LEPİSTES BALIĞI BAKIMI AKVARYUMU ÜRETİMİ TÜRLERİ FİYATLARI

Hemen hemen her hobicinin hayatının bir döneminde beslediği lepistes balığı bakımı, özellikleri, üretimi, türleri ve fiyatları ile ilgili bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Ufak duruşuna rağmen özellikle erkeklerinin kuyruklarının büyük, gösterişli ve renkli olması, balıkların birbirlerine yaptıkları kurlar gerçekten seyir zevki yüksek akvaryumların oluşmasını sağlıyor.

Lepistes balığı bakımı ile alakalı bu yazıdaki bilgileri görsel olarak youtube sayfamdaki videodan da izleyebilirsiniz. En aşağıya videoyu da koyacağım.

LEPİSTES BALIĞI BAKIMI

Lepistes balığı dayanıklı bir tür olmasına karşılık eğer yeterli akvaryum şartları oluşturulmazsa çabuk hastalanabilirler. Peki akvaryum şartlarını lepistes balığı bakımı için uyumlu hale getirebilmek zor mu tabi ki de değil.

Birçok akvaryum balığı türüne daha düşük bir bütçeyle ve daha az uğraşarak güzel bir lepistes balığı akvaryumu elde edebilirsiniz. Ama tabi ki belirtmekte fayda var fanusta lepistes balığı da dahil hiçbir balık türü beslenmez.

lepistes balığı fiyatları
Küçük Akvaryum Balığı da denebilen lepistes balığı bakımı diğer türlere göre daha kolay denebilir.

 Lepistes Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?

Lepistes balığı bakımı konusunda en önemlisi düzgün bir akvaryum kurulumu yapmaktır.

Lepistes balıklarının sağlıklı bir şekilde büyümesi için akvaryum hacimlerinin en az 40 litre olması gerekmektedir. 40 litreye yaklaşık olarak 4-5 adet lepistes koyabilirsiniz.

Burada önemli bir diğer husus dişi erkek oranının doğru şekilde belirlenmesidir. 1 erkeğe 2 veya 3 dişi şeklinde koyulması en doğrusu olacaktır. Çünkü erkekler sürekli çiftleşme eğiliminde olurlar ve dişiyi yorarlar. Eğer erkek sayınız fazlaysa bu durum dişilerin çabuk ölmesine yol açar.

Akvaryumun içerisinde kayalıkta kökte kullanabilirsiniz. Orta derecede su değerlerinde yaşarlar hafif sert veya yumuşak suyu tolere edebilirler aşırı uç değerlere kaçınmadıkça.

Ayrıca lepistes balıkları bitkili akvaryumları çok severler. Basit bir low tech bitkili akvaryum kurarak lepisteslerin hem üremesini arttırır, hem de sağlıklı olmalarını sağlarsınız.


Basit Bitkili Akvaryum Nasıl Kurulur? Lepistesler İçin En Güzel Bitkili Akvaryum kurulumu nasıl olur?

Güzel bir lepistes akvaryumu için en doğru seçim bitkili ve güzel kayalıklı veya köklerle süslenmiş bir akvaryumdur. Gerçek canlı bitkilerden bir akvaryum kurabilmek, lepistes balığı bakımı ve üretimi konusunda çok önemli bir adımdır.

En pratik ve kolay yoluyla bitkili bir akvaryum kurmak için daha düşük gereksinimli bitkiler seçmeniz gerekir. Kendimden örnek vermem gerekirse ışık taban kumu harici başka bir malzeme kullanmadan çok güzel bir bitkili akvaryum elde ettim.

Demek ki birinci olarak güzel bir ışık seçimi. Bunda ben 170 litre akvaryumumda 24 wattlık bir powerledle işimi fazlasıyla görüyorum. Günde sadece 3 saat yanıyor.

Zemin kumu olarak siyah kum kullanıyorum. Başka tür kumlar da olabilir. Aquaclay gibi kumlar hatta silis kumda dahi bitki yetiştirdim. Gübre ve karbondioksit olayını düşük gereksinimli bitkilerde balıklar hallediyor zaten.

Zaman içerisinde ışığın wattını ve diğer etkenlerin ayarını gözlemlerle kendiniz yapabilirsiniz. Aşırı olduğunda yosunları gördüğünüzde akvaryumun dengesinin değişimini farkederek ayarlama yapılır.

Peki hangi bitkiler düşük gereksinimlerle bakılabilir. İlk etapta aklıma gelenler; tilki kuyruğu, elodea, cryptocorne wendtii Brown, moss türleri, zeytin, gül, bacopa monieri (diğerlerine göre biraz daha zordur), subulata, kısmen saz, anubias, java fern, amazon bitkisi gibi bitkiler. Bunlardan çok güzel bir akvaryum oluşturulabilir.

Akvaryum balıkları ile ilgili fiyat karşılaştırması; TRENDYOL N11


Lepistes Balığı Kaç derece Suda Yaşar?

Lepistes balığı bakımı denince en önemli faktörlerden biri suyun sıcaklığıdır. Öncelikle balığın yetiştiği ortam çok önemlidir. Hastalanmaması için ani ısı değişimlerinden kaçınılmalıdır. En ideal sıcaklık 24 derecedir. 22-26 derece arasındaki sabit bir sıcaklıkta lepistesler daha sağlıklı yaşarlar.

white pastel lepistes fish
Guzel bir erkek lepistes. (white Pastel).

Lepistes Balığı Cinsiyet ayrımı nasıl yapılır?

