nocomments

Mücevher Ciklet Balığı Bakımı, Üretimi, Fiyatları

Cichlid yazımı zor olduğu için direk başlıkta da ciklet şeklinde yazdım. Kırmızı mücevher ciklet balığı bakımı, akvaryum şartları, üretimi ve 2021 ortalama fiyatları ile ilgili tüm bilgileri yazımda bulabilirsiniz.

Oldukça güzel, özellikle üreme dönemlerindeki kıpkırmızı renklerle bir çok akvaryumseverin gönlünde taht kuran bu güzel balığı sahiplenmeden önce bilgileri okumanızda fayda var. Daha önce mücevher balığı beslemiş ve üremiş biri olarak yazının içeriğinde mücevher balığı en az akvaryum hacmi, cinsiyet ayrımı, su sıcaklık derecesi gibi bilgilerden de bahsettim.


1- Mücevher Ciklet Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Mücevher ciklet balığı, bakımı çokta zor olmayan dayanıklı bir balıktır. Bu nedenle akvaryum hobisine yeni başlayan çok kişi bu balıkla başlayabiliyor.

Tabi uzun yıllar sağlıklı bir şekilde bu balığı beslemek istiyorsak ve canlıya eziyet etmemek istiyorsak ona uygun akvaryum şartlarını sağlamamız gerekiyor.

Kırmızı mücevher ciklet balığı
Kırmızı mücevher ciklet balığı

Mücevher Balığı En Az Akvaryum Hacmi

En başta yeteri büyüklükte bir akvaryum temin etmek gerekir. Mücevher ciklet balıkları düzgün hacimli bir akvaryumda 13-14 cm uzunluğa kadar büyüyebilirler.

Bu nedenle en az akvaryum hacimleri 140 litre olmalıdır. Eğer fazla canlı yükü olmayacaksa 110 litre akvaryum da yeterli olur.

Akvaryum seçimi yaparken yükseklikten ziyade enine ve boyuna daha uzun akvaryumları seçmeniz daha iyi olacaktır. Çünkü yatay olarak yüzmeyi daha çok severler.

Mücevher Ciklet Balığı Filtrasyon Seçimi ve Akvaryum Dizaynı Nasıl Olmalıdır?

Filtrasyon seçiminde en önemli faktör beslediğiniz canlıların miktarı olmakla beraber aşırı derecede dalgalanma yapmayacak akvaryum hacmine uygun bir dış filtre kullanabilirsiniz.

Örneğin 150 litre bir akvaryuma 450l/h kuvvetinde bir dış filtre almanız uygun olacaktır. Ama eğer üretim yapacaksanız dış filtre yavruları götürme riskine karşılık pipo filtre kullanılması daha iyi olur.

Kum seçimi olarak mücevher ciklet balıkları kumu kazmayı severler. Bu nedenle silis kum kullanmak daha uygundur. Akvaryum dizaynı olarak da biraz daha malawi cikletleri yaşam şartlarına benzer şekilde oldukları için kayalık dekore etmek gerekir.

Mücevher ciklet bakımı
Gösterişli mücevher ciklet balığı

Mücevher ciklet balığı hangi balıklarla yaşar?

Normalde çok agresif değillerdir ta ki üreme dönemine gelene kadar. Üreme dönemine geldiklerinde babalarını bile tanımazlar. Akvaryumun altını üstüne getirirler.

Bu nedenle tek başlarına beslenmeleri en güzelidir. Bir dönem malawi cikletlerinin yanına atmak gibi bir hata yaptım. Üreme dönemlerinde yunus balıklarıma nefes aldırmadılar. Karma show akvaryumlarda belki tek erkekleri besleyebilirsiniz.

Canlı doğuran gibi türlerle beslemeyi zaten hiç düşünmeyin. Vatoz balığıyla uyumlu yaşarlar fakat vatozun büyük olması gerekir.

Akvaryum balıkları ile ilgili fiyat karşılaştırması; TRENDYOL N11

Mücevher balığı akvaryumu bitkili olur mu?

Kumu çok fazla kazdıkları için bitkiyi söker atarlar. Bu nedenle sağlam köklü kalın yapraklı anubias gibi bitkiler tercih edilmelidir. İnce yapraklı bitkilerin de tadına bakabilirler.

mücevher balığı akvaryumu
Mücevher balığı akvaryumunda bitki kökleri dibe sağlam gömülmeli

Mücevher balığı akvaryumunda su sıcaklık derecesi kaç olmalıdır?

Sabit sıcaklıkta 23-27 derece arasında beslenebilirler. En ideali 24 derecede beslenmeleridir.

Mücevher balığı yem tavsiyesi

Mücevher balıkları hem etçil hem de otçul canlılardır. Bu nedenle bir çok yemi severek yerler. Benim kullandığım yemler; tetra pro algae, tetra min, nls cichlid, sera o nip, sera granugreen ve red, tropical spirutabin yapışkanlı tablet, dondurulmuş yemler olabilir. Yavrular için de tetramin, rotifish starter, artemia ve su piresi verebilirsiniz.


