nocomments

KEDİLERİN HASTA OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR? VETERİNERE GÖTÜRMENİZ GEREKEN BAŞLICA 12 İŞARET

Düzenli kontroller kedimizin sağlığı için önemlidir. Kedilerin hasta olduğu nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir, kedinizin topallaması, öksürmesi, kusması, hapşırması, yüksekten düşmesi, solunum sıkıntısı, ishal gibi birçok problemle karşı karşıya kaldığımızda ne yapmalıyız?

Bu yazıda kedilerin hasta olduğu nasıl anlaşılır, bir kedinin yardıma ihtiyacı olduğunu ve acilen veterinere götürülmesi gerektiğine dair en ciddi olabilecek ve bazen de bekle gör uygulayabileceğimiz belirtilere bakacağız.

Düzenli muayeneler sayesinde ciddi olabilecek sıkıntılarda erken teşhis yapılabilir. Bazen de acaba beklesek mi yoksa kedimizi veterinere mi götürsek diye yaşadığımız durumlar vardır. Dilerseniz bu yazıyı youtube videomdan da izleyebilirsiniz.

Kedilerin Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kedi bakımı evinde kedi besleyenlerin bilmesi gereken ciddi bir meseledir. Tıpkı bir bebek gibi onların da ihtiyaçları vardır. Bu nedenle özellikle kedi konusunda bilgili bir veteriner hekimin numarası sürekli elinizin altında olsun.

Kedilerin hasta olduğu nasıl anlaşılır listemize başlayalım;

kedilerin hasta olduğu nasıl anlaşılır
Resim Jasmine Milton tarafından Pixabay‘a yüklendi

1- Arka ayakları sürüklemek

Kediniz normal şekilde yürürken aniden arka bacaklarını sürüklemeye başladıysa, bu ciddi bir sorunun işareti olabilir.

Kedilerin bazen vücutlarında kan pıhtıları gelişebilir. Pıhtı arka bacaklara inerse, orada sıkışabilir ve arka bacaklara giden kan akışını engelleyebilir. Bu, kedinin arka bacakları üzerindeki kontrolünü kaybetmesine neden olur.

Bu durum çok ağrılıdır ve genellikle kedilerin aşırı derecede ağlamasına neden olur. Arka uzuvları düzgün bir şekilde hareket ettirememe ile birlikte ağır nefes aldığını fark edersiniz.

Çoğu zaman, bu tür pıhtı her iki arka bacakta da olur, ancak aynı zamanda bacaklardan sadece birinde, ön bacaklarda ve hatta vücudun diğer kısımlarında da olabilir. Bu sorun, kalp hastalığı olan kedilerde daha sık görülür.

Her kedi sahibinin bu durumun belirtilerini bilmesi önemlidir. Kedinizin başına gelirse, acilen veteriner ziyareti gereklidir.

2- Tuvaleti kullanmaya çalışıyor ama hiçbir şey çıkmıyor

Kedilerin hasta olduğu nasıl anlaşılır konusunda tuvalete gitme problemi bilhassa erkek kedilerde en çok yaşanabilecek sorunlardandır. Tuvalete gitmeye çalışan ancak hiçbir şey üretmeyen bir kedinin idrar yolu tıkanıklığı olabilir.

Tuvalet kabında süzülerek oturabilirler, ancak yine de idrar çıkmayabilir. Bu, özellikle kedi işini yapmaya çalışırken acı çekiyor gibi görünüyorsa bir endişe kaynağıdır. Bu, ciddi bir tıkanıklığın açık bir işaretidir ve tedavi edilmezse hayati tehlike oluşturabilir.

Kısırlaştırılmış erkek kedilerde idrar yolu tıkanıklıkları oldukça yaygındır. Bu nedenle, kedi sahiplerinin durumun belirtilerini bilmesi çok önemlidir. Bu kedinizin başına gelirse, acilen bir veteriner ziyareti gereklidir.

3- Tekrarlanan Kusma

Ara sıra yiyecek veya saç kusması normaldir. Tekrarlanan kusma, bir şeylerin ciddi şekilde yanlış olduğunu gösterebilir. Kediniz yemek yemeye, içmeye ve tuvalet kutusunu kullanmaya devam ederse, semptomları 1-2 gün takip edebilirsiniz.

Bununla birlikte, kediniz yemeyi, içmeyi ve idrara çıkmayı bırakırsa, acil bir durum olarak kabul etmeniz iyi olacaktır. Bazen kedilerin zehirlenmesi de sürekli kusmalarına neden olacaktır. Evinizde kediler için toksik olabilecek bitki ya da yiyecekleri de kontrol edin.

4- Öksürme

Bir kedinin öksürüğünü belirlemek zor ve kafa karıştırıcı olabilir. İlk başta ne olduğunu anlamak zordur çünkü kedi kusmaya çalışıyor gibi görünür ama bunu yapamaz. Bu aslında öksüren bir kedidir.

