nocomments

Kediler Sıkılır mı? | 8 Maddede Belirtileri ve Çok Basit Çözüm Yolları

Kediler de tıpkı insanlar gibi kendilerini meşgul, motive ve tatminkâr hissetmek için belirli düzeyde uyarılmaya ve aktiviteye ihtiyaç duyarlar. Kediler sıkılır mı, bilhassa evde kedilerin canı sıkılır mı, stres belirtileri nelerdir ve buna en uygun ve basit kedilerin can sıkıntısı nasıl geçer çözüm yollarını evinde yıllarca kedi besleyen biri olarak size aktaracağım.

Eğer kedinizi belirli düzeyde uyarılma ve aktivite olmadan uzun süre bırakırsanız, can sıkıntısı başlayacak ve bu da ruh hallerini olumsuz etkileyecektir. Hatta kediler sıkılır mı sorusundan öteye kedinizde depresyon belirtileri de başlayacaktır ve belli zaman sonra kediniz bunalıma girebilecektir.

Zaten burada bahsedeceğimiz kedinizin sıkıldığını gösteren maddeler eğer uzun süreçte devam ederse kedinizde depresyon belirtileri olarak da devam edecektir. Bu nedenle kedinizin canının sıkılma belirtilerinin yanı sıra aşağıdaki kedilerin can sıkıntısı nasıl geçer çözüm yollarını da muhakkak okumanızı tavsiye ederim.

Kediler Sıkılır mı? Belirtileri Nelerdir?

Evde baktığımız kediler sokaktaki kedilere göre çok daha uzun ömürlü olsalar da daha monoton bir hayat sürmeleri çabuk sıkılmalarına neden olabilir. Hele bir de akşama kadar evde yoksak bütün gün yalnız kalıyorlarsa sıkılmaktan daha doğal ne olabilir. O zaman kediler sıkılır mı belirtileri nelerdir konusuyla başlayalım ve ardından çözüm yollarını sizlerle paylaşayım.

Kediler sıkılır mı
kediler depresyona girer mi
kedilerde depresyon belirtileri
kedilerde stres belirtileri
Kediler sıkılır mı belirtileri bilmek kedinizin depresyona girmesini önlemede önemlidir.

1- Saldırgan olmak

Çoğu zaman can sıkıntısı çeken kediler bunun belirtisini yıkıcı olarak gösterirler. Bunun nedeni, kendi uyarılma versiyonlarını kendilerinin oluşturmak  istemeleridir. Perdelere tırmanabilir ve hiçbir şey kalmayana kadar onları parçalayabilirler. Ayrıca masaları devirebilir, tuvalet kağıdı rulolarını parçalayabilir veya sizin eşyalarınızı yüksek yerlerden aşağıya atmak için tırmalarlar ve zarar verebilirler.

Mesela bende ki erkek kedi sıkıldığı zaman deli gibi sağa sola koşturarak koltukların üzerine atlıyor hatta bazen sandalyeleri devirmeden rahat etmiyor. Aslında bu he onun sıkıldığının hem de enerji atması gerektiğinin bir işareti.

Kısacası kediler sıkılır mı noktasında sıkılmış kediler ciddi derecede saldırganlaşabilirler ve sizi tırmalama gibi çok daha ciddi sorunlar da oluşturabilirler.

2- Aşırı bakım yapma

Kediler sıkılır mı konusunda aşırı bakım, kedilerde sık görülen bir can sıkıntısı belirtisidir ve ayrıca stresli veya endişeli olduklarında da ortaya çıkabilir. Derilerini yalar, ısırır ve çiğneyerek tahrişe ve iltihaplanmaya neden olurlar.

Bu davranıştan kaynaklanan tahriş, aşırı bakım yapmaya devam etmelerine ve bir döngü oluşturmalarına neden olabilir. Bu durum anksiyete ve depresyona doğru kötüleşebilir.

Yine de, fazla bakım yapmanın cilt alerjileri, parazitler veya pire gibi sağlık sorunlarının bir işareti olabileceğini de unutmayın ve kedinizin tüylerini kontrol edin.

3- Genellikle anlaştıkları diğer evcil hayvanlarla kavga etmek

Kediniz evdeki diğer kedilerin peşinden koşmaya başlarsa veya köpeğinizi köşeye sıkıştırmaya çalışırsa, bu kedinizin biraz uyarılmaya ihtiyacı olduğunun ve sıkıldığının strese girdiğinin bir işareti olabilir.