2- Mücevher Balığı Üretimi

Üretimi oldukça kolay bir cıchlıd balığıdır. Bu nedenle bir çok hobicinin çok sevdiği fakat fazla ürediğinde de elinden nasıl çıkaracağını bilemediği bir türdür. Bu nedenle zaman içerisinde zebra balığı gibi değerini yitirmeye başlamıştır.

Mücevher balığı üretimi için öncelikle cinsiyet ayrımını iyi yapmak veya 5-6 balığı aynı akvaryuma koyarak eş tutanları ayırmak gerekir.

Mücevher Balığı cinsiyet ayrımı (dişi erkek ayrımı) nasıl yapılır?

Çok kolay değildir. Üreme dönemlerinde daha net anlaşılır. Erkekler çiftleşme zamanı geldiğinde kıpkırmızı mükemmel bir renge bürünürler.

Dişiler ise daha soluk renkli ve daha küçük olurlar. Mücevher balıkları tek eşlidirler. Bu yüzden akvaryuma yukarıda da dediğim gibi 5-6 balık atıp eş tutturmanız daha güzel olur. Eğer damızlık sahiplenecekseniz renk ve boyutlarından anlayarak 1 erkek 1 dişi sahiplenebilirsiniz.

Akvaryumunuzda dişi erkek hazırsa mücevher ciklet üretimi kısmına devam edelim. Büyük düz bir alana dişi yaklaşık 400-600 arası yumurta bırakır, erkek üzerinden geçerek döller. Bu yumurtalar 4-6 gün gibi sürede kuyruk sallamaya başlarlar.

Yavruları genelde ebeveynler birlikte korurlar ama ihtiyaten erkek balığı ayırabilirsiniz. Çünkü kısa sürede tekrar çiftleşme eğilimine girerek tüm yavruları yiyebilir ve dişiyi de çok yorarak ölümüne neden olabilir.

Ayrıca mücevher balığı üretimi için akvaryumda tek olmaları gerekir. Yani başka balıklar olursa bir çoğunun ölümüne neden olurlar ve rahatsızlık duydukları için sürekli yumurtaları taşımaya çalışırlar ve üretim gerçekleşmez.

mücevher ciklet üretimi
Dişi mücevher ciklet balıkları daha soluk renkte olur.

Mücevher balığı yumurtası kaç günde çıkar?

Mücevher ciklet balıkları 4-6 günde kuyruk sallamaya başlarlar. Bu dönemde keseli olarak çıkarlar ve keseden beslenirler. 8-10 günde keselerinden çıkarak serbest yüzüşe geçmeye başlarlar.

Artık serbest yüzüşe geçtikten sonra yavru yemleriyle beslenmeleri gerekir. Bu dönemde erkeği ayırmak en iyisidir. Çünkü mücevher erkek balıkları 15 günde bir üremek isterler. İsterseniz dişi erkeği ayırarak da yavruları besleyebilirsiniz ama dişi çok yorulur ve yavru beslenmesinde dişi balık yemleri yavrulara hazır hale getirme görevini bırakmış olur.

Yavruları beslerken artemia kullanırsanız gelişimleri hızlanır. Ayrıca bu dönemde filtrasyon olarak yavruları çekmeyecek filtre kullanmak gerekir. Örneğin pipo filtre gibi ki en uygunu budur.

Mücevher balığı yavruları ne kadar zamanda büyür?

Çok ufak doğmasalar da 20-25 günde 1 cm boya ulaşabilirler. bu dönemde kabuksuz artemia, artemia, mikrokurt gibi protein ağırlıklı yiyecekler gelişimlerini hızlandırır.

Mücevher balıkları kaç günde bir yumurtlarlar?

14-25 günde bir tekrar yumurtlama eğilimine girerler. Güzel bakımla ayda 350 -400 yavru üretebilirsiniz. Tabi bu yavruları ne yaparsınız bilmem 🙂


3- Mücevher Balığı Fiyatları – 2021

Mücevher ciklet balıkları kolay üremesi ve özellikle üreme döneminde diğer balıklarla uyumlu yaşayamaması nedeniyle uygun fiyatlara bulabileceğiniz bir tür.

Yavrularının tanesini 1-2 tl gibi rakamlara bulabilirsiniz. Damızlık çift olanlarının tanesi de 30-40 TL arası değişir. Yani bir çift eş mücevheri 60-80 TL aralığında bulabilirsiniz.

Bu yazdıklarım tabi ki konumunuza göre bulunabilirlik derecesine göre 2021 ortalama rakamlarıdır. Mücevher ciklet balığı fiyatları ile alakalı yazacaklarım şimdilik bu kadar.


Genel olarak söylemem gerekirse eğer tek tür besleyecekseniz mücevher balıkları çok güzeldir. Size aile hayatı sunarlar çok keyif alırsınız.

Akvaryum balıklarıyla ilgili youtube kanalımdan da izleme yapabilirsiniz. Soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki yorumlar kısmını kullanırsanız mutlu olurum. Diğer yazılarımda görüşmek üzere hoşçakalın!

Yorum Yazınız