Cinsiyet ayrımı konusunda en kolay balıklardandır. Erkeklerin kuyruğu büyük, renkli ve daha gösterişlidir. Ayrıca erkekler daha zayıf görünümlü olur. Dişiler ise karnı daha şişik ve kuyrukları daha düz renkli olurlar.

lepistes-balığı-cinsiyet-ayrımı
Alttaki erkek üstteki dişi. Bariz biçimde cinsiyet ayrımı yapılabilir.

LEPİSTES BALIĞI ÜRETİMİ

Lepistes balığı üretimi için en pratik yol nedir?

İlk olarak dişi erkek oranının güzel ayarlanması gerekir. Bir erkek üç dişi hatta dört dişi olması en idealidir. İki dişi de koyabilirsiniz fakat dişiler sürekli doğum yapacakları için hemen yorulurlar.

Akvaryumunda güzel bakteriyel dengeyi oturtmak gerekir. Bunun için de aşırı derecede akvaryum suyuyla oynamadan çok küçük olmayan 60 ila 100 litre arası bir akvaryum seçmek daha iyi olur.

Çıkacak yavruların ilk etapta yenmemesi için saklanacak yerlerin bitkilerle yapılması daha güzeldir. Bitki yoksa rafya da konabilir. Lepistesler canlı doğuran türündendir. Doğacak yavruları ayırmak yerine aynı akvaryumda büyütmek, daha güçlü yavruların yenmeden hayatta kalmasıyla sağlam bir nesil oluşmasını sağlar.

Lepistes hamile kaldığında 28-40 gün arasında 10 ila 100 yavruya kadar yavru verebilir. Ve ilginçtir ki yaklaşık altı ay boyunca akvaryumda hiç erkek kalmasa bile tek döllenmeyle tekrardan yavru verebilirler.

Eğer profesyonel biçimde lepistes balığı üretimi yapmak istiyorsanız bir kaç tane akvaryuma lepistesleri boy boy ayırınız.

Lepistes Yavru Bakımı Nasıldır? Lepistes Yavrusunu Yermi?

Diğer birçok balık türüne göre lepisteslerin yavruları oldukça büyük doğarlar. Eğer hızlı ve sağlıklı büyümesini isterseniz yine en güzeli artemia ya da mikrokurt gibi canlı yemler vermektir. Bunlar yoksa kaliteli yavru yemleriyle de büyütebilirsiniz. Kısacası akvaryumda avcı balık yoksa lepistes yavru bakımı çok zor değildir. Lepistes genellikle güçsüz ve zayıf olan yavrularını yer.

Lepistes Balığı ile hangi balıklar birlikte bakılabilir? – Hangi balıklarla beraber yaşarlar?

Lepistes balıkları oldukça barışçıl balıklardır. Diğer canlı doğuran türleriyle birlikte yaşayabilirler. Fakat japon, melek, tetra türleri gibi balıklarla beslenmemeleri gerekir. Çünkü lepistesin kuyruklarını tırtıklayabilirler bu da lepisteslerin güçsüz düşmesine neden olur.

Lepisteslerin beraber beslenebileceği diğer bazı türler; plati, moli, endler, karidesler, vatoz, çöpçü balıkları gibi türlerle birlikte yaşayabilirler. Yalnız burada da şunu bilmek gerekir ki yavrular birbirlerine yem olabilirler. Dolayısıyla gelişim ve üretim yavaşlar hatta ufak tanklarda durur.

lepistes balığı bakımı
Dişi lepistesler sürekli hamile kaldığı için en büyük sorunları zamanla bel eğriliğidir.

LEPİSTES BALIĞI TÜRLERİ NELERDİR?

Farklı lepistes türlerinin çiftleşmesiyle birlikte birçok varyasyonda değişik lepistes balığı türleri ortaya çıkmıştır. Bu da zaman içerisinde hobicilerde tekrar saf kan lepistes balığı üretimi yaparak özel tür lepisteslerin popülaritesini artmasını sağlamıştır.

Başlıca özel tür lepistesler; Full red lepistes, half blue lepistes, albino lepistes, White pastel lepistes, big ear fil kulak lepistes, snakeskin lepistes ve full black lepistestir. Bunların haricinde de birçok lepistes türü mevcut olup ülkemizde özel tür olarak en fazla bunlar bulunmaktadır.

lepistes balığı türleri

LEPİSTES BALIĞI FİYATLARI

Üretiminin kolay olmasından olsa gerek diğer akvaryum balığı türlerine göre lepistes balıklarını daha düşük fiyatlara bulmak mümkündür. Fakat yine de üretim ve satış oranı göz önüne alındığında lepistes üretimi yapmak özellikle özel türlerini üretmek oldukça karlı olduğunu düşünüyorum.

2021 yılı petshoplarda satılan lepistes fiyatlarına bakacak olursak melez türlerin tanesi yaklaşık 5 TL den satılmaktadır. Özel türlerin adet fiyatları da genellikle 10 TL dir. Hobicilerde de fiyatlar üç aşağı beş yukarı bu şekildedir. Belki biraz daha düşük fiyatlara bulmanız mümkündür.


Kendi youtube kanalımdan da görsel olarak bu konuyla alakalı bilgileri izleyebilirsiniz. Video için tıklayınız

Lepistes balığı bakımı, üretimi, 2021 fiyatları ve kısaca türleri ile ilgili şimdilik yazacaklarım bu kadar. Soru görüş ve önerileriniz için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilir veya iletişim bölümünden mail atabilirsiniz. Diğer balık çeşitlerine akvaryum balıkları kategorisinden ulaşabilirsiniz.

2 Comments

  1. süleyman boyraz
    • Hobi Medya

Yorum Yazınız