nocomments

CÜCE VATOZ BALIĞI BAKIMI ÜRETİMİ TÜRLERİ FİYATLARI

Cüce vatoz balığı akvaryumların olmazsa olmaz balıklarındandır. Bir nevi akvaryumdaki cam temizlik işlerinden sorumlu bakan diyebiliriz. Bu yazımızda cüce vatoz balığı bakımı, akvaryum şartları, en pratik üretim yolu, başlıca vatoz türleri ve 2020 ortalama fiyatlarından bahsedeceğiz.

CÜCE VATOZ BALIĞI BAKIMI

Akvaryumda cüce vatozun uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşamasını istiyorsanız elverişli bir ortam oluşturmak gerekir. Cüce vatozlar birçok balık türüne göre oldukça dayanıklıdırlar.

Ayrıca cüce vatoz bakımı konusunda, youtube kanalımdaki videodan da izleme yapabilirsiniz.

Cüce Vatoz Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?

Cüce vatoz bakımı konusunda iyi bir akvaryum oluşturmak ilk şarttır. Öncelikle vatoz balıkları saklanmayı çok severler. Özellikle gündüzleri çok fazla ortaya çıkmaz daha çok ışıklar kapandığında ortaya çıkarak yiyeceklerini yerler. Bu nedenle cüce vatozların strese girmemeleri için saklanma yerleri bol olan bir akvaryum kurmanızda fayda vardır.

Örnek olarak hindistan cevizi kabuğu, salyangoz kabuğu, salınım yapmayacak bazı dekoratif ürünler, kayalar veya vatoz küpü gibi malzemeler konulabilir.

Cüce vatoz balığında akvaryum hacmi en az 30 litre olmalıdır. Bitkili, kayalıklı her türlü akvaryumda vatoz balığı beslenebilir. Vatoz alırken en az 2-3 cm büyüklüğünde bir vatoz almalısınız.

Cüce Vatoz Balığı Akvaryumun Vazgeçilmezlerindendir.

Akvaryum Vatozu Neden Ölür?

Vatoz balıklarının en hassas oldukları şey tuzdur. Bu nedenle akvaryumlarına tuz atılmamalıdır. Genelde sık ölümlerin nedeni akvaryumdaki tuz olur. Bir diğer husus da attığınız yemin yetersizliğidir. Camlarda yeteri kadar yosun oluşmadığında vatozlar genelde dibe düşen yemleri yerler. Bu nedenle dip yemi almanızda fayda var.

Cüce Vatoz harici normal vatozlar daha iridirler. Resim Hans Rohmann tarafından Pixabay‘a yüklendi

Cüce vatoz balığı hangi balıklarla yaşar?

Vatoz balıkları oldukça barışçıl canlılardır. Vatoz balığı diğer hiçbir balığa zarar vermez. Fakat bazı diğer balıklar vatoza zarar verebilirler. Örneğin Malawi cikletleri eğer ki vatoz ufaksa ona saldırırlar kuyruğunu veya gözünü yerler ve zaman içerisinde ölümüne neden olurlar.

Bunun haricinde boy olarak uygun olduğu taktirde canlı doğuran türleri, melekler, tetra türleri gibi birçok türle uyumlu biçimde yaşarlar. Karma tankta beslerken en çok dikkat edilmesi gereken vatozların yem yemelerini sağlayabilmektir. Özellikle akvaryumunuzda çöpçü de varsa dipteki yemler ya çöpçüye ya da vatoza kalmaz. Bu nedenle ben çöpçü ile vatozun aynı akvaryumda beslenmemesi gerektiğini düşünüyorum (tecrübe ile sabit ikisini birlikte yaşatmak çok zor).

Ayrıca cüce vatozlar akvaryumda meydana gelen birçok yosun problemini de çözerler. Yeşil nokta yosunu hariç. Yeşil nokta yosunu sorunu için kesinlikle nerite salyangozu öneririm. Bir de sakal yosununu kısmen yok edebiliyorlar.

cüce vatoz balığı bakımı

Cüce Vatoz Balığı Kaç Derece Suda Yaşar?

Cüce vatoz balıkları geniş su sıcaklığı derecelerine tolerelidir. 21-27 derece arasındaki su sıcaklıklarında yaşarlar. Ancak çok sıcağı sevmezler. En ideal besleme sıcaklığı 23 derecedir.

Akvaryum balıkları ile ilgili fiyat karşılaştırması; TRENDYOL N11

CÜCE VATOZ BALIĞI ÜRETİMİ – EN PRATİK ÜRETİM YOLU NEDİR?

Cüce vatozlar oldukça kolay üreyen canlılardır. Eğer ortamda yavrularını yiyecek avcı bir balık yoksa yumurtaları hiç ayırmadan rahatlıkla üretebilirsiniz. Ben lepistes, karides gibi canlıların bulunduğu akvaryumumda binlerce yavru aldım.

cüce vatoz üretimi
Karma Akvaryumda aldığım cüce vatoz yavrusuna bir örnek

Kendi tecrübelerimle yazacak olursam öncelikle akvaryum sıcaklığı 22-24 derece arasındayken daha çok verim aldım. Daha sıcak akvaryumlarda vatozların üremesi yavaşlıyor.

İkinci olarak tabi ki bir dişi ve bir erkeğimizin akvaryumumuzda bulunması gerekiyor. En az 8 aylık cinsel olgunluğa erişmesi gerekir vatozlarımızın. Bu oranı 2 erkek 1 dişi şeklinde de yapabiliriz. Diğer canlıların aksine yumurtaları ve yavruları keseden çıkana kadar erkek vatoz korur.

