nocomments

Lepistes Yemi Tavsiyesi | Yavrudan Damızlığa Lepistesler Nasıl Beslenmeli?

Akvaryumlarda beslemesi en güzel balıklardan olan lepistesler için yavrudan damızlık olana kadar nasıl beslemeli, hangi yemleri yerler, günde ne kadar vermek gerekir, lepistes yemi tavsiyesi olarak verebileceklerim, hızlı büyütmenin yolları kısacası tüm püf noktalarıyla lepistes balıkları beslenme rejimi hakkında tecrübelerimi sizlerle paylaşacağım.

Lepistes balıkları bildiğiniz üzere canlı doğuran türlerindendir. Aslında burada yaptığım lepistes yemi tavsiyesini diğer tropikal türlerinden plati, moli, kılıçkuyruk, velifera gibi canlılara da yem olarak verebilirsiniz.

Lepistes Balıkları Nasıl Beslenir?

Lepistesler doğalarında hem etçil hem de otçul beslenen canlılardır. Onlara akvaryumda diyet hazırlarken sadece etçil ya da sadece otçul değil, karışık ve daha çok protein ağırlıklı yemlerle beslememiz iyi olacaktır.

Ayrıca lepistes akvaryumlarının üst kısmının açık olması ve akvaryumda canlı bitkilerin olması da onların sağlıklı beslenmesinde bizi oldukça rahatlatan unsurlardan olacaktır. Çünkü lepistesler için sinek larvaları ve bitkilerde bulunan algler doğal besin kaynaklarındandır. Lepistes canlı yem en güzel ve sağlıklı beslenme şekillerini oluşturur.

Bu ön bilgilerden bahsettikten sonra en iyi canlı doğuran yemi ve lepistes balığı yemi tavsiyesi konusunda yavru yemleri kısmıyla başlangıç yapalım. Yazının ilerleyen kısımlarında yavru ve damızlık için lepistes yemi nasıl verilmeli, günde kaç kez yemleme yapmak gerekir ondan da bahsedeceğiz.

lepistes yemi tavsiyesi

Yavru Lepistes Yemi Tavsiyesi

Lepistes yavrusu yem tavsiyesi yapmadan önce yem nasıl olmalı kısaca bundan bahsetmeliyiz. Lepistesler yapıları gereği ufak balıklar olsa da yavruları birçok balığa nispeten daha iri boyutlarda doğarlar ve oldukça hızlı şekilde de büyürler.

Yani düzgün besleme yapıldığında yaklaşık 45 günde gelişmiş hale gelirler. Lepistes balığı bakımı yazımdan okuyabilirsiniz.

Öncelikle lepistes yavrularını yumurta sarısı ve artemiayla hızlı bir şekilde büyütebilirsiniz. Burada önemli 2 nokta porsiyonları balıkların yiyebileceği kadarıyla vermektir. Yani normalden fazla atarsanız suyun bozulmasına ve yavruların toplu ölümüne neden olabilirsiniz.

Özellikle artemia yüksek oranlı çıkan markaları tercih etmeniz önemlidir. Güvendiğiniz bir petshoptan veya internetten fiyat karşılaştırmaları yaparak satın almanızı tavsiye ederim. Bir de aktarlardan alınan doğal spirulina suya karıştırılarak verilebilir.

Artemia fiyat Karşılaştırması için;

AMAZON   ,    N11     ,   HEPSİBURADA

Eğer artemia çıkarmak çok zor uğraşamam derseniz kabuksuz artemiayla da yavru lepisteslerinizi besleyebilirsiniz fakat normal artemiayla beslemenin yerini tutmaz.

Bunların haricinde markaların direk yavru yemleri var bunlardan da düşük olan mikro yemleri kullanabilirsiniz. Eğer uygun fiyatlı olsun derseniz öncelikle artakuanın yavru yemlerini eğer onu stokta bulamazsanız çünkü ben her zaman bulamayabiliyorum ahmnin yavru yemini tavsiye ederim. Kendi gözlemimde ben artakuayı daha fazla beğendim. Ahm bazen suyu kirletebiliyor.

Art akua yavru yemi fiyat karşılaştırması;

AMAZON   ,    N11     ,   HEPSİBURADA

AHM yavru yemi fiyat karşılaştırması;

AMAZON    ,   N11 , HEPSİBURADA

Eğer bütçem daha iyi derseniz tetranın yavru yemi olan tetramin almanızı tavsiye ederim. Özellikle suyu bozmama yönünden oldukça iyi bir marka. En büyük sıkıntısı ithal olması nedeniyle yüksek fiyatları. Ama unutmayın az miktarlarda alsanız dahi yavru yemleri uzun süreli sizi idare edecektir.

Tetramin yavru yemi fiyat karşılaştırmaları;

AMAZON   ,    N11     ,   HEPSİBURADA

Lepistesler için Yavru Yemleri Günde Kaç Kere Verilmeli?

Sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kere vermek güzeldir. Balıklara aşırı vermemek kaydıyla azar porsiyonlarda öğünleri arttırabilirsiniz. Fakat unutmayın yemin fazlası suyu bozar. Bunun önüne geçmek için yavru lepistes akvaryumuna cüce vatoz ya da çöpçü balığı da atabilirsiniz.

Aşağıya küçük bir resmini koydum. Ben o şekilde plastik bir kap aldım onun içerisine koyduğum yavru yemlerini veriyorum. Her öğünde 1-2 fırt şeklinde döküyorum onlarca yavru için yeterli oluyor ve ayarlama yapması daha kolay oluyor. Arada bir de artemia çıkararak günde 2 öğün vermeye çalışıyorum.

Artemia nasıl en pratik şekilde çıkarılır yakın zamanda bir video hazırlamaya çalışacağım. Youtube kanalımı da takip etmenizi tavsiye ederim.

Yetişkin Balıklar için Lepistes Yemi Tavsiyesi

Genellikle ben lepistes yemi tavsiyesi önerisi yaparken birkaç çeşit yem kullanıyorum ve bunları bir kavanozda karıştırarak veriyorum. Birçok yem denedim içlerinden en çok beğendiklerimi ve nispeten uygun fiyatlı olanları sizinle paylaşmak istiyorum.

Yine burada da benim için olmazsa olmaz favori yemim tetranın yemleri özellikle tetra pro algea, tetra guppy, tetra pro energy, tetramin pul yem. Yalnız alırken güvenilir satıcıdan kovadan bölme alırsanız çok daha uyguna bulabilirsiniz. Bir de çok fazla almayın çok uzun süre bitmediği için yemler bayatlayabilir. Balığınızın miktarına göre 100er veya 50şer gramlık miktarlarda alabilirsiniz.

Tetra türü yemlerin fiyat karşılaştırması;

AMAZON   ,    N11     ,   HEPSİBURADA

Bu yemlerin haricinde haftada 1 defa camlarına tablet yem yapıştırmanızı tavsiye ederim. Özellikle tropical spirutabin ve sera o-nip tablet yemleri gelişimleri açısından çok güzel oluyor. Ayrıca yine canlı yem açısından arada bir artemia çıkarıp damızlık lepisteslerinize de verirseniz çok daha asağlığlıklı büyüyeceklerdir.

Bunların haricinde daha uygun fiyatlı yemlerden de yerli marka olarak ve benim diğer yerli markalara göre çok daha beğendiğim yine artakuanın yemlerini tavsiye edebilirim. Lepistesler için artakua yem tavsiyelerim arasında;

Artakua Guppy Fish sarımsaklı spirulinalı , artakua tropical mix, artemialı pul yem ya da artemia flake food  yemlerini tavsiye ederim.

Bunların haricinde seranın lepistes ve tropikal balıklarıyla alakalı tetraya benzer ürünlerini satın alabilirsiniz fakat benim önceliğim ve daha çok beğendiğim ithal ürünler arasında tetranın ve yerli markalar arasında artakua oldu.

Genel olarak belirtmem gerekir ki canlı doğuran türlerinde en favori yemlerden birisi benim için tetra balık yemleridir.

Lepistes Yemi Ne Kadar Verilir?

Bununla ilgili ölçüyü balık sayısına göre zaman içerisinde belirleyeceksiniz. Öğün olarak sabah ve akşam 2 öğün vermenizi tavsiye ederim.

Ölçü olarak da öncelikle azar azar başlayın çünkü balıklar genelde açlıktan değil aşırı tokluktan ve kabızlıktan ölürler. Yemi verdikten sonra arkalarından ip gibi uzanan dışkılarını kontrol edin. Sürekli dışkı hali varsa balıklarınıza fazla yem veriyorsunuz demektir. Ve dışkı aşırı kalınlaşmışsa ve lepistes karnı aşırı derecede şişmişse (hamilelik harici) balığınız kabızlığa doğru gitmiştir ve maalesef kabız olan balık çok uzun yaşayamaz.

Bu nedenlerle öncelikle azar azar vererek balıklaırnızın sağlığını kontrol edin ve haftada bir gün yemlemeyi oldukça azaltın. Yazının başında da belirttiğim gibi akvaryumunuzda muhakkak canlı bitki olsun ki ondaki yosunlar lepistesler için doğal besin kaynağıdır.


Lepistesler için yem tavsiyelerim bu şekilde. Varsa soru görüş öneri yorum kısmını kullanabilirsiniz. Yazımı beğendiyseniz sosyal medya veya forumlarda bu linki belirterek paylaşım yapmanız benim için en güzel teşekkür olacaktır. Sağlıklı mutlu yaşamlar ve hobiler dilerim!

Yorum Yazınız