YUNUS CİKLET (CICHLID) BALIĞI BAKIMI ÜRETİMİ FİYATLARI
En başta söylemekte fayda var yunus cıchlıd yazmak zor olduğu için yazı boyunca söylemesi ve yazması daha kolay olduğundan yunus ciklet şeklinde yazacağım. Bu yazımda oldukça dayanıklı, güzel ve en favori balıklarımdan akvaryum yunus balığı diye de tabir edilen yunus ciklet balığı özellikleri, bakımı hakkında tecrübelerimi aktarmaya çalışacağım.
Yunus ciklet balığı bakımı, akvaryumu nasıl olmalı asgari şartları nelerdir, yunus balığının üretimi nasıl olur kolay mıdır ve 2020 yılında yaklaşık fiyatları hakkında bilgilendirme yapacağım.

AKVARYUM YUNUS CİKLET BALIĞI BAKIMI ÖZELLİKLERİ HAKKINDA BİLGİLER
Malawi cikletleri ailesinden olan yunus ciklet balığımızı uygun şartlarda beslersek eğer oldukça sağlıklı, uzun yıllar gözümüze masmavi renklerle hitap eden akvaryuma yaklaştıkça yukarıya doğru fırlayan bir arkadaşımız olabilir. Peki bu şartlar nasıl sağlanır. Soru cevap şeklinde gidersek:
Yunus Ciklet Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?
Akvaryum yunus balığı istediğiniz formu yakalayabilmesi için uygun bir akvaryumda beslenmesi şarttır. Doğada 25 cm boya kadar ulaşabilen bu balıkların renklerinin ve görüntülerinin tam oturması için en az 300 litre akvaryumda bakılması gerekir.

Yatay olarak boylarının daha fazla büyüdüğü göz önüne alınırsa geniş yüzme alanlarının olduğu bir akvaryum olması daha iyi olacaktır. Yani yükseklik en az 50 cm olduğu genişlik ve boyunun daha fazla olduğu akvaryumlar gelişimleri için daha güzeldir. Örneğin 100 cm boy*60cm genişlik(derinlik)*50h (yükseklik) = 300 litre en ideallerindendir. Tabi ki imkanlar dahilinde daha yüksek ölçülerde bakılmaları daha da güzeldir.
Yavru yunuslar akvaryumlarda ilk 8-9 ay daha düşük ölçülü akvaryumlarda da beslenebilirler.
Yunus Ciklet akvaryumlarında hangi malzemeler kullanılabilir?
Yunus cikletler yüksek ph lı suları severler. Bu nedenle akvaryumlarında kayalık alanların bol olması gerekir. Bu kayalardan onlara saklanma alanları da yaparsanız oldukça hoşlarına gider. Kaya seçimi yaparken yaralanmaları engellemek için sivri uçlu olmamasına dikkat etmekte fayda var.
Söylenenlerin aksine yunus balıkları sosyal hayvanlardır. İlk zamanlar biraz saklansalar da 2-3 hafta içerisinde ortama alışırlar ve sizi görünce yukarıya doğru fırlarlar. Bunu aynı zamanda yemek geliyor hissiyatıyla yaparlar.
Yunuslar kum kazmayı, kumu ağızlarına alıp püskürtmeyi de çok severler. Dolayısıyla yunus cikletlerin akvaryumunda ince taneli silis kum gibi kumlar kullanmak daha iyi olacaktır. Ayrıca ph arttıran dolomit kumlar da kullanılabilir.
Ayrıca salınım yapmayacak girintili çıkıntılı dekorlar da akvaryumda hoş gözükür.
Bitkili Yunus Balığı Akvaryumu olur mu ya da hangi bitkiler olabilir?
Bitkiler akvaryumlarda oldukça güzel gözükür dolayısıyla her hobici akvaryumunda bitki olmasını da hayal eder. Ama maalesef yunus ciklet akvaryumunda bitki olayı biraz hayal diyebiliriz.