Cüce Vatoz Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Çok basittir. Erkeklerde kafanın üst tarafında tel tel boynuzlar olur. Buna bir nevi uzun sert bıyık da diyebiliriz. Peki cüce vatoz cinsiyet ne zaman belli olur derseniz yaklaşık 5-6 cm boya gelmiş olmaları gerekir. O da hemen hemen cinsel olgunluğa eriştikleri döneme denk gelir. Cüce vatozların dişileri yaklaşık 8-9 cm erkekleri ise 13 cm boya kadar ulaşırlar.

cüce vatoz cinsiyet ayrımı
Cüce Vatoz Cinsiyet Ayrımı

Cüce vatoz üretimi konusuna devam

Akvaryumumuz hazır, dişi erkek vatozlarımız hazır. Artık akvaryuma aşk küpünü yani vatoz yumurtlama küpünü koyup sabırla beklemeye geldi sıra. İlla bu küp olacak diye bir şey yok. Eğer yoksa mangrow kökü, Hindistan cevizi kabuğu, salyangoz kabuğu gibi malzemeleri de koyabiliriz.

Bundan sonra erkek vatoz ve dişi yumurtlayacakları alanı temizlerler ve oraya kimseyi yanaştırmamaya çalışırlar. Yumurtlama işlemi gerçekleştikten sonra erkek orayı sahiplenir ve yumurtalar çıkana kadar üzerinde yumurtaları havalandırır. Eğer yumurtaları ayırırsanız bu havalandırma işlemini bir hava taşı vasıtasıyla sizin yapmanız gerekir yoksa yumurtalar çok çabuk mantarlaşır.

Cüce Vatoz Yumurtaları Kaç Günde Çıkar?

Cüce vatozlar yumurtadan yaklaşık 6 günde çıkarlar ve keselerinden beslenmeye başlarlar. 3-4 gün içerisinde de keselerden kurtularak akvaryum içine dağılırlar.

Cüce Vatoz Yavru Bakımı Nasıl Olmalı?

Bugüne kadar ana tanktan yavruları ayırmadığım için özel bir şey yapmadım. Çünkü ortamda yavrular kendilerini besleyebilecek bir şey illa ki bulabiliyorlar. Fakat yumurta sarısı ya da ezilmiş toz şeklinde yem ya da dip yemi atılabilir.

Önemli olan akvaryumda onları yiyebilecek bir balık olmasın. Yukarıda da dediğim gibi ben bu şekilde binlerce yavru aldım ve büyüttüm. Cüce vatoz üretimi konusunda eklemek veya sormak istediklerinizi aşağıdaki yorum kısmından yazarsanız mutlu olurum.

CÜCE VATOZ TÜRLERİ

Cüce vatoz türleri geniş ve ayrıntılı bir konusudur. Vatozların yüzlerce varyasyonu bulunmaktadır. Bunlardan başlıcaları ve ülkemizde en çok bulunanları; L144 serileri albino cüce kırmızı göz düz kuyruk ve tül kuyruk, albino mavi göz düz ve tül kuyruk, siyah renk düz ve tül kuyruk türleridir. Bunların haricinde nadir bulunan birçok L serisi farklı vatoz türü mevcuttur.

Buraya tıklayarak youtube kanalımdan vatoz balıklarımı izleyebilirsiniz.

Cüce vatoz kaç yıl yaşar?

Cüce vatozlar akvaryum ortamında 12 sene kadar yaşayabilirler. Şu anda bendeki bir cüce vatoz 6 yaşını geçti ve binlerce yavrusu oldu.

Konuyla alakalı videomu buraya tıklayarak izleyebilirsiniz.

Cüce Vatoz Yem Tavsiyesi

Vatozlar ağırlıklı olarak otçul beslenip hemen hemen her türlü balık yemini yiyebilirler. Burada önemli olan karma akvaryumsa yemin dibe batabilmesi ya da belli süre içerisinde dibe veya sabit bir alanda durabilmesidir.

Kullandığım yemler arasında en güzel vatoz yemi olarak tetra wafer diyebilirim. Ayrıca sera o nip, tropical spirutabin, jbl novo tab gibi tablet yemler de sağlıklı ve hızlı gelişmeleri oldukça iyidir.

Vatoz balıklarımıza arada bir de örneğin haftada bir iki defa salatalık, haşlanmış bezelye, haşlanmış ıspanak gibi sebzelerden vermek de çok güzeldir.

CÜCE VATOZ FİYATLARI

2020 güncel petshop fiyatlarına bakacak olursak, çok özel bir türe kaçmadıktan sonra uygun rakamlara cüce vatoz balığı bulmak mümkündür. 3 cm civarı yavrular 5 TL, damızlık altları adet fiyatı 10-15 TL, damızlıkların adet fiyatı yaklaşık 25 TL civarıdır. Bu bahsettiğim fiyatlar düz kuyruk siyah vatoz balığı fiyatlarıdır.

vatoz balığı bakımı

Albinolarda kırmızı gözler biraz daha pahalı, mavi gözler de yaklaşık yavrular 10 TL damızlıklar 60 ila 100 TL arası değişmektedir.

Yumurta veren çift aldığınızda rakamlar daha da yükselecektir. Tavsiyem imkanlarınız dahilinde daha ufaktan yaklaşık 6-7 adet yavru alarak büyütmeniz. İçerisinden illaki çift çıkacaktır.

Akvaryum cüce vatoz balıklarıyla ilgili yazacaklarım şimdilik bu kadar. Soru, görüş, önerileriniz için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz. Diğer akvaryum canlılarıyla ilgili bilgi almak için akvaryum balıkları kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

Yorum Yazınız