Hatta bazen yukarıdaki maddedeki gibi kediniz aşırı derecede sıkıldıysa evdeki arkadaş kedisini sürekli yalayarak onu rahatsız edebilir ve sonucunda kavgaya tutuşabilirler. Bunu bir nevi kavga çıkarmak ve stres atmak için de yapabilir. Kedilerin arada bir bu tarz hareketlenmelere ihtiyaçları vardır.

kediler sıkılır mı
kediler evde sıkılır mı
Kediler sıkılır mı konusunda arada kavga etmeleri de belirtilerden biridir. Resim René Schindler tarafından Pixabay‘a yüklendi

4- Sürekli Dikkatinizi Çekmek İstemesi

Kediniz siz çalışırken klavyenizin üzerinden geçiyorsa veya aç değilken bile durmaksızın size bakıp miyavlıyorsa, okuduğunuz bir kitabın üzerine langırt diye oturuyorsa, bu kedinizin sıkıldığının bir işaretidir. Canı sıkılan kediler, aşırı sesler ve dikkat çekmeye yönelik davranışlarla sahiplerinin dikkatini çekmeye çalışırlar.

5- Aşırı uyku

Kediler genellikle çok uyurlar. Ancak kediniz çok uzun süre uyuyorsa can sıkıntısı veya depresyon yaşıyor olabilir.

Bu durum zararsız gibi görünebilir ama değildir. Kedilerin sağlıklı, mutlu ve memnun kalmaları için zihinsel ve fiziksel uyarılmaya kısacası hareketlenmeye ihtiyaçları vardır.

Günde kediniz 18-20 saat gibi ekstrem zaman dilimlerinde uyuyorsa sıkılma ve depresyon belirtisi olabilir ve tedbir almak gerekir.

6- Aşırı veya çok az yeme

Kediler sıkılır mı konusunda aşırı yemek yeme, kedinizin sıkıldığının bir başka işaretidir.

Can sıkıntısından yemek yemenin de çok “insani” bir özellik olduğunu unutmayın. Anksiyete ve depresyonu olan birçok insan aynı zararlı uygulamayı yaparlar, kendilerini yemeğe verirler. Tabi kedinizde ekstrem bir durum hamilelik gibi bir durum varsa bu gayet normaldir.

Aynı şekilde çok az yemek yiyen bir kediniz yukarıdaki gibi kendini daha çok uykuya vurduysa bu tehlikeli bir sıkılmışlık göstergesidir ve hastalıklara daha fazla davetiye çıkarır.

7- Merak eksikliği

Kediler günlerinin belli kısımlarında aktivite ve oyunla meşgul olurlar. Daha doğrusu meşgul olmak zorundadırlar. Normalde çok meraklı bir canlı olan kediler, en sevdiği şeyler yapılmasına rağmen bunlara katılmıyorsa canı sıkılmış ve depresyon belirtisine girmiş olabilirler.

Mesela çok sevdiği bir oyuncağı önemsemiyorsa sıkılmış veya artık tekdüzelikten rahatsız olmuş olabilir.

8- Tuvalet Alışkanlığının Değişmesi

Herhangi bir tıbbi problemi olmamasına rağmen eğer ki kediniz tuvaletini farklı yerlere yapıyorsa bu da sıkılmışlık hatta depresyon belirtisi olabilir. Bu bazen eve yeni bir kedi geldiğinde veya standart hayatı bozulduğunda da olabilir.

Kedilerin Can Sıkıntısı Nasıl Geçer?

Kediler sıkılır mı belirtileri nelerdir yazdık. Kedinizde bu işaretlerden herhangi birini fark ederseniz, onlar için can sıkıntısını uzak tutacak bir ortam oluşturmanın zamanı gelmiştir. İşte kedinizi mutlu ve sıkıntıdan uzaklaştırmak için teşvik edici 5 temel şey. Bu kısmı daha ayrıntılı bilgi için kedileri mutlu etmenin ve kendinize bağlamanın yolları yazımı okumanızı veya youtube videomu izlemenizi tavsiye ederim.