Öksürüğe; alerjiler, tüy yumakları ve astım neden olabilir ve daha küçük rahatsızlıklardan birkaçını sayabiliriz. Bununla birlikte, kalp hastalığı, solunum yolu enfeksiyonları ve diğer ciddi problemler gibi daha ciddi durumlardan da kaynaklanabilir.

Bazı kedilerin ara sıra öksürmesi normal olabilir. Ancak öksürük devam ederse veya sürekli olarak tekrar ederse, iştahsızlığı da tetiklediğinde veteriner ziyareti gereklidir.

5- Kedilerde Sık Hapşırma

Kedilerin hasta olduğu nasıl anlaşılır konusunda sık hapşırma da bir belirtidir. Bu, büyük olasılıkla alerjilerle ilgili başka bir semptomdur. Bununla birlikte, bakteriyel veya viral bir enfeksiyon olabilir ve veterinerinizin emin olmak için kedinizi kontrol etmesi gerekebilir.

Bir veya iki gün içinde iyileşip iyileşmeyeceğini görmek için bekleyin. Bununla birlikte, bu semptomlara yemek yememek de eşlik ediyorsa, bir an önce veterinere gitmeniz iyi olacaktır.

6- Solunum sıkıntısı

Kediniz herhangi bir şekilde nefes almakta zorlanıyorsa acil veterinere gidin. Özellikle dil renginde (soluk veya mavi tonlu) veya diş eti renginde (soluk veya mavi tonlu) bir değişiklik olup olmadığına, ağzı açık şekilde nefes alıp almadığına bakın.

7- Kedilerde İshal

Alıştığı mamanın değişmesi, çiğ et yemek, bozuk gıdalar ve süt ishal yapar. Strese bağlı nedenler; alıştıkları ortamın değişmesi, bakımlarına itina gösterilmemesi, eve gelen yeni bir kedi ya da zehirlenme ishal nedeni olabilir.

Bunların haricinde kediniz mamalarının haricinde farklı bir yiyeceği eğer ki aşırı derecede yemişse ishal olması doğaldır. Kediyi bu süreçte susuz bırakmamaya gayret göstermek gerekir.

İshalin süresi 24 saatten uzun sürüyorsa, tuvalette de kan izi görüyorsanız vakit kaybetmeden veterinere götürmelisiniz.

8- Nöbet geçirmek

Kedilerin hasta olduğu nasıl anlaşılır konusunda en ciddi sıkıntılardan biri olabilir.

Kedilerde nöbetler eğer sıcak çarpmasından kaynaklanmıyorsa yani epilepsi acil bir durum olarak düşünülmelidir. Burada nöbetin süresi, şiddeti de çok önemlidir. Kediniz nöbet esnasında büyük veya küçük tuvaletini de yapabilir.

Kedilerde yüzde 1 oranında gözükebilen epilepsi nöbetleri esnasında sakin olmanız önemlidir. Muhakkak bu süreci bir veteriner eşliğinde yürütün.

9- Fiziksel Davranış Bozuklukları

Aniden yürüyüşünde bozukluk, garip şekilde yapmaya başladığı hareketler örneğin oyun olmamasına rağmen kendi ekseni etrafında dönmeye başlaması, denge kaybı kedinizde çok ciddi bir problemin nedeni olabilir. Bu tip durumlarda acil veterinere götürmelisiniz.

10- Kaza

Kedinizin sabaha kadar beklemeyecek kadar şiddetli bir kaza veya travma geçirdiğini biliyorsanız, acil veterineriyle iletişime geçin. Şüpheniz varsa, mesai içerisinde bir veteriner görmek için beklemeyin! Bu tarz durumlarda yakın yerlerde 24 saat yardımcı olabilecek veterinerleri öncesinde belirlemeniz çok iyi olacaktır.

Böyle bir durumda kedinizin gözetim altında bulunması gerekebilir ve erken önlem ciddi sonuçları olabilecek sıkıntıların önüne geçmenizi sağlar.

11- Yüksekten Düşme

Sakatlanma durumu, gözle görülür bir sorun olmasa bile yüksekten düşmenin ciddi belirtileri 24 saatten sonra da ortaya çıkabilir. Eğer kediniz ciddi bir yerden düşme yaşadıysa bir veterinerle iletişime geçin.

12- Dokunulduğunda Ağlamak

Acı çeken kediler genellikle dokunulduklarında ağlarlar. Bu tür davranışların aniden ortaya çıkması, özellikle bu listeden başka bir şeyle eşleştirilmemişse, kedinizi acil veterinere götürmeniz gerektiği anlamına gelebilir.


Kedilerin hasta olduğu nasıl anlaşılır konusunda bunların haricinde de birçok sorun kedinizde meydana gelebilir. Kedi bakım masrafları gerçekten can yakıcı düzeyde olsa da canlı bakabilmenin sorumluluğunu alıyorsak bunları da göze almamız gerekir.

Yorum Yazınız