nocomments

Kedi Bakımı için 7 Adımda Mükemmel Bir Başlangıç Yapın

Yakın zamanda eve bir kedicik mi getirdin yoksa getirmek üzere misin? Ne heyecan verici! Kedi bakımı hakkında bilmen gerekenleri en basit şekliyle 7 maddede açıklayalım. Eğer evinizde kedi besleyecekseniz hele ki daha önce kedi beslemediyseniz, kedi bakımında dikkat edilmesi gerekenler neler bu bilgileri muhakkak sonuna kadar okuyun.

İlk başta şunu söylemeliyim ki kedi bakımı zor gibi gözükse de mükemmel bir seçim diyebilirim. Yine de kedi bakımı zorlukları yazıma da göz gezdirmenizi tavsiye ederim. Yavru kedi bakımında da dikkat etmeniz gerekenler aynı şekilde bu yazıda bulabilirsiniz.

Kabarık bir kedicikten gelen küçük miyavlar ya da yeni bir kedi arkadaşının yumuşak mırıltısı gibisi yoktur. Onlar artık evde sizin için çok tatlı bir arkadaştır. Ancak, kedi sahipliğinde yeniyseniz, kedi bakımıyla ilgili bilinmesi gerekenler konusunda muhakkak bilgi sahibi olmanız gerekir.

Bu yazıda özet ve hızlı şekilde maddeler halinde bilgileri aktardım. Haydi o zaman yeni başlayanlar için 7 maddede kedi bakımı ve kedi bakımında dikkat edilmesi gerekenler nelermiş öğrenelim.

Kedi Bakımı Adım 1: Temel Malzemeleri Ayarlama

Başlamak için, evcil hayvanınız için tüm temel malzemelerinizi almanız gerekecektir. Ben kesin almanız gerekenleri, daha sonra da alabileceklerinizi listeler halinde yazacağım ama yine de bu konuyla alakalı ayrıntılı bilgileri, her malzemeyle ilgili tecrübelerimi kedi bakımı ürünleri yazımdan da okuyabilirsiniz. İlk etapta muhakkak almanız gerekenler;

  • Tuvalet kabı ve küreği
  • Kedi kuru mama, ne olur ne olmaz birkaç paket yaş mama,
  • Su ve yiyecek kaseleri,
  • Tuvalet için kedi kumu,
  • Taşıma Kabı
  • Kedi Vitamini (yaşına uygun olarak)

Daha sonra da alabilecekleriniz;

  • Yatak (çoğu zaman rastgele yerde uyurlar almasanız da olabilir)
  • Kedi tırmalama tahtası (bknz kedi tırmalama tahtası seçimi)
  • Kedi Tarağı, tırnak makası ve diğer bakım malzemeleri
  • Oyuncaklar (özellikle yavruyken oyalanmaları ve enerjilerini atmaları için basit ucuz da olsa oyuncaklar almanızı şiddetle tavsiye ederim. Yetişkin kedilerde pek işe yaramaz)
  • Tasma ve yürütme takımı (evcil hayvanınız dışarı çıkacaksa, onun harici tasma tavsiye etmem)

Kedi malzemeleri fiyat karşılaştırması; N11 EVİNEMAMA

Kedi bakımı hakkında bilinmesi gerekenler
Kedi bakımı
kedi bakımında dikkat edilmesi gerekenler
Kedi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedi Bakımı Adım 2: Kedi Sağlığı Muayenesi

Kedinizi sahiplendiniz, ilk yapmanız gerekenlerden birisi muayeneye götürmektir. Bunu muhakkak yapın. Çevrenizde kedi konusunda tecrübeli bir veterinere götürerek checkuptan geçmesini sağlayın.

Bu ilk randevuda kedinizin genel durumu gelişimi diş yapısı gibi konularda bilgi sahibi olmanız oldukça önemlidir. Veterinerinizin kartını çabuk ulaşabileceğiniz bir yere koyun, hiç ummadığınız bir zaman diliminde bile gerekebilir.

Ayrıca kediniz için veterineriniz bir program belirleyecektir. Zamanı geldiğinde aşılarını ve diğer sağlık kontrollerini bu sayede yapabilirsiniz.

Kedi Bakımı Adım 3: Evinizi Kedi İçin Güvenli Hale Getirin!

Evde kediniz için birçok tehlike mevcuttur. Bu konuyla ilgili youtube kanalımda daha öncesinde bir video çekmiştim. Oradan izlemenizi tavsiye ederim. Kedi bakımında dikkat edilmesi gerekenler konusunda biraz göz ardı edilen ama en önemli maddelerden bir tanesi budur. Çünkü buna önlem alınmadığında, kedinizin ölümü gibi ciddi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz 🙁

Baştan evi güvenli hale getirin ki daha sonrasında hiç istemediğiniz durumlarla karşılaşmayın. En basitinden yüksek katlı bir evde oturuyorsanız muhakkak camlara hatta balkona çıkıyorsa güvenli kedi filelerinden çekin.

