CO2 Gerektirmeyen Bakımı Kolay 10 Akvaryum Bitkisi
Araştırmadan başlayan her hobici akvaryuma öncelikle plastik bitki koyar. Daha sonrasında hızlı çoğalan akvaryum bitkileri, kolay akvaryum bitkileri, dayanıklı akvaryum bitkileri, CO2 gerektirmeyen bakımı kolay akvaryum bitkisi veya bitkileri nelerdir bunları araştırmaya başlar.
Ben de bu yazıda sizler için CO2 gerektirmeyen bakımı kolay 10 akvaryum bitkisini resimli olarak derlemeye çalıştım. Tabi birçoğu itiraz edecek her bitki co2 ister diye tabi her bitkinin yaşam modülünde karbondioksit, ışı ve gübre gibi temel maddelere gereksinimi vardır.
Ama bazı bitkiler ihtiyaç açısından, bakım açısından ve hızlı çoğalmaları açısından diğerlerine göre daha düşük gereksinimlere sahiptir. Tabi ki bu bakımı kolay bitkilere yeterli derecede ışıkta vermek önemli. Ve her canlıda olduğu gibi bitkilerde de diğerlerine göre daha dayanıklı olanları vardır.
Bu listedeki bitkilerin hepsini ben de bizzat deneyimledim. Akvaryum hobisine yeni başlayanlar rahatlıkla bu bitkilerle başlayabilirler. Akvaryumunuza kesinlikle plastik bitki sokmayın. Canlı bitkiler akvaryumda hem koku oluşumunu engeller hem de suyu temizlerler.
Ayrıca şunu da yazayım bu bitkilere co2 ve diğer ihtiyaçlarını da düzenli şekilde ayarlarsanız çok daha güzel ve keyifli bir akvaryumunuz olur.
1- Cryptocoryne Serisi
Yazılışı çok zor olsa da kendisi çok güzel ve bakımı kolay bir bitki. İlk sıraya almamdaki neden tipini çok seviyorum yoksa listedeki diğerlerine oranla daha kolay bir bitki değil.
Cryptocorne wendtii Brown ve green gibi çeşitleri mevcut. Bunların bakımları açısından farkları yok. Biri adından anlaşılacağı üzere yeşil diğeri bordomsu kahverengi yapraklara sahip.
Işık ihtiyacı listedeki diğer bitkilere göre biraz daha fazla. Bende powerled mevcut günde 3-4 saatlik bir ışıklandırmayla güzel gelişiyor ve sürgünleri de var. Youtube videomdan da görebilirsiniz.
Gübre ve co2 sistemim yok, o işi balıklar görüyor. Ayrıca bu bitkiler daha çok gövdeden yayılarak büyürler ve çok uzamazlar.
2- Zeytin (Hygrophila polysperma Ceylon) Akvaryum Bitkisi
Adına neden zeytin demişler bilmiyorum ama co2 gerektirmeyen bakımı kolay akvaryum bitkisi dediğinizde ilk akla gelen bitkilerdendir.
Şu anda akvaryumumda yok ama çok arsız hızlı büyüyen ve ektiğiniz biçime göre farklı şekillerde sürgün atan mükemmel bir, su altında yaşayan akvaryum bitkisidir.
Yani yatay olarak dikerseniz kumda yatay sürgün vererek büyür ve bir nevi zemin bitkisi gibi zemini de kaplayabilir. Dikey olarak dikerseniz yan yana uzun ağaçlar gibi akvaryumun yüksekliğine kadar büyüyebilen yeşil bir bitkidir.
Tek handikapı akvaryumunuzda bazı değerlerde fazlalık varsa -ışık, gübre ya da karbondioksit gibi- sakal yosununa neden olabilir ve bundan kurtulmak oldukça zordur. Resmini gül bitkisi altına ekledim.
3- Gül (Ludwigia repens) Akvaryum Bitkisi
Kırmızımsı renkleriyle bakımı çok kolay oldukça gösterişli dikine büyüyen güzel bir akvaryum bitkisidir. Özellikle lepistes akvaryumlarında lepisteslerin arasında süzülmesiyle çok hoş bir görüntü verirler.
Ağaç gibi yanlarından dal verirler ve onları ayrı yere dikerek çoğaltabilirsiniz. Işık miktarı yeterli düzeyde olmazsa kırmızı renklerini tam olarak yansıtamazlar.
Fotosentez yapışını izlemek oldukça keyifli olsa da sudaki besin dengesizliğinde saçak şeklinde iplik gibi kolları çıkmaya başlar. Bu da açıkçası insanı gıcık edebilir.
Birçok hobicide veya akvaryumcularda rahatlıkla bulabileceğiniz bütçeyi de yormayan güzel bir bitkidir.
4- Anubias Bitkisi Türleri
Anubias bakımı diğerlerine göre çok çok daha kolay bir akvaryum bitkisidir. Birçok da irili ufaklı türleri mevcuttur.
Düşük ışıkta, gübre olmadan co2 gerektirmeyen bakımı kolay akvaryum bitkisi dir. Bu şartlarda dahi az bir ışıkla yeni yapraklar çıktığını görebilirsiniz. Eğer bakımı da güzel olursa bazı türleri çiçek açabilir.
Birçok çeşidi mevcuttur. Anubias bartesi var, nana, gigantea, gracilis başlıcalarıdır. Anubiasların diğer en büyük özelliği bazı türlerinin yapraklarının sert ve kalın olması nedeniyle bitki yiyen Malawi cikletleri gibi balıklarla dahi bakılabilmesidir. Tabi bu balıklar anubiasların gelişimlerini yeni çıkan filizleri tırtıklayarak durdururlar.