En başta kolay üreyen ve büyüyen ince yapraklı ve ince gövdeli bitkileri (elodea,tilki kuyruğu,zeytin, gül, wendti Brown ….gibi) yunuslar afiyetle yiyorlar. Anubias türü bitkiler konulabilir. Onda da genellikle yaprakları tırtıklıyorlar ama ben ona rağmen koydum. Belli zamandan sonra daha az yiyorlar fakat bitki istenilen gelişimi vermiyor.
Yunus Balıkları Hangi Balıklarla Yaşarlar?
Malawi ailesinden diğer balık türleriyle yunus ciklet balıkları yaşayabilirler. Fakat en ideali eğer ki yavru da almak istiyorsanız yunus cikletlerin tek tür olarak bakılmasıdır. Ayrıca canlı doğuranlar, tetra türleri, orta ve Güney Amerikan cikletleri gibi türlerle yunuslar yaşayamazlar.
Yunuslar hem etobur hem otobur olduğundan Malawi türleriyle de bakarken beslenme rejimleri dikkate alınarak bir arada beslenmelidir. Örneğin yunusla sarı prenses herbivor oldukları için daha rahat bir arada bakılabilirler fakat iceman ve demasoni gibi türler sadece otçul oldukları için Malawi gölü balığı olmalarına rağmen bir arada beslenmemeleri daha iyidir.
Ciklet Yunus Balığı Kaç derecede yaşar?
Yunus balığı akvaryumunda su sıcaklığı 22 ila 28 derece arasında olmalıdır. Ve her balıkta olduğu gibi hastalıklara yakalanmamaları için ani ısı değişimleri olmamalıdır. Bunu da dengeye koyabilmek için en ideali akvaryumun içine termostatlı ısıtıcı koymaktır.
Yunus Balıkları Kafa Yaptırma Nasıl olur – Kaç derecede kafa yaparlar?
En tartışmalı konulardan biridir. Yıllarca yunus bakmış biri olarak kafa yapma olayının yunus balığının genlerinde olmasıyla alakalı olduğunu düşünüyorum. Belli zaman sonra balığın genleri sağlamsa yunus için ideal sıcaklıklarda dahi balıklar kafa yapmaya başlarlar.
YUNUS BALIĞI ÜRETİMİ
Yunus balığı üretimi oldukça kolaydır. Önemli olan durum burada cinsiyet ayrımını yapmak ve akvaryumu aşırı kalabalık tutmamaktır. Yunuslar koloni balığı olduğu için en ideali 1 erkek 4 dişi şeklinde bakılmasıdır.
Yunus ciklet cinsiyet ayrımı nasıl yapılır?
Yunuslarda cinsiyet ayrımı için balıkların yaklaşık 9 aylık olmaları gerekir. Zaten yunusların cinsel olgunluğa erişmeleri 12 aylık olduklarındadır. Yavrulamalarının en seri ve verimli olduğu dönem, 18 aylık yani bir buçuk yaşından itibaren başlar.
Erkeklerde; kafa (alın) kısmı daha şişik hafif grimsi bir yağ tabakası olur, dudak kalın ve pembe, solungaçların üst ve alt kısımları daha uzun ve uçları sivri olur. Dişilerde bu kısım daha kısa ve ucu yuvarlağımsı olur. Erkeklerin vücut yapısı dişilere göre daha büyük ve renkleri biraz daha canlı olur. En kesin cinsiyet ayrımı yöntemi anüs vent kontrolüdür.
Yunus Balığı üretimi kısmına devam edelim
Akvaryum yunus balıkları diğer Malawi balıkları gibi ağızda kuluçka yaparlar. Dişi çiftleşmeden sonra yumurtaları 23 gün ağzında tutar. Yaklaşık 13 (ihtiyaten 15) günde yavrular dişinin ağzında yumurtadan çıkarlar. Keselerinden de 15. günde kurtulurlar.
Dolayısıyla ağzı dolu dişimizi 15. günden itibaren kusturabiliriz. Veya ayrı bir yere alarak doğal yoldan kendisinin ağzından bırakmasını bekleyebiliriz. Bu daha sağlıklı olandır. Dişimizin büyüklüğüne ve formuna göre 50-60 civarı yavru verebilir.

Yavrular diğer birçok akvaryum balığı türüne göre büyük çıktıkları için direk yavru yemlerini yiyebilirler. Ama hızlı büyüyüp form tutmaları için yine de artemia vermek daha güzel olur. Bunun için kabuksuz artemia da kullanabilirsiniz.
Akvaryum balıkları ile ilgili fiyat karşılaştırması; TRENDYOL N11
AKVARYUM YUNUS BALIĞI YEM TAVSİYESİ
Benim kendi tecrübeme dayanarak yunus balıkları için en ideal yemler:
Tetra pro algae vegetable, new life spectrum formula, sera granugreen ve red, tropical spuratabin tablet, sera o nip tablet, tetra rubin color, tetra min, canlı yem olarak su piresi, yavru yemi olarak tetranın yavru yemi verilebilir. Yıllarca bu yemlerle yunuslarımı sağlıklı bir şekilde besledim.
YUNUS BALIĞI FİYATLARI
Yunus ciklet fiyatları bulunabilirlik açısından yerlere göre değişim göstermektedir. Özellikle koloni fiyatları oldukça yüksektir fakat kolay üreyen bir tür olduğu için hobiciler arasında çok daha uygun fiyatlara bulunabilir.
2020 yunus balığı fiyatları petshoplarda damızlık olanların tanesi 40 ila saf kanlılık durumuna göre 100 TL ye kadar çıkmaktadır. Yavruların tanesi 3 cm civarı 3 TL ila 10 TL arasında değişmektedir.
Yunus balıklarının ömrü ne kadardır?
Düzgün bakıldığı taktirde yunus balıkları 10 sene civarı yaşarlar.
Şimdilik yunus balıklarıyla ilgili yazacaklarım bu kadar. Akvaryum hobisinde 300 litreye geçtiğimde ilk beslediğim balıklardan biri yunus diğeri sarı prensesti. Gerçekten renkleri ve davranışlarıyla çok güzel balıklardır.
Soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz. Akvaryum balıkları kısmından diğer canlılar hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca youtube kanalımdan da izleme yapabilirsiniz.