KARİDES BAKIMI, ÜRETİMİ, TÜRLERİ, FİYATLARI
Akvaryum hobiciliğinde özellikle 2014 yılından bu yana akvaryumlarda karides besleyenlerin sayısı oldukça artmıştır. Bu da karides bakımı, üretimi, akvaryum kurulumu konusunda ilgiyi arttırmıştır.
Ben de yaklaşık olarak 2015 yılından bu yana kiraz karides ve diğer çeşitlerin bir kısmını besledim ve halen de beslemeye devam ediyorum.
Bu yazımda sizlere karides bakımı, karides üretimi, karides akvaryumu nasıl olmalı, kiraz karides hangi balıklarla yaşar, 2021 ortalama karides fiyatları ve karides türleri hakkında bilgilendirme yapacağım.
Ayrıca yazının karides üretimi kısmında bana ait olan karides akvaryumumun da videosunu görebilirsiniz. Bu yazıya ait bilgileri görsel olarak da youtube kanalımdaki videodan izleyebilirsiniz.
KİRAZ KARİDES BAKIMI
KİRAZ KARİDES AKVARYUMU KURULUMU
Tatlı su karideslerinin en bilineni kiraz karidestir. Kiraz karides akvaryumu kurulumu ile diğer tatlı su karideslerinin neocaridina grubunda olanların bakımı ve akvaryumu aynı şekilde yapılabilir.
Kiraz Karides akvaryumu nasıl olmalı?
Kiraz karides bakımı konusunda akvaryum seçimi önemlidir. Karidesler çok büyük olmayan ufak hacimli akvaryumlarda beslenebilirler.
Bunlara nano akvaryum da denebilir. Karides başına en az 1 litre akvaryum hacmi olarak düşünebilirsiniz. Tabi başlangıç olarak yine de en az 20 litre akvaryum olmalıdır.
Akvaryumda bitki olması oldukça önemlidir. Çünkü kiraz karidesler ve diğer karidesler de normal yem ve yosunlarla beslenmeye bayılırlar. Özellikle moss bitkisini çok severler. Üretimlerinde de mossların ayrı bir yeri vardır.
Tabi moss bitkisi olmazsa olmazlardan değildir. Onun yerine tilki kuyruğu, zeytin, gül, elodea, wendtii brown gibi bakımı kolay bitkiler de olabilir.
Ayrıca akvaryumlarına kök, minik kozalak ve kaya gibi malzemeler de koyabilirsiniz. Kum olarak renkli kumlar harici doğal olan silis, hagen siyah, aquaclay gibi kumlar kullanabilirsiniz. İsterseniz kum olmadan da besleyebilirsiniz fakat her akvaryumda belli seviyede kum bir nevi filtrasyon görevi de görmektedir.
Karidesler kaç derecede yaşar?
Karides bakımı konusunda özellikle karides üretimi için akvaryum su sıcaklığı önemlidir. Kiraz karides veya diğer tatlı su karidesleri geniş su sıcaklığı değerlerine tolereli canlılardır.
21-28 derece arasında yaşayabilirler. Fakat su çok soğuk olduğunda gelişmeleri yavaşlar ve üremeleri durur. 15-16 derecede dahi yaşadıkları gözlemlense de bitkisel hayat gibi, sanki kış uykusuna yatmış gibi sabit dururlar.
Kiraz Karidesler Hangi balıklarla Yaşar?
Akvaryumun sevimli on bacaklı yaratıkları oldukça barışçıl canlılardır. Tabiri caizse etliye sütlüye karışmazlar fakat onlara karışan çoktur. Kiraz karides aslında her balıkla yaşamak ister ama biraz da ufak tefek olmasından ve lezzetli olmasından sanırım düşmanı çoktur.
Karidesler kiraz veya diğer tatlı su karidesleri, mavi rili, red rili, sakura, hayalet gibi türler lepisteslerle yaşayabilirler. Hatta ben yıllarca lepisteslerle birlikte baktım ve ürettim. Lepistesler karideslerin büyüklerine karışmazlar ancak dikkat edilmesi gereken husus karides yavrularını koruyabilmek için bitkilerden güzel saklanmalı alanlar oluşturulmalıdır.
Bunu da en güzel sağlayan moss bitkisinin içidir. Karidesler için tam bir yuva görevi görür ve güzel büyük şekildeyse mosslarımız karidesleri dış etkenlerden de korur. Tabi diğer arsız bitkileri de koyabilirsiniz akvaryuma.
Diğer canlı doğuran balıklarla karides beslemek; üresin yavrularım da olsun derseniz sıkıntılıdır. Örneğin plati moli gibi balıklar meraklı ve her yeri kurcalayan balıklardır ama büyük karidesleri bir iki koklayıp karışmayabilirler ama üretim yapmanız imkansızdır.
Melek balığı ile karides yaşar mı derseniz; melek balıkları kiraz karideslerin büyüklerine de bulaşırlar ve sürekli taciz edip yemeğe çalışırlar. Akvaryumda saklanacak alan varsa büyük karidesler bir şekilde saklanıp hayatlarını idame ettirirler. Melek balığı akvaryumdan çıktığında ortaya çıkarlar.
Kribensis balığı ile karides birlikte yaşar mı kısmına bir parantez açayım. Kribensisler gözümün önünde kocaman karidesi yuttukları için hiç denemeyin derim.
Elma salyangozu ve karides birlikte yaşar mı evet normalde yaşaması gerekir. Fakat ben akvaryumlarımda bu iki canlıyı birlikte yaşatamadım.