Çift melek balığı besliyorsanız anubiasların yaprakları yumurta bırakmaları için çok idealdir. Bknz melek balığı bakımı
Anubias bitkisini internetten de uygun fiyatlara bulabilirsiniz; HEPSİBURADA , N11
5- Moss Türleri
Hani o sürekli gördüğünüz efsane ağaç şekilli güzel nano akvaryumların birçoğu, moss bitki türleriyle yapılmaktadır. Moss aslında yosun demek olsa da farklı türleriyle akvaryumda çok güzel görüntüler oluştururlar.
Benim favorim christmas mossdur. En aşağıya akvaryumumdaki christmas moss resmini ekledim. Topak halinde geliştiklerinde çam ağacı gibi görüntü verirler. Ayrıca moss topları da akvaryuma değişik bir hava katar.
Kimisi mossları bitkiden saymasa da sadece moss kullanarak yemyeşil çok güzel akvaryumlar oluşturulabilir. Hatta bence mossları tek olarak akvaryumda beslemek daha iyidir. Diğer bitkilerle birlikte bakıldığında eriyip gittiklerini düşünüyorum.
6- Limnophila Sessiliflora
Diğerlerine göre biraz daha bakımı zor olsa da low tech akvaryumlarda da kolaylıkla bakımı yapılabilecek bir bitkidir.
Uzunlamasına büyüyebilen bu bitki uygun şartlarda bakıldığında daha derli toplu ve güzel olur. Kuma ekmeden serbest yüzeyde de bakabilirsiniz.
Akvaryum balıkları ile ilgili fiyat karşılaştırması; HEPSİBURADA , N11
7- Elodea (Egeria Densa)
Co2 gerektirmeyen bakımı kolay akvaryum bitkisi listesi yaparsın da elodea olmaz mı? Özellikle akvaryum hobisine yeni başlayanların vazgeçilmez bitkilerindendir.
Plati, moli, lepistes, melek akvaryumlarında daha bir güzel durur. Lepisteslerin yavruları için saklanma alanı oluşturulabilir. Kuma ekmeden de gelişebilir.
8- Tilki Kuyruğu (Ceratophyllum demersum)
Elodea bitkisiyle bakım tarzı aynı. Yüksek ışıkta ve karbondioksit gibi takviyeler verildiğinde coşar da coşar. En dayanıklı akvaryum bitkilerinden biridir.
Çok hızlı ve fazla ürediklerinden arada bir ciklet akvaryumuna yiyecek olarak atıyorum. İyi besleyici özelliği de bulunmaktadır.
Kuma ekmeden de gelişimlerini sağlarlar. Mükemmel bir temizleyicidir. Yeni başlayanlar için çok ideal bir akvaryum bitkisidir. Yine lepistesler için doğal bir yavruluk olarak bu bitkiyi kullanabilirsiniz.
9- Sagittaria Subulata
Şu yazıları yazarken tekrar bu bitkileri canım çekti. Yemek için değil tabi ki her biri için ayrı ayrı akvaryum kurulabilir.
Subulata için zemin bitkisi de diyebiliriz. Çokta uzamayan ama çok hızlı gelişen, yanlardan sürgün vererek zemini kaplayarak ilerleyen, kendisi kök veren çok güzel bir bitkidir.
10- Saz Bitkisi (Vallisneria spiralis)
Oldukça dayanıklı, akvaryumun arka kısmına ektiğinizde arka fon gibi güzel görüntü oluşturan bir bitkidir. Adı gibi akvaryumun yüzeyine kadar uzar ve yanlardan sürgün vererek ilerler.
Su yüzeyine doğru yayılabileceğinden arada bir keserek budamak, ışığı kesmemesi açısından iyi olur. Biraz sert olduğundan otçul ciklet akvaryumlarında da deneyenler vardır. Ben denedim olmadı. Yunus balıkları çıtır çıtır yediler ya da dibinden söküp attılar.
Co2 gerektirmeyen bakımı kolay akvaryum bitkisi listesini hem kolay bulabileceğiniz hem de fiyat olarak daha uyguna bulabileceğiniz 10 adetle sınırladım.
Bunların haricinde de bakımı kolay bitki çeşitleri bulunmaktadır. Mesela su yüzeyinde hoyratça çoğalan su mercimeği, bir dönem o kadar çok çoğaldı ki ciklet balıklarıma yem yaptım ve de hobici arkadaşlara dağıttım.
Ayrıca çınar bitkisi, bacopa monnieri gibi bitkiler de bakımı kolay bitkilerdendir. Eğer akvaryum hobisine yeni başladıysanız ve uygun fiyatlı bakımı kolay karbondioksit gerektirmeyen bitki arıyorsanız bu liste size fazlasıyla yeter.
Yukarıdaki uyarımı tekrar yaparak yazımı sonlandırayım. Mümkün olduğunca akvaryumunuza doğal olmayan yapay bitki renkli taş gibi malzemeler koymayın. Hele ki akvaryumunuzun hacmi küçükse sürekli balık ölümleri kaçınılmaz olacaktır.
Co2 gerektirmeyen bakımı kolay akvaryum bitkisi konusuna paralellik açısından en dayanıklı akvaryum balıkları yazımı ve ayrıca youtube kanalımda akvaryum balıklarıyla alakalı videolarımı izlemenizi öneririm. Diğer yazılarda görüşmek dileğiyle sağlıkla mutlu kalın!