Onlarla kaliteli vakit geçir

Kedilerin can sıkıntısını geçirmek için başarının en büyük anahtarı kedilerinizle kaliteli zaman geçirmektir.

Çoğu zaman, kedinizi mutlu etmenin en etkili yolu, sadece onlara dikkat etmektir. Onlarla yatın, onlarla oynayın ve her gün onların eve biraz daha fazla bağlanmasını sağlayın.

Bu sürekli olacak diye bir şey yok zaten kediler de sürekli ilgilenilmekten hoşlanmazlar. Günde yarım saat bile olsa onlarla vakit geçirmeniz rahatlamalarına ve sıkılmışlıktan kurtulmalarını sağlar.

Çiftler halinde evcil hayvanlar

Kedilerin depresyona girme nedenlerinden biri de yalnız kalmalarıdır. Bunu bazen en kolay önleyebileceğiniz yol ona bir arkadaş almanızdır. Bu konu çok mühimdir bazen kediler arkadaş geldiğinde streslerini atarlar ve hareketlenirler. Hiçbir insan kediye kendi cinsiyle muhabbet ettiği gibi edemeyebilir.

Yalnız burada önemli bir husus her kedi böyle olmayabilir. Özellikle artık yetişkin olmuş ve sürekli sizinle yaşamış bir kedinin başka bir kediye alışması çok zor olabilir. Bu nedenle iki kedinin zorlukları yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Dışarıdaki ortamı taklit edin

Sonuçta kedilerin doğal ortamları sokaklardır. Her ne kadar sokakta oynayabilecekleri düzgün bir alan kalmasa da biz de evde onların fıtratına uygun sokakta hangi işlerle uğraşıyorlarsa onların benzerini evde taklit etmeye çalışmalıyız.

Mesela kediler yüksek alanlarda dolaşmayı tırmanmayı çok severler. Bize tepeden bakmaya bayılırlar. Bu nedenle yüksek yerli tırmalama tahtaları alabiliriz. Ya da duvarlara sağlam raflar çakarak oralarda dolaşmalarını sağlayabiliriz. Bu çok önemlidir.

Kedinizin Avlanmasını Sağlayın!

Kediler avcı canlılardır ve avlanmak normal hayat şartlarında en çok hoşlandıkları şeylerdendir. Peki biz evde kedimiz için nasıl bir avlanma ortamı hazırlayabiliriz ki. Tabi ki sizi avlamasınlar 😊Ama bu ihtiyacı da bir şekilde karşılamak bizim sorumluluk alanlarımızdandır.

Örneğin, kedinizin mamasını her gün aynı yere koymak yerine, evinizin farklı yerlerinde birkaç mamasını saklamayı düşünün. Bu, kedinizi yemeğini aramaya teşvik edecek ve bu da siz evde yokken onu meşgul edecektir.

Eğer evde birden fazla kediniz varsa bunu çokta yapmanıza gerek kalmaz. Birbirleriyle zaten dövüş tarzı oyunlarla o ihtiyaçlarını da karşılarlar. Bazen de evde uçan bir karasinek ya da kelebek bütün kedilerin peşine düşmesine neden olur.

Kedinin can sıkıntısını gidermek için bir pet şişenin ortasında yarıklar açarak içine mama koyarak kedinin emek vererek yemesini sağlayabilirsiniz.

Nitelikli Oyuncaklar Alın

Son olarak kedilerin kovalama, takip etme, yakalama ve ısırma gibi bazı eylemlerini gerçekleştirebileceği oyuncaklar alabilirsiniz. Bu konuda kediniz yetişkinse oyuncak konusunda biraz zorlanabilirsiniz.

Ben yetişkin kedilerde  çok basit bir tahtanın ucuna bağlı uzun kalın bir ip ve etrafında biraz da ses çıkaran çıngırdaklı oyuncaklardan çok verim alıyorum. Onunla oynamayı çok seviyorlar ve baya stres atıyorlar.

Yavru kediler oyunu daha çok sevdikleri 3 katlı ufak top oyuncakları bile işinizi görecektir.


Kedilerin can sıkıntısı nasıl geçer kısmı da bu şekilde. Eğer yazımı beğendiyseniz sosyal medya platformlarında link vererek paylaşmak benim için en güzel teşekkür olacaktır. Hepiniz sağlıkla mutlu kalın!

Yorum Yazınız