Nedenini tam olarak bulamasam da gözlemlediğim kadarıyla kiraz karidesler her ne kadar çok barışçıl da olsalar elma salyangozlarının sürekli o etli kısımlarının üstüne çıkıyorlar ve sanırım oradan tırtıklıyorlar. Zaman içerisinde elma salyangozu zayıf düşerek ölüyor.
Sizin için bu kısımda kiraz karides hangi balıklarla yaşar konusunu özetlemeye çalıştım. Aklınızda olan balığı yorum kısmında sorarsanız tecrübelerim dahilinde ve şu anda da karma akvaryumda karides üretimi yapan biri olarak size yardımcı olmaya çalışıyorum.
Kiraz Karides Yem Tavsiyesi
Eğer akvaryumunuz karmaysa diğer balıkların yediği yemlerle karidesiniz beslenir. Tabi yeterli miktarda yem atılıyorsa. Bunun için granül ve dibe batan yemler karidesleriniz için uygun olacaktır.
Bunun haricinde sebze olarak yeşillikler yiyebilirler. Örneğin ısırgan otunu severler. Ayrıca akvaryumdaki yosunları yiyerekte beslenirler. Bu nedenle aşırı yosun problemi yaşayanlar da akvaryumlarına karides atabilirler. Saç yosunu problemini de kısmen kiraz karidesle çözebilirsiniz.
Ayrıca tablet yemlerle de karidesleri besleyebilirsiniz. Akvaryumda su mercimeği bulunursa onun sayesinde su yüzeyinde de uzun süre kalarak yemlenebilirler.
Akvaryum balıkları ile ilgili fiyat karşılaştırması; TRENDYOL N11
KİRAZ KARİDES ÜRETİMİ
Eğer akvaryumunuz karma değilse yaklaşık 30-40 litre bir akvaryumda da oldukça güzel karides üretimi yapabilirsiniz. Yapmanız gereken karidesleri dişi ve erkek olarak yaklaşık 10 adet karidesi akvaryuma salmanızdır.
Düzenli olarak günde iki kere yemlemeleri yapılır. Ayrıca akvaryuma bitki de koymanız gelişimleri için çok güzel olur. Moss yosunu su mercimeği gibi bitkileri koyabilirsiniz. Ayrıca su piresi gibi canlılarda suyu süzmesi için iyi olur. Karides üretimi yeter ki akvaryumda avcı balık olmasın oldukça kolaydır.
Kiraz Karidesler kaç günde bir çoğalır?
25 günde bir damızlık dişi kiraz karides onlarca yavru vermektedir.
Kiraz karides cinsiyet ayrımı nasıl yapılır?
Dişiler erkeklere göre daha iri ve rengi daha soluk olur. Ayrıca dişilerin beli yumurta taşıdıkları için daha ovaldir.
Peki karides üretimi ben nasıl yapıyorum?
170 litre akvaryumumda lepistes vatoz ve melez karideslerim (neocardina melezleri) var. Ayrıca adi, minare, ramshorn, katil salyangoz gibi küçük salyangoz türleri de mevcut. Bunları bir türlü akvaryumdan çıkaramadım fakat aşırı yemlemelerde işe yarıyorlar.
Bitki olarak moss, su mercimeği, wendti Brown, anubias ve amazon var. Her ne kadar anubias karideslere zarar veriyor dense de şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadım. Kendi hallerine bırakıyorum ve her ay yüzlerce yeni karides takıma katılıyor.
Kullandığım yemler; tetra pro, tetramin, sera o-nip tablet, tropical spirutabin, nls thera, tetra wafers.
TATLI SU KARİDES TÜRLERİ
O kadar çok tatlı su karides türü vardır ki bunların birçoğu farklı türlerin melezlenmesiyle ortaya çıkmıştır. Ve her biri ayrı güzel ve değişik renklerdedir.
Başlıcaları:
Neocaridina grubu; Bu grup ülkemizde petshop ve hobicilerde daha rahat bulabileceğiniz türlerdir. Kiraz karides, Sakura (Sarı,turuncu,kırmızı,siyah, çikolata renkleri mevcuttur) karides, Sarı ateş neon karides, Rili (red rili,karbon rili, yeşil rili) karidesler, Beyaz inci, mavi inci karidesler.
Kristal karides grubu; Bu gruptakiler biraz daha özel türe girmektedir. Snow White, kırmızı kristal, siyah kristal karidesler başlıca olanlarıdır.
Kaplan (Tiger) Karidesler; Desenleri genelde siyah (bazılarında kırmızı) çizgili olduğu için bu isim verilmiştir. Blue tiger (mavi kaplan), red tiger, black tiger başlıcalarıdır.
Bunların haricinde kardinal karidesler ve amano shrimp karidesleri de bulabilirsiniz.
KARİDES FİYATLARI
Akvaryumda beslenebilecek birçok karides türü bulunmaktadır. Bunların bir kısmı özel tür olduğu için tanesi 10 TL nin üzerinde satılmaktadır. Fakat rahatlıkla bulabileceğiniz kiraz karides gibi türlerin 2021 itibariyle güncel fiyatları 2-2,5 TL civarıdır. Tabi petshoplarda bu rakam 1-2 TL daha yukarı çıkmaktadır.
Görsel olarak da bilgileri videomdan izleyebilirsiniz.
Karides bakımı, üretimi, akvaryumu nasıl olmalı, akvaryumda karides hangi balıklarla yaşar, karides türleri ve fiyatları ile ilgili şimdilik yazacaklarım bunlar. Soru görüş ve önerileriniz için aşağıdaki yorum kısmını kullanabilirsiniz.