre ayda veya bir buçuk ayda bir tamamen boşaltarak çamaşır suyuyla yıkayarak temizliğini yapıyorum.

Kedi malzemeleri fiyat karşılaştırması; N11 , AMAZON

5- Saksılara Çakıl Taşı Dizme

Kedi saksıya tuvalet yapıyor diyorsanız; bu da basit gibi gözükse de kedili evde temizlik yaparken önlem olarak işe yarıyor. Öteki türlü eğer saksı biraz büyükse içine girip toprağı kazabiliyorlar hatta tuvaletini bile yapıyorlar.

Kedim toprağı kazıyor ne yapabilirim diyenler için de güzel bir önleme yolu. Çokta ufak olmayan peyzaj taşlarından saksıya dizerseniz bu problemden kurtulmuş olursunuz.

6- Temizlik Rulosu

Bu da her kedili evde bulunması gereken bir ürün. Üzerimize başımıza sürekli yapışan tüyler ister istemez oluyor ve üzerimizi silkelemeyle geçmiyor.

Bazı markaların bu konudaki özel aparatları da mevcut. Ben hiç o tarzda bir ürünü denemedim yorumları pek olumlu gelmedi.

Bunun için bana göre en ideali yapışkan rulolar. Ben buradaki linkteki ürünü alıyorum. Özellikle mega boyunu tavsiye ederim. Bazen indirime girdiğinde birkaç tane almanızı tavsiye ederim. Koltukların üzerindeki tüyleri de bu rulo sayesinde alabiliyorsunuz. Bazen Bim, A101 gibi marketlere de geliyor.

kedili evde temizlik rulosu
Kedili Evde Temizlik Bu Rulolar Çok işe yarıyor

7- Evde Uçuşan Tozları Azaltma

Bunu azaltabilmenin yolu toz tutan yerleri 5-6 günde bir silmektir. Yani masa, sehpa, komidin üzeri gibi yerleri.

Oraya yapışan tüyleri de bu şekilde almış olursunuz. Ben bu konuyla alakalı tozları azaltması için xiamoi air purifier hava temizleyici cihaz aldım. Şu anda deneme aşamasındayım. Bakalım işe yararsa şuraya tanıtımla ilgili link bırakırım.

8- Evi Her Gün Düzenli Havalandırma

Zaten normalde de yapmamız gereken bir işlem evin havalandırması. Kedili evde de cereyan yapacak şekilde karşılıklı olarak evin her yerini en az 15 dakika havalandırıyorum.

9- Tüy Toplayan Eşyaları Asgariye İndirme

Alerjik sıkıntılar yaşamamak için evde bulunan halı, koltuk, kilim gibi eşyaları daha tüysüz düz yapıda seçmeniz iyi olur. Çünkü kediniz bunları tırmalayarak topak topak haline getirebilir.

10- Kedi Geçiş Kapısı

Herkeste bu maddeyi yapmaya imkân olmayabilir. Ben balkona kedi geçiş kapısı yaptırdım ve evdeki tuvaletleri cam balkonla kapalı olan balkona koydum.

Kedili evde temizlik açısından çok rahat ettim ama tabi ki o balkonu kullanmak sıkıntılı oluyor böyle bir durumda. Eğer imkanlarınız varsa yaptırmanızı tavsiye ederim. Kedi geçiş kapısıyla alakalı çektiğim video için buraya tıklayabilirsiniz. Trixie marka geçiş kapısı aldım ve oldukça memnunum fiyatlarını buradan öğrenebilirsiniz.


Kedili evde temizlik zor mu, nasıl yapılır konusuyla alakalı bildiklerimi size özetledim. Umarım bilgiler faydalı olmuştur.

Kedi sahiplenmek istiyorsanız ve zorlukları kısmı kafanızı karıştırıyorsa evde kedi bakımı zorlukları yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Diğer yazılarımda görüşmek dileğiyle sağlıkla kalın!

Yorum Yazınız