Kediler kabloları ısırabilirler. Bunu daha çok yavruyken yaparlar. Eğer ince kablolarınız varsa bunları sabitleyin. Çünkü onun hareket etmesi kedinin hoşuna gider sabitlenince genelde peşini bırakırlar.

İp iplik gibi yutabilecekleri şeyleri ortada bırakmayın. Bağırsaklarına dolanabiliyor. Ya da küçük misket gibi oyuncaklar vermeyin.

Deterjan gibi kimyasalları kapalı kaplarda muhafaza edin. Her ne kadar kokladıklarında uzaklaşsalar da tedbir almakta fayda var.

Bir de yenildiğinde zehir etkisi gösteren bazı bitkiler var. Bunların da listesine bir bakın evinizde o tarz çiçek yetiştirmeyin.

Kedi bakımı
kedi bakımında dikkat edilmesi gerekenler

Kedi Bakımı Adım 4: Temizlik

Kediler belki de evcil canlılar içerisinde en temiz olanlarından biridir. Fakat bu konuda yanlış bildiğimiz bazı durumlar mevcuttur.

Kediler temizliklerini dilleriyle yaparlar. Dillerinin fizyolojik olarak özel bir yapısı vardır ve sudan pek hoşlanmazlar (istisnalar kaideyi bozmaz). Bu nedenle kedinizi mümkün olduğu sürece hatta hiç yıkamamanız daha iyidir.

Sürekli yıkanan kedi stresi girer ve zaman içerisinde artık kendini temizlememeye de başlar. Bu da derisinde rahatsızlıklara neden olabilir. Bırakın kediniz kendi temizliğini kendisi yapsın. Mecbur kalmadıkça kedinizi yıkamayın.

Kedi Bakımı Adım 5: Tuvalet Problemleri

Tuvalet kısmı temizlik gibi kedi bakımında önemli bir yer tutar. Kedinizin tuvalet alışkanlığında problemler olabilir. Tuvaleti mümkün olduğunca çok uzakta olmayan ama aşırı ayak altında olmayacak yerleri seçerek koymanızda fayda var. Bu konuda kedi tuvalet eğitimi yazımdan destek alabilirsiniz.

Bir de kedinizin tuvalet alışkanlıklarında zaman içerisinde değişiklikler meydana gelebilir. Bazen yanına bir arkadaş kedi geldiğinde tuvaletini tepki olması açısından dışarı yapabilir. Bu durumda tuvalet temizliği konusunda daha hassas olunuz ve ikinci bir tuvalet almanız gerekebilir.

Ayrıca kızışma dönemlerinde de kediniz benzer şekilde dışarıya tuvaletini yapabilir ve sağa sola koku bırakmaya başlayabilir. Bunun 2 çözümü vardır ya çiftleştirmek ya da kısırlaştırmak. Bu konuda da veterinerinizden destek alınız.

Kedi Bakımı Adım 6: Beslenme Alışkanlıkları

Uzun ömürlü ve sağlıklı bir kedi için en önemli maddelerden biridir beslenme alışkanlığı. Yiyebileceği yemekleri güzel araştırmak ve ekstra vitamin takviyeleri yapmak önemlidir.

Ayrıca obeziteye gitmemesi açısından günlük yediği mama miktarını ayarlamak da gerekebilir. Bu bilhassa tek başına kalan ve kısır olan kedilerde daha da dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Diğer husus kedinizin hastalıklardan korunabilmesi için bol su içmesi önemlidir. Bunu sağlayabilmek için günlük taze su verebilirsiniz. Bir de kediler doğaları gereği hareketli sudan içmeyi daha çok sevebilirler.

Bunu da hazır kedi su sebili alarak veya kendiniz de yaparak sağlayabilirsiniz. Bknz kedi su sebili yapımı

Kedi Bakımı Adım 7: Kedinizi Hareketlendirin – Yalnız Bırakmayın

Evde yaşayan kediler daha hareketsiz kalırlar. Bu da hantallaşmalarına, obeziteye ve mutsuz olmalarına sebep olur. Bunu önlemek için birtakım tavsiyelerde bulunacağım;

  • Kedi evli enerji atabilecekleri şekilde yüksek tırmanabilecekleri tırmalama tahtaları,
  • Hareket eden peşinden koşturacakları oyuncaklar, lazerli oyuncakları da arada kullanabilirsiniz.
  • İmkan varsa bir arkadaş kedi,
  • Yine imkan varsa dışarıya çıkarın, kendiniz gezdirin,
  • En önemlisi sizin ilginiz, onu sık sık sevin, tarayın ve kesinlikle uzun süreli yalnız bırakmayın.

Kedi bakımında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bu 7 maddeye çok dikkat etmek gerekir. Bunun haricinde eğitim de verebilirsiniz ama kediler bir köpek kadar kurallara uymazlar. En iyi ihtimalle siz bakarken yapmazlar sonrasında yollarına devam ederler ?

Yorum